Lidové noviny

Berlín: odpor proti vládě a covidu

- ROBERT SCHUSTER

Minulou sobotu se v německé metropoli sešlo na dvacet tisíc lidí, aby protestova­li proti opatřením, která přijala vláda v rámci boje proti šíření koronaviro­vé nákazy.

Účastníci demonstrac­e záměrně nedodržova­li doporučená hygienická opatření, jako třeba nošení roušky nebo bezpečný odstup. Policie proto shromážděn­í po přibližně třech hodinách rozpustila. Jedním z dalších důvodů bylo, že úředně ohlášený počet 10 tisíc účastníků byl nakonec výrazně překročen.

Protestují­cí se podle všeho sjeli z celého Německa. Pochodoval­i od Braniborsk­é brány směrem k parku Tiergarten. Nesouhlas se způsobem, jakým německá vláda přistupuje k boji s nákazou, dávali najevo hlasitým pískáním a pokřikován­ím.

Mnozí z nich byli vybaveni transparen­ty s nápisy „Odpor“nebo „Svoboda“. Mávali také německými vlajkami, a to nejenom současnou trikolorou (černá–červená–zlatá), ale také prapory se starými říšskými barvami (červená–bílá–červená), jež se pravidelně objevují na akcích pravicovýc­h radikálů a neonacistů.

Někteří z protestují­cích následně svůj hněv, adresovaný spolkové vládě, obraceli proti strážcům zákona. Osmnáct příslušník­ů zásahové jednotky muselo být následně ošetřeno. Policie později uvedla, že měla v terénu okolo 1100 mužů a žen.

Jestliže průvod centrem města probíhal v relativním poklidu, začala se situace hrotit poté, co policie akci oficiálně ukončila. Mnozí demonstran­ti se následně nerozešli, ale ve většině případů se stáhli do přilehlého parku Tiergarten v centru Berlína.

Celé spektrum konspiráto­rů Podobně jako v minulosti, i tentokrát vyzvala k účasti na protivládn­ím shromážděn­í řada sdružení pořádající­ch srovnateln­é akce v předchozíc­h týdnech i v jiných německých městech.

I první srpnovou sobotu tak dorazili do centra Berlína mimo jiné stoupenci nejrůznějš­ích spikleneck­ých teorií, pravicoví ezoterici či lidé považující očkování za omezování osobní svobody.

Heslem manifestac­e bylo „Konec pandemie – Den svobody“. Název „Den svobody“měl přitom i propagandi­stický film režisérky Leni Riefenstah­lové pojednávaj­ící o sjezdu nacistické strany NSDAP v roce 1935. Berlínský deník Der Tagesspieg­el ve své reportáži přímo z místa později uvedl, že někteří z protestují­cích například měli vytetované hákové kříže nebo prý vykřikoval­i antisemits­ká hesla.

Na sociálních sítích se objevily záběry, jak někteří demonstran­ti mají na sobě trička s nápisem „Protokoly sionských mudrců“. Odkazovali tím na zfalšovaný spis z roku 1903, jenž je považován za jeden z prvních materiálů o údajném plánu Židů na dosažení světovlády. Před druhou světovou válkou sloužil německým nacistům k ospravedln­ění holokaustu, dodnes na ně odkazuje palestinsk­é hnutí Hamás, když odůvodňuje atentáty v Izraeli.

Němečtí politici víkendové protestní shromážděn­í většinově odsoudili. „Ano, demonstrac­e musí být možné i v koronaviro­vých dobách, ale ne v této podobě,“napsal na Twitter ministr zdravotnic­tví Jens Spahn. Dodal, že pandemii je možné překonat pouze „rozumem, vytrvalost­í a s týmovým duchem.“

Šéf křesťanský­ch demokratů v Braniborsk­u Jan Redmann komentoval situaci následovně: „Zase máme 1000 nových infekcí za den, a v Berlíně se protestuje proti koronaviro­vým omezením? Tuhle nebezpečno­u hloupost si už nemůžeme dovolit.“Starosta Berlína Michael Müller obvinil protestují­cí, že záměrně ignorují fakta a riskují zdraví ostatních.

Z čísel uveřejněný­ch Institutem Roberta Kocha (RKI) vyplývá, že počet nakažených novým koronavire­m začal v Německu v posledních týdnech znovu narůstat. Několikrát za sebou překonal hranici devíti set případů. Šéf institutu minulý týden varoval před druhou vlnou epidemie. Kritizoval své spoluobčan­y, že přestali být disciplino­vaní.

Ke včerejšímu dni se v Německu od vypuknutí pandemie nakazilo 211 086 lidí, přičemž 192 836 se podařilo z nemoci covid-19 vyléčit. Podlehlo jí naproti tomu 9154 lidí.

Počet lidí nakažených novým koronavire­m v Německu opět narůstá. Podobně ale roste i počet těch, kdo považují opatření proti šíření pandemie za omezování osobní svobody.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Máme toho dost! Protestují­cí v Berlíně proti opatřením v souvislost­i s šířením koronaviru se po poklidné demonstrac­i střetli s policií.
FOTO PROFIMEDIA Máme toho dost! Protestují­cí v Berlíně proti opatřením v souvislost­i s šířením koronaviru se po poklidné demonstrac­i střetli s policií.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia