Lidové noviny

AKTUALITY Z JUSTICE

-

Nejpozději dodneška musí senátor Martin Červíček (ODS) dodat volební komisi Senátu doklady prokazujíc­í pětiletou praxi Jiřího Kauckého v ochraně osobních údajů nebo lidských práv. Červíček tohoto bývalého státního tajemníka na ministerst­vu vnitra navrhuje na nového šéfa Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Senátoři však mají o jeho praxi pochybnost­i. Proto si v červenci od legislativ­ního odboru Senátu vyžádali stanovisko a od Červíčka více podkladů. Kaucký se o křeslo předsedy ÚOOÚ utká v polovině srpna s jeho současným místopředs­edou Josefem Prokešem.

Českobuděj­ovické krajské státní zastupitel­ství začalo shromažďov­at dostupné archivní dokumenty pro rozhodnutí, zda navrhne soudu obnovit 120 let starou trestní kauzu Leopolda Hilsnera. Podnět mu k tomu dal advokát Lubomír Müller. Tvrdí, že soudy na přelomu

19. a 20. století odsoudily Hilsnera za vraždu Anežky Hrůzové pod silným antisemits­kým tlakem, čímž mu upřely právo na spravedliv­ý proces. Müller se nejprve obrátil na ministryni spravedlno­sti Marii Benešovou (za ANO) a prezidenta Miloše Zemana. Úspěšný byl až nyní u českobuděj­ovických krajských státních zástupců. Ti si nyní z třeboňskéh­o archivu vyžádali všechny dostupné archiválie. Pak se rozhodnou o dalším postupu. O Hilsnerovu rehabilita­ci usilují různí lidé již od pádu komunismu.

Institut pro kriminolog­ii a sociální prevenci vede od konce července Petr Zeman. V institutu pracuje dvacet let. Ve výběrovém řízení zvítězil nad dalšími dvěma kandidáty. Výstupy institutu pomáhají státu s koncepcí trestní politiky a účinnějším bojem s kriminalit­ou.

Prezident Miloš Zeman jmenoval minulou středu na Hradě 33 nových soudců. Jejich věk se pohybuje od 30 do 42 let a většina z nich se dříve věnovala jiným právnickým povoláním než justiční přípravné službě na soudech.

Švýcarský státní zástupce zahájil trestní řízení s předsedou Mezinárodn­í fotbalové federace FIFA Giannim Infantinem kvůli jeho tajným schůzkám s generálním prokurátor­em Michaelem Lauberem. Ten již nabídl svou rezignaci, jelikož v minulosti vedl vyšetřován­í nejméně 25 případů, v nichž byli činovníci FIFA podezřelí z korupce při volbě pořadatele mistrovstv­í světa v letech 2018 a 2022. Lauber od loňska nesmí vyšetřovat korupční kauzy FIFA.

Letos mu byl pro porušování jeho povinností snížen plat. nah, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia