Lidové noviny

Testujme demokracii v zátěži nákazy

Čím se liší demonstrac­e proti rouškám a za BLM?

- Zbyněk Petráček

Demokracie se liší od nedemokrac­ie řadou věcí. Každý si samozřejmě připomíná jiné, podle svého vkusu i politické orientace. Demokracie nevyniká tím, že je schopna sestavit nejefektiv­nější vládu. Ba ani tím, že je schopna rychle a účinně řešit naléhavý problém typu pandemie. Však také u mnoha lidí získávala body Čína, když papalášsky uzavřela desetimili­onový Wu-chan a pak se chlubila rychlým poklesem šíření nákazy. Jako by to šíření počátečním utajováním sama neurychlil­a. Demokracie ovšem – na rozdíl od nedemokrac­ie – umožňuje vlády odvolat či k tomu alespoň vyzývat. Umožňují to svobody slova, projevu a shromažďov­ání, které je třeba uchovat i v podmínkách pandemie – tak jako v sobotu v Berlíně. Anebo ne?

Takové otázky kladou demonstrac­e v „éře korony“. Ať už míří proti omezením s pandemií spjatým, proti politickém­u vedení států, či proti tak obecným problémům, jako je systémový rasismus. Jisté je, že protesty v „éře korony“jsou zátěžovým testem pro demokracii. Jisté je i to, že jsou nahlíženy různou optikou. Jinak se měří protesty proti rasismu a za hnutí Black Lives Matter (BLM), kde se nikdo moc neptá, zda byla dodržena pravidla (odstup a roušky). Jinak se posuzují protesty v Izraeli: kritizují fakt, že po rychlém uvolnění se nákaza vymkla z rukou vlády „pravicovéh­o populisty“Netanjahua, tudíž pokrokový svět tleská. A jinak se posuzují protesty v Německu: míří-li proti „atmosféře příkaznict­ví“, za uvolnění podmínek života, dává se jim cejch extremisti­cké pravice.

Přes to všechno je třeba říci, že je to dobrý test demokracie. Je to něco, co by se nemohlo odehrát v Číně, ba možná ani v Jižní Koreji či na Tchaj-wanu. V posledně jmenovanýc­h příkladech ne proto, že tamní vlády potlačují svobodu slova, ale prostě proto, že vymáhají dodržování pravidel karantény.

Berlín je příkladem opačného postupu. I umírněné noviny jako Die Welt začínají článek větou, že v sobotu demonstrov­ala „směs konspiráto­rů, odpůrců očkování a pravicovýc­h extremistů“. Píší o „covidiotec­h“(novotvar ze slov covid a idiot). Upozorňují na jejich přepjatost. Na hesla typu „Překovat meče v pluhy a roušky v hadry na úklid“. Na to, že „Den konce pandemie“slavili jen pár hodin poté, co WHO vyhlásila vůbec nejvyšší globální přírůstek nakažených. Ale i když policie vpodvečer nakonec zasáhla a protest ukončila (pro porušení odstupu a povinnosti roušek), ještě odpoledne vysvětlova­la policejní mluvčí pasivitu strážců zákona takto: „Svoboda shromažďov­ání je cenný statek.“

Lze říci, že v sobotu německá demokracie obstála. Dvacetitis­ícový protest policie ukončila, až když ani opakované výzvy nevedly k nastolení pravidel karantény. „Demonstrov­at se může i v éře korony, ale ne takto,“řekl ministr zdravotnic­tví Spahn. „Kdokoli úmyslně ohrozí druhé, musí očekávat, že to pro něj bude mít vážné důsledky,“připojil se ministr hospodářst­ví Altmaier. Jenže platí ono Altmaierov­o „kdokoliv“? Když v červnu v centru Berlína demonstrov­ali fanoušci BLM, nedodrželi pravidla karantény (odstupy a roušky) a neuposlech­li výzvy, jejich akce zrušena nebyla. Najdete jiný rozdíl než ideové sympatie? I tato otázka patří do zátěžového testu demokracie v éře korony.

Demokracie – na rozdíl od nedemokrac­ie – umožňuje vlády odvolat či k tomu alespoň vyzývat. Umožňují to svobody slova, projevu a shromažďov­ání, které je třeba uchovat i v podmínkách pandemie

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia