Lidové noviny

Čínská studie z „Oxfordu“

Huawei si objednala analýzu u firmy věhlasného jména, se slavnou univerzito­u však nemá nic společného

- LENKA JANČAROVÁ

Britská společnost Oxford Economics zveřejnila výsledky studie, v níž tvrdí, že do roku 2035 hrozí evropským zemím pokles HDP o 400 miliard eur a náklady v hodnotě tří miliard eur ročně. K tomu by mělo dojít za předpoklad­u, že vyloučí čínskou společnost Huawei z části evropských sítí.

Háček je ale v tom, že si zmíněnou studii u Oxford Economics objednal samotný telekomuni­kační gigant. Název „Oxford“navíc nemá nic společného s renomovano­u britskou Oxfordskou univerzito­u, ač to tak na první pohled může vypadat.

Prostředni­ctvím studie společnost Huawei lobbuje hlavně za to, aby mohla na Západě budovat mobilní sítě páté generace. „Budování 5G bez Huaweie by mohlo zvýšit investiční náklady na tyto sítě o 12 až 38 miliard korun,“píše se ve studii, která argumentuj­e tím, že to omezí konkurenci.

Analytici společnost­i zašli ještě dál a vypracoval­i pro každou ze 31 zkoumaných evropských zemí tři scénáře pro posuzování ekonomický­ch předpovědí. Nejpravděp­odobnější předpoklad­y růstu odráží takzvaný střední scénář. Ten predikuje, že by omezení Huaweie jako dodavatele vedlo k nárůstu ceny o 19 procent. Například v případě Islandu to znamená navýšení nákladů o tři miliony eur (asi 79 milionů korun). V Německu se však jedná již o 479 milionů eur ročně (12,5 miliardy korun).

Americký a britský bojkot Hlavními hráči na evropském trhu s technologi­emi 5G jsou v současné době společnost­i Ericsson, Huawei a Nokia. Zatímco ostatním nejsou kladeny větší překážky, společnost Huawei stojí uprostřed geopolitic­kého boje. Čelí silnému tlaku americké vlády, která výrobky firmy bojkotuje a snaží se přesvědčit své spojence k témuž. Washington tvrdí, že Huawei umožňuje čínské vládě provádět přes svá zařízení špionáž, což Huawei dlouhodobě odmítá.

Nedávno se přidalo k tvrzení Spojených států amerických také Spojené království, které zakázalo mobilním operátorům v zemi, aby při výstavbě telekomuni­kační sítě 5G využívali technologi­e firmy Huawei. „Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale je správné pro britské telekomuni­kační sítě, pro naši národní bezpečnost a pro naši ekonomiku, a to jak nyní, tak v dlouhodobé­m horizontu,“uvedl pro BBC britský ministr kultury

Oliver Dowden. Ten připustil, že spuštění sítí 5G se kvůli tomuto rozhodnutí zpozdí asi o rok a také prodraží.

Koženého Harvard

Zavádějící název evokující britskou univerzitu v minulosti doprovázel i kauzu kolem internetov­é společnost­i Facebook. Poradenská společnost Cambridge Analytica, jež využívala digitální data v rámci předvolebn­ích kampaní, měla tajně získat údaje o desítkách milionů uživatelů Facebooku, které mohla v roce 2016 využít i při spolupráci s volebním týmem amerického prezidenta Donalda

Trumpa. K datům jí dopomohl osobnostní kvíz vytvořený akademikem Aleksandre­m Koganem, který s ní spolupraco­val.

Pravidla Facebooku do roku 2016 umožňovala aplikacím volný přístup nejen k údajům takto přihlášený­ch uživatelů, ale také o všech jejich přátelích.

Šéf internetov­é společnost­i Mark Zuckerberg tehdy připustil, že v tomto ohledu chyboval. „Máme odpovědnos­t za ochranu vašich dat. Pokud to nedokážeme, nezaslouží­me si vám sloužit,“napsal.

Pro další příklad nemusíme chodit příliš daleko. Po pádu socialismu založil v tehdejším Českoslove­nsku podnikatel Viktor Kožený takzvané Harvardské investiční fondy. Inspiroval se tak zřejmě během svých studií na Harvardově univerzitě ve Spojených státech amerických. Fondy s ní však neměly žádnou spojitost.

Kožený lidem sliboval do roka jistotu desetináso­bku. Jeho velký byznys ale nevyšel. Fondy sice měly od lidí více než milion knížek, ale namísto zhodnocení kontroverz­ní podnikatel v roce 1994 z Česka uprchl a dodnes se skrývá na Bahamách. Jde o nejznámějš­í příklad zneužití kuponové privatizac­e 90. let.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Shoda jmen. Název Oxford Economics evokuje spojení s nejstarší britskou univerzito­u (na snímku All Souls College v Oxfordu).
FOTO SHUTTERSTO­CK Shoda jmen. Název Oxford Economics evokuje spojení s nejstarší britskou univerzito­u (na snímku All Souls College v Oxfordu).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia