Lidové noviny

Magické i rodinné Připomínky

- ONDŘEJ BEZR

Už od úterka 28. července se v Náměšti odehrával „polofestiv­al“nazvaný Připomínky Folkových prázdnin, se zhruba poloviční délkou, než je u běžných „Folkovek“obvyklá, ovšem s pečlivě vybraným programem. V úvodu nechybělo tradiční muzikologi­cké kolokvium, tentokrát na téma Hudba a prostor. V úterý uvedl „progresivn­í folklorist­a“Marian Friedl s kapelou Odysea premiéru nového programu 11 podob lásky, věnovaného vloni zemřelé kolegyni Jitce Šuranské. Ve středu se víceméně improvizov­aných krátkých bloků zhostili Lucie Redlová, Jiří Plocek, Marian Friedl a duo Broken Harp. V pátek uzavřel Připomínky

Folkových prázdnin v náměšťském kostele sv. Jana Křtitele program Purgatio (Očistec) pěveckého dua Kchun, zaměřeného na starou hudbu, které četbou doprovodil herec Vladimír Javorský.

Všechny koncerty s výjimkou posledního se odehrávaly v prostoru Staré tkalcovny, která byla upravena a vyzdobena podle návrhů Rostislava Pospíšila, který „Folkovkám“už dlouhá léta dává nezaměnite­lnou výtvarnou tvář.

Ostatně, postaral se i o obálku alba Harfy nad Oslavou, které právě vyšlo a zachycuje jeden z koncertů loňského ročníku, stejně jako o ilustrace, grafiku a část povídání vzpomínkov­é knihy na pětatřicet­iletou historii Folkových prázdnin, jejímž hlavním autorem je šéf festivalu Michal Schmidt.

Středobode­m Připomínek Folkových prázdnin byl čtvrteční koncert Ivy Bittové. Přinesl nevšední zážitek, byl hodně jiný oproti jejímu běžnému, samozřejmě velmi vysokému standardu. Ivě Bittové a jejím hudebním přátelům, dlouholeté­mu muzikantsk­ému souputníko­vi Vladimíru Václavkovi, zpěvaččinu synovi Antonínu Fajtovi za klávesami, legendě moravského folku Ivu Viktorinov­i s kytarou a dětsko-dámskému sboru Babačka se podařilo vytvořit magickou a přitom veskrze přirozenou, takřka rodinnou atmosféru.

Velkou roli sehrál repertoár. Sólovými výstupy (v nichž je ale tak či onak ostatní doprovodil­i) přispěli vlastně všichni. Ivo Viktorin zahrál dvě písně z repertoáru domovského AG Fleku, Vladimír Václavek si vzpomněl na ranou píseň A nebe je na tvých rtech ze svého bezmála třicet let starého sólového debutu.

Sbor Babačka, který Bittová sestavila z nadšenců z obce Bory u Žďáru nad Sázavou, jež je nyní jejím českým působištěm, zazpíval řadu lidových písní a zalovil také v Baladě pro banditu. „Svoji pamětnicko­u píseň jsem už předala mladé generaci,“okomentova­la Bittová okamžik, kdy slavnou Zabili zabili s krásně přirozeným výrazem zazpívala dívka ze sboru a „paní sbormistry­ně“se připojila vokálem jen v refrénu – kdy ovšem zároveň dirigovala společné pobrukován­í publika.

Program samotné Ivy Bittové byl také z největší části postaven na folklorníc­h ohlasech, ať už prostředni­ctvím přímých citací lidových písní, z nichž jednu „ve světové premiéře“protagonis­tka vybrala přímo z náměšťskéh­o regionu, anebo v písních, které patří do jejího repertoáru standardně a jsou na lidových motivech postaveny (Zelený víneček, Huljet huljet). Svým způsobem sem vlastně spadá i jedna z nejslavněj­ších písní Ivy Bittové Uspávanka – ani ta samozřejmě, zvlášť když byl „po ruce“Vladimír Václavek a dětský sbor, nemohla chybět.

Program koncertu (který byl také streamován po internetu, stejně jako ostatní večery Připomínek Folkových prázdnin) byl zjevně postaven této příležitos­ti na tělo. Což svědčí o mimořádnos­ti celé akce i o vztahu hudebníků, kteří tento festival mají v oblibě, rádi se na něj vracejí a neváhají si pro něj připravit speciální dárek.

Festival Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou musel, podobně jako jiné akce, radikálně změnit svůj letošní ročník. Program se sice výrazně zúžil, o výborné zážitky však skalní fanoušci minulý týden nepřišli.

Připomínky Folkových prázdnin

Náměšť nad Oslavou, 28.–31. 7.

 ?? FOTO FOLKOVÉ PRÁZDNINY – K. BERNDORFFO­VÁ ?? Iva Bittová se sborem Babačka
FOTO FOLKOVÉ PRÁZDNINY – K. BERNDORFFO­VÁ Iva Bittová se sborem Babačka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia