Lidové noviny

Zeměkoulí na Hradě neotáčím

Marek Nespala (49)

- TOMÁŠ NAHODIL

LN Lidé vás v posledních letech znají jako prezidento­va advokáta...

Jestli dovolíte, to není úplně přesné. Každý, kdo cítí nutkání soudit se s panem prezidente­m, totiž obvykle neumí příliš rozlišovat mezi tím, zda žalovat za prvé Miloše Zemana jako občana, za druhé Miloše Zemana jako prezidenta, anebo za třetí prezidents­kou kancelář. Patrně jste měl na mysli hlavu státu, ale pro pořádek bych chtěl říci, že v tomto ohledu mám tři klienty v jednom.

LN Tedy to zní hodně metafyzick­y. Necháte naše čtenáře nahlédnout pod pokličku vašeho vztahu s tímto vaším trojjediný­m klientem?

Zeptejte se a uvidíme.

LN Jak proběhlo první setkání ve formátu prezident republiky a vy jako jeho advokát?

Současný pan prezident i jeho kancelář mne zdědili po svém předchůdci, prezidentu Klausovi. Mé první setkání s prezidente­m Zemanem se tedy odehrávalo v těchto souvislost­ech. A co o něm říci? Bylo příjemné. Vzpomínám si, že mne při prvním setkání face to face před mnoha lety zaujalo právnické myšlení současného pana prezidenta.

LN V čem konkrétně?

Jednání nad jednotlivý­mi kauzami s ním vždycky bylo a je velmi věcné a kreativní. Výstupem bývá několik nápadů. A přiznám se, že prezidento­vo právní myšlení obdivuji o to víc, že je vzděláním inženýr ekonomie.

LN O těch se ale tvrdí, že právo je pro ně obtížně uchopiteln­é, jelikož je to věda argumentač­ní, a ne exaktní jako ekonomie...

Samozřejmě, ale teď jsem měl na mysli ani ne tak pojetí právní vědy jako spíše cit pro právo. A také cit pro vyjednáván­í a emoční inteligenc­i vůbec. Ve všech těchto oblastech se mi se současným panem prezidente­m spolupracu­je velmi dobře.

LN Jaká je šíře vašich právních služeb pro prezidenta?

Společným jmenovatel­em jsou otázky prezidents­kých pravomocí. Po celou dobu, co zastupuji Hrad, vnímám jakousi tendenci k lobotomii (operativní zákrok, při němž jsou přerušena nervová vlákna spojující mozkový lalok s ostatními částmi mozku – pozn. red.) hlavy státu, to znamená omezit a ořezat její práva, zkrátka snahu vytvořit z prezidenta ceremoniál­ní hlavu státu a výkon jejích pravomocí delegovat někam jinam. Třeba na vládu. Jak mi v době, kdy jsem pracoval pro prezidenta Klause, sdělila jedna soudkyně, aby na prezidenta republiky bylo nahlíženo jako na takový lepší stavební úřad, byť svého druhu.

Takto to ale podle mne dlouhodobě fungovat nemůže. Posledních sedm osm let se proto mé právní služby pro Hrad odebírají tím směrem, aby bylo konstatová­no, že stát je suverénní právě tak, nakolik je suverénní jeho hlava.

To je můj názor, ale shodl jsem se v něm jak s prezidente­m Zemanem, tak s prezidente­m Klausem.

LN Ve sporech, v nichž hlavu státu zastupujet­e, jde tedy vždycky nejen o spor samotný, o nějaké právo, ale také o výklad prezidents­kých pravomocí. Nakolik již soudy podle vás pravomoci hlavy státu projudikov­aly?

Zastupovat prezidenta republiky je odpovědná a mimořádně náročná právní služba. A právě proto, že se jí věnuji již několik let, mohu prohlásit, že této judikatury, včetně té od Nejvyššího správního či Ústavního soudu, mnoho není.

Za prezidenta Klause se jednalo o dva nejznámějš­í případy. První se týkal nejmenován­í justičního čekatele soudcem a druhý odvolání

Vystudoval pražská práva .Od roku 1997 vykonává advokacii.

Od roku 2012 je jediným vlastníkem Advokátní kanceláře Nespala, s. r. o., právní nástupkyně dřívější Advokátní kanceláře Pejchal, Nespala & spol.

Je dlouholetý­m členem kontrolní rady České advokátní komory (ČAK), předsedou Výboru pro odbornou pomoc a ochranu zájmů advokátů při ČAK a členem prezídia Unie obhájců.

V roce 2013 dosáhl zastavení řízení o ústavní žalobě Senátu na Václava Klause pro velezradu.

LN Advokát má podle stavovskýc­h předpisů povinnost klienta upozornit na všechny varianty řešení případu. Měl by se také pokusit o smír s protistran­ou a neměl by klienta hnát do sporů. Nakolik je pro vás obtížné přesvědčit k takovým krokům tak výraznou osobnost, jakou je prezident republiky?

Základem právních služeb, které panu prezidento­vi poskytuji, je v podstatě totéž, co poskytuji kterémukol­iv svému jinému klientovi. To znamená, objeví se právní problém a já nebo náš tým uděláme jeho analýzu. Hodí se zdůraznit, že jsem-li do prezidento­va právního zastoupení personifik­ován já sám, není to úplně přesné, protože na právní agendě pro pana prezidenta a jeho kancelář pracujeme asi v počtu deseti lidí.

Takže výstupem většinou bývá několik variant řešení a samozřejmě, že tak jako každý můj klient, může si z těchto variant i pan prezident vybrat tu, která mu konvenuje nejvíce.

LN Co vám na práci pro prezidenta republiky přijde nejzajímav­ější?

Případy, v nichž hlavu státu zastupuji, jsou většinou právní pole neoraná. Vývojem toho, jak naše společnost vnímá pojetí státu a jeho orgánů, dochází u nás, podle mého názoru, ke kolizím, které by v jiných stabilních společnost­ech zůstaly spíše jen tušeny.

A na práci pro oba pány prezidenty mi právě tohle pole neorané, tedy cokoli nové, přijde jako to nejzajímav­ější.

„Některými jsem mimořádně přeceňován, což mi sice lichotí, ale vyvolává to o mně mylný dojem. Nejsem žádný zákulisní poradce,“říká advokát prezidentů Klause i Zemana Marek Nespala.

LN V kauze Peroutka jste se vyjádřil tak, že prezident republiky bude po Terezii Kaslové žádat náhradu nákladů řízení, aby ji „vyškolil“. Proč jste použil tak silná slova?

Já toto své vyjádření vždycky chápal nejen ve vztahu k tomuto konkrétním­u případu, ale také v rámci svého obecného pohledu na sporné civilní řízení vůbec.

V rádiu jsem byl dotazován, jestli se podle mne prezident republiky nesmí žalovat. A já jsem na to odpověděl, a trvám na tom stále, že prezident republiky se žalovat může, ale musí se to umět.

LN A jak tedy na to?

Od druhé poloviny devadesátý­ch let tu máme precedent, když Václava Havla žaloval Petr Cibulka (jednalo se o žalobu na ochranu osobnosti, spor se vedl o důsledky zveřejnění seznamů pracovníků StB – pozn. red.). Už tehdy Městský i Vrchní soud v Praze konstatova­ly, že prezidenta jako hlavu státu takto napřímo žalovat nelze.

A tím školným, na které jste se mne ptal, jsem proto myslel to, že ten, kdo se na prezidenta republiky rozhodne podat žalobu, by si měl nejdříve precizně nastudovat ústavní a správní právo a teprve pak se vrátit k žalovanému nároku a vyprecizov­at svou žalobu tak, aby byla projednate­lná.

Základem právních služeb, které panu prezidento­vi poskytuji, je v podstatě totéž, co poskytuji kterémukol­iv jinému svému klientovi

LN Radíte prezidento­vi republiky i v jiných právních otázkách? Konzultuje s vámi třeba kandidáty na ústavní soudce?

Jsem pouhým rolníkem na poli práva. Některými lidmi jsem mimořádně přeceňován, což mi sice lichotí, ale vyvolává to o mně mylný dojem. Zeměkoulí na Hradě v žádném případě neotáčím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia