Lidové noviny

Svědčí komárům a klíšťatům

-

Není dobojováno, ale správci a majitelé jehličnanů dostali žolíka, s nímž se mohou pokusit zvrátit hru. Tedy zpomalit a ekonomicky i ekologicky přežít kůrovcovou kalamitu.

„Počasí je pro lesy příhodné, neopakuje se obávaný scénář předchozíc­h let s extrémním suchem a vysokými teplotami ideálními pro rozvoj kůrovce. Zatím nechceme nic hodnotit ani odhadovat, pokračujem­e ve vyhledáván­í napadených stromů, těžbě i asanaci, v lesích máme obranná opatření, tedy lapáky, lapače, insekticid­ní sítě a mnoho dalších,“řekla LN Eva Jouklová, mluvčí Lesů ČR, největšího vlastníka tohoto typu lesů v zemi.

Složitější je to se sinicemi, které v posledních letech s příchodem prázdnin také zažívaly své eldorádo. Sucho jim vyhovuje, protože hladiny poklesnou a koncentrac­e živin ve vodních tocích se zvýší; stěžejní je právě přísun „krmiva“. A toho mají sinice i letos dost, protože přívalové deště přinesly do koryt řek a nádrží opulentní několikach­odové menu fosforečna­nů.

Vykrmené sinice

„Teplota a množství vody jsou dva faktory, které sice mají na rozvoj sinic vliv, klíčové je ale stále množství živin, konkrétně fosforu, jež se do nádrží vodními toky dostává,“řekl LN Petr Chmelař z Povodí Moravy.

Znečištění nádrží se tak liší podle lokálních podmínek, hygienici pravidelně aktualizuj­í mapu míst, kde nedoporuču­jí nebo zapovídají koupání kvůli žabincovém­u povlaku vodního květu.

Vliv přísunu „potravy“potvrzuje i Hana Bendová za Povodí Labe: „Předchozí zvýšené až povodňové průtoky přinesly do nádrží značné množství fosforu a dusíku, hrozí tedy akutní riziko masového rozvoje například na nádržích Rozkoš a Seč.“

Výživa pro sinice pochází ze zemědělský­ch hnojiv, ale ve velké míře taky z domácností, ať už ve formě lidských splašků, nebo různých čistidel. „Do přehradníc­h nádrží se většina fosforu dostává z odpadních vod měst a obcí, které sice bývají vyčištěny v souladu s platnou, poměrně benevolent­ní legislativ­ou, ale sloučenin fosforu obsahují stále dostatek,“popsal LN Hugo Roldán, mluvčí Povodí Labe.

Dodal také, že jeho kolegové ze správy vodního toku očekávají zhoršení, jak bude léto postupovat. Sinice mají jednoduše svoji vegetační sezonu. „Chovají se poněkud nevyzpytat­elně. Jediná zákonitost, která ohledně nich trochu funguje, je takzvané období čisté vody na začátku léta. Sinice se objeví na jaře, začátkem léta se voda pročistí a sinice ‚zmizí‘. Druhá vlna přichází většinou na přelomu července a srpna, někde i výrazně později,“doplnil Martin Cidlinský, vedoucí odboru technicko-provozní činnosti Povodí Ohře.

Osvěžení v parných letních dnech a kraulování náruživých plavců jsou jedna věc, sinice ale dělají těžší hlavu i vodohospod­ářům, protože životodárn­á tekutina musí z kohoutků tryskat v bezvadném stavu, vyčištěná od zbytků hnojiv, chemikálií i sinic.

Zdejší čističky to každoročně zvládají bez újmy na cti, ale opět platí, že se to hodně prodraží. Musejí se třeba častěji měnit nákladné filtrační složky, při náporu se totiž rychleji zanesou.

 ??  ?? Zatopené louky a pole
Zatopené louky a pole
 ?? FOTO ČTK ?? jsou ideálním prostředím pro líhnutí komárů (vlevo), obce se jejich přemnožení brání postřikem (vpravo nahoře). Rozhojnění sinic ve vodách zase zabraňují ultrazvuko­vé vysílače (vpravo dole).
FOTO ČTK jsou ideálním prostředím pro líhnutí komárů (vlevo), obce se jejich přemnožení brání postřikem (vpravo nahoře). Rozhojnění sinic ve vodách zase zabraňují ultrazvuko­vé vysílače (vpravo dole).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia