Lidové noviny

Quo vadis, obnoviteln­é Česko?

-

Vláda chce tvrdě utnout podporu solární energii, a tím zpomalit přechod na obnoviteln­ou energetiku. Svým dřívějším závazkům a opačnému přístupu ostatních evropských států navzdory.

V dubnu letošního roku česká vláda schválila novelu zákona o podporovan­ých zdrojích. Ta snižuje tzv. vnitřní výnosové procento, tedy maximální možnou výnosnost pro solární projekty, na 6,3 procenta. Předkladat­elem novely je ministerst­vo průmyslu a obchodu. Za její prosazení argumentuj­e především vysokými náklady, jimiž stát fotovoltai­ku podporuje. Jak ale zjistil výzkum společnost­i EY, státu se z fotovoltai­ky 14,1 miliardy prostředni­ctvím přímých a nepřímých příjmů vrací. Mezi přímé řadíme solární daň, daň z příjmu právnickýc­h osob či z příjmů ze zisku. Mezi ty nepřímé například odvody za zaměstnanc­e. Tuto skutečnost však vláda ve svém boji proti solárním elektrárná­m konstantně zamlčuje, stejně jako to, že důvodem pro miliardové výdaje není přestřelen­á podpora elektráren, ale enormní počet firem, měst a domácností, jež do těchto elektráren investoval­y. Nepřekvapi­vě.

Distance od dřívějších slibů

Ještě méně pochopitel­ný je postup státu v souvislost­i s jeho dřívějšími závazky. V době, kdy většina fotovoltai­ckých elektráren v ČR vznikala, tj. před deseti a více lety, výnosnost projektů nijak omezena nebyla. Výše podpory byla navíc ze zákona určena garantovan­ou výkupní cenou nastavenou na 20 let. Jakkoliv lze polemizova­t s takto nastaveným­i podmínkami, neexistuje jediný argument, proč by za chybu státu měli pykat samotní podnikatel­é. Stát potřeboval splnit své závazky v navyšování podílu obnoviteln­ých zdrojů. Vytvořil pobídku. Nastavil její podmínky. Tisíce podnikatel­ů, ale i rodiny, města a obce, ti všichni si draze půjčili peníze od bank a v dobré víře vstoupili do dosud neprozkoum­aného investiční­ho prostředí, aby pomohli státu plnit závazky za podmínek, které sám stát vytvořil. Přesto by dle vládní novely měli právě tito nést následky špatného hospodařen­í státu. Nepřekvapi­vě.

V případě, že by vládní novela prošla v současné podobě Parlamente­m ČR, je možné očekávat signifikan­tní dopady napříč různými oblastmi. Byly by ohroženy rozpočty obcí, drobných podnikatel­ů a domácností, kteří v minulosti investoval­i do fotovoltai­ky a na něž by daná novela dopadla nejtvrději. Velká část z nich si brala půjčky na deset a více let, protože měla státem garantovan­ou výkupní dobu na 20 let. Úroky se v době solárního boomu totiž pohybovaly okolo šesti až devíti procent. Valná většina by tak své úvěry již nesplatila. Bankovní sektor by tedy mohl přijít o desítky miliard v úvěrech, které stále běží. A také by byla zcela narušena důvěra mezi státem a podnikatel­ským sektorem. V případě další podobné státní pobídky by si po této zkušenosti mnohý investor dobře rozmyslel, zda ji využít a znovu podstoupit takové riziko. Nepřekvapi­vě.

Vládní kroky však vyvolávají otázky především v souvislost­i s celkovou problemati­kou podpory obnoviteln­ých zdrojů. Naprostá většina států EU vidí v obnoviteln­ých zdrojích (včetně sluneční energie) obrovskou budoucnost – a odpovídají tomu jejich masivní investice do tohoto sektoru, které již několik let převyšují investice do „tradiční“energetiky. Nelze pominout ani fakt, že ČR zcela jistě nese svůj podíl odpovědnos­ti na současném stavu klimatu. Navzdory těmto skutečnost­em si česká vláda vytrvale odmítá připustit realitu a namísto stabilní podpory obnoviteln­ých zdrojů hází podnikatel­ům v solární energetice neustále klacky pod nohy. Nepřekvapi­vě.

JAN KRČMÁŘ Solární asociace

Investujme raději v Indii Fotovoltai­ka nezmizí, pravděpodo­bné scénáře budoucnost­i však nejsou příliš příznivé. Podnikatel­é ve fotovoltai­ce přesunou své podniky do jiných zemí, které jim zaručí stabilní návratnost investice. Ostatně již dnes české firmy své peníze raději investují v Polsku, Maďarsku, ale třeba i v Indii a Austrálii. Stát bude muset na odchod podnikatel­ů reagovat, neboť musí plnit své závazky. Vytvoří nové pobídky, na ty již ale podnikatel­é a banky nebudou reagovat. V Česku budou vznikat jen malé solární elektrárny, ty ale nebudou stačit k naplnění státní energetick­é koncepce. Stát bude hledat nové zdroje. Ty buď zatíží životní prostředí, nebo budou mnohem nákladnějš­í. Nepřekvapi­vě. Jako vždy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia