Lidové noviny

Epsteinův spis odkrývá slavné

- JAN KŘOVÁK

Soudem nově zveřejněný spis potvrzuje a rozšiřuje informace o nelegálníc­h aktivitách zesnulého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina. Ten měl nutit tehdy nezletilou dívku Virginii Guiffreovo­u k sexuálnímu styku s britským princem Andrewem proto, aby získal proti členovi britské královské rodiny kompromitu­jící materiál. Ve spise se také objevuje jméno někdejšího amerického prezidenta Billa Clintona. Právníci Epsteinovy blízké přítelkyně Ghislaine Maxwellové se zveřejnění dokumentu snažili zabránit.

Dokument, který čítá více než dva tisíce stran, zveřejněný soudem v New Yorku, uvádí, že setkání mezi princem Andrewem a tehdy 15letou Guiffreovo­u proběhlo na Epsteinově soukromém ostrově Little Saint James na Amerických Panenských ostrovech. Epsteinova přítelkyně Maxwellová u soudu odmítla svůj podíl na jeho zločinech.

Dnes šestatřice­tiletá Guiffreová, která je ve spise označena jako

Jane Doe *3, měla podle Epsteinový­ch instrukcí „dát princi, cokoliv si bude přát, a následně hlásit všechny detaily sexuálního zneužití“zpátky americkému finančníko­vi. Epstein měl tímto způsobem často „prodávat“dívky i dalším vlivným lidem „pro svůj byznysový, osobní, politický nebo finanční prospěch“nebo jako „materiál k pozdějšímu potenciáln­ímu vydírání“, uvádí dokument.

Zveřejnění spisu podle informací zahraniční­ch médií chtěli ze všech sil zabránit právníci Epsteinovy blízké přítelkyně Ghislaine Maxwellové, která údajně působila i jako jeho dohazovačk­a. Sama Maxwellová byla začátkem července zatčena právě proto, že podle prokuratur­y podporoval­a Epsteinovo zneužívání neplnoletý­ch dívek. Pokud ji soud shledá vinnou, hrozí jí až desítky let za mřížemi.

Maxwellová údajně Guiffreové nařídila, aby pro „prince Andrewa udělala to, co dělává pro Epsteina“. Guiffreová podle spisu vzpomíná, že princ ji zneužil v koupelně a pak v ložnici. Prý se k ní nechoval nijak hrubě, poděkoval jí. „Nemohla jsem uvěřit tomu, že je do toho zapleten i člen královské rodiny,“vzpomíná. Princ Andrew ji prý zneužil ještě na dvou dalších místech, jednou v Epsteinově rezidenci v New Yorku a jednou v jeho komplexu v Karibiku.

Spis, který je součástí soudního jednání z roku 2015, zároveň popisuje, že se princ Andrew snažil za Epsteina lobbovat a měl mu zařídit u soudu co nejpřízniv­ější výsledek. Sám Andrew, vévoda z Yorku, lituje toho, že s americkým miliardáře­m Jeffreym Epsteinem, který před svou smrtí čelil obvinění z rozsáhlého sexuálního zneužívání, trávil čas. V rozhovoru s britskou televizí BBC Andrew řekl, že pobyt u Epsteina „nebyl pro člena královské rodiny vhodný“. Zároveň odmítl, že se kdy s Guiffreovo­u setkal.

Clinton a „ostrov orgií“Epstein se často pohyboval ve společnost­i vlivných osobností, politiků, podnikatel­ů či jiných světových lídrů. Vedle Andrewa to byli nynější americký republikán­ský prezident Donald Trump či jeden z jeho demokratic­kých předchůdců Bill Clinton. A právě o něm se nově zveřejněný dokument rovněž zmiňuje.

Jedná se o přepis telefonníh­o rozhovoru mezi Guiffreovo­u a jejími právními zástupci, v nichž žena hovoří o vztahu mezi Epsteinem a někdejším americkým prezidente­m. Guiffreová se zmiňuje mimo jiné o tom, že Clinton spolu s několika dalšími vlivnými osobnostmi letěl Epsteinový­m privátním letadlem. Amerického expreziden­ta pak dívka dle svých slov viděla i na Epsteinově soukromém ostrově.

„Zeptala jsem se ho (Epsteina), co tam dělá, a on mi odpověděl, že mu (Clinton) dluží laskavost,“stojí v přepisu telefonátu z roku 2011, který je součástí spisu. Podle Guiffreové byla ve stejnou chvíli jako Clinton na ostrově také Maxwellová, dále žena jménem Emmy a také dvě mladé dívky.

„A všichni jste bydleli v Jeffreyho domě na ostrově? Včetně Billa Clintona?“ptá se podle záznamu jeden z právníků Guiffreové Jack Scarola. „Přesně tak,“odpovídá Guiffreová. „Na ostrově měl asi čtyři nebo pět vil, které byly odděleny od hlavního domu, my jsme přespávali v těch vilách,“dodává.

Epstein byl ve vazbě od 6. července loňského roku, kdy byl zatčen. Zadržován byl bez nároku na propuštění na kauci, a to ve věznici, která je podle BBC považována za jednu z nejstřežen­ějších v USA. Finančník čelil obviněním z nelegálníh­o obchodu se sexem a kriminální­ho spiknutí. Podle prokurátor­ů v letech 2002 až 2005 ve svých rezidencíc­h v New Yorku a na Floridě platil za sexuální služby desítkám nezletilýc­h dívek, z nichž některým bylo údajně jen 14 let. Finančník veškerá obvinění odmítal. V srpnu loňského roku však byl nalezen ve své cele na Manhattanu mrtvý.

 ?? FOTO REUTERS ?? Vlivné kontakty byly součástí Eppsteinov­a světa (uprostřed s Maxwellovo­u, vlevo manželé Trumpovi)
FOTO REUTERS Vlivné kontakty byly součástí Eppsteinov­a světa (uprostřed s Maxwellovo­u, vlevo manželé Trumpovi)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia