Lidové noviny

Hygienici na pranýři

STRUČNĚ

-

Podobný příběh, byť s veselejším koncem, zažila jiná rodina. Poté, co LN otiskly rozhovor se ženou, jež si s přáteli přivezla nemoc z dovolené v Bulharsku, se redakci ozval pasažér, který cestoval stejným letadlem jako tato nakažená.

„Trochu nás to zaskočilo, poněvadž jsme všichni taky nemocní. Dalo by se zjistit, o jaký let se přesně jednalo?“napsal LN otec rodiny. Ukázalo se, že společný let skutečně absolvoval­i. A protože je nikdo z hygieny kvůli prvokontak­tům nevyhledal, na testy vyrazili na vlastní pěst.

Dvě řady před, dvě řady za Hygienici uvádějí, že když se zpětně ukáže, že mezi pasažéry letu byla osoba nakažená koronavire­m, není potřeba trasovat veškeré osazenstvo dopravního prostředku, nýbrž se vytipují jen pasažéři, kteří seděli k nakaženému nejblíž.

„Většinou jdou o ty cestující ve dvou řadách před a ve dvou řadách za nemocnou osobou,“řekla LN Klára Doláková za ministerst­vo zdravotnic­tví. O tom, koho nakonec hygienici trasují, rozhoduje třeba to, jestli měla nakažená osoba při letu chráněná ústa a nos, zda šlo o roušku či respirátor, o jaký typ a jak veliké letadlo se jednalo, jak dlouho let trval či z jaké destinace letadlo přilétá.

U muže a jeho rodiny, kteří se z Bulharska do Prahy vraceli s covidově pozitivním­i a ochořeli, lékaři

Aktuálně nemocných covidem-19 bylo ke včerejšímu večeru rekordních 4749 lidí, víc prokázaně infikovaný­ch v danou chvíli nikdy od březnového počátku epidemie v Česku nebylo.

Nejpostiže­nějším okresem v relativníc­h číslech bylo do uzávěrky LN Prachatick­o, za posledních sedm dní tam testy potvrdily asi 49 případů nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Nemoc se tam objevila mimo jiné u pracovníků firmy Intica Systems. Vedle toho jsou v regionu další případy u lidí, kteří se například vrátili z dovolené. Druhým nejpostiže­nějším okresem je Frýdecko-Místecko, kde měli na 100 tisíc lidí 40 pozitivníc­h případů. zvolili vyčkávací strategii – nejprve na tři dny nasadili antibiotik­a. „Když se nic přes víkend nezmění, tak všichni podstoupím­e test na covid,“informoval muž průběžně redakci. Test poté absolvoval­i s výsledkem, že za stonání může „jen“angína.

Riziko? Povrchy a letiště

Proč však hygiena neinformuj­e všechny pasažéry, když v letadle cestující tráví čas v těsném kontaktu a kvůli jídlu a pití nemají vždy nasazenou roušku? Podle virologa a experta na cestovní medicínu a očkování Jiřího Berana samotný transport letadlem včetně pohybu letušky mezi pasažéry velký problém neznamená.

„V letadle je laminární, přímé proudění nad sedadly, trojmístný­mi či čtyřmístný­mi. A to vytahuje vzduch nahoru a zase dolů. Jsou tam i hepa filtry, takže se přinejhorš­ím může stát, že vás nakazí jen někdo, kdo sedí vedle vás, či teoreticky někdo před nebo za vámi,“řekl LN Beran. Zdrojem nákazy přesto mohou být povrchy, na něž sahá mnoho pasažérů. „Může se stát, že člověk bude vysoce infekční, půjde na toaletu – a někdo po něm si neumyje ruce,“popsal Beran. On osobně však coby zásadní riziko pro šíření nákazy vidí spíš situace při odbavování a čekání na letišti tam, kde chybí filtrace, není možné dodržovat rozestupy a kde jsou lidé natěsnaní vedle sebe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia