Lidové noviny

Rychlotest za 7500 Kč? V pořádku

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Za rychlost se platí. Kupříkladu na letištním odběrovém stanovišti v pražské Ruzyni za ni lidé zaplatí sedm a půl tisíce korun. Taková částka přesahuje vládou stanovený strop více než čtyřikrát, výsledek ale dostanou do tří hodin. „Takový poplatek je těžko regulovate­lný, lidé si mohou případně vybrat jiné odběrové místo,“řekl pro LN ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Test na covid na poslední chvíli zkrátka samoplátce vyjde draho.

Zastropova­ná cena je nízká Nařízený strop pro cenu testu na koronaviru­s ve výši 1756 korun se ze strany laboratoří i nemocnic setkal s vlnou kritiky. Podle nich taková sazba pokryje sotva náklady. I přes nevoli výzkumných pracovišť se strop od května nehnul. Podle Vojtěcha se však vztahuje pouze na standardní testy s výsledkem do 48 hodin. A i když ještě v květnu pro LN označil několikati­sícové příplatky za rychlost jako nežádoucí, vyhnout se jim prý nedá.

„Dívali jsme se na to, ale pokud je to nadstandar­dní služba, laboratoře to skutečně mohou vyžadovat,“sdělil LN. „S expresními testy mají laboratoře spojené i vyšší náklady, například s logistikou. Určitě je efektivněj­ší vyšetřovat větší počet vzorků najednou. S tím se potom z naší strany nedá nic dělat,“vysvětlil Vojtěch.

Každá laboratoř ale podle něj musí vždy nabízet i standardní variantu za regulovano­u částku. A tu má ve svém „menu“i soukromá laboratoř GHC Genetics, jež dělá odběry v Ruzyni. Za test s výsledkem do 12 hodin na e-mail si účtuje 1750 korun, dalších 550 korun si připlatí zájemce o lékařem vydané potvrzení.

„Je to podobné, jako když si chcete nechat udělat rychlopas, tam také za rychlost zaplatíte mnohonásob­ně vyšší poplatek,“vysvětluje Vojtěch.

Za tento „nadstandar­d“si zájemci sáhnou hodně hluboko do kapsy. Nejvíce zaplatí právě u odběrových stanovišť GHC Genetics,

jež odebírají vzorky kromě pražského letiště i před Poliklinik­ou Prosek v Praze 9. Na svém webu laboratoř garantuje zrychlené vyšetření s výsledkem už do tří hodin. Se slzami v očích testovaný neodchází jen proto, že měl testovací štětičku hluboko v dutinách, ale hlavně proto, že je o sedm a půl tisíce korun lehčí. „Ta cena je úměrná rychlosti, je to nadstandar­dní služba, kterou lidé mohou a nemusí využít,“sdělil LN projektový manažer GHC Genetics Petr Sviták. Firma podle mluvčí letiště Kateřiny Pavlíkové prošla řádným výběrovým řízením.

S nárůstem nakažených i kvůli částečnému obnovení mezinárodn­ího cestování je o testování stále větší zájem a kapacity se rychle plní. Stranou nezůstávaj­í ani přemrštěné expresní testy. „Ochotně si připlatí nejméně deset procent testovanýc­h,“potvrdili LN pracovníci odběrového stanoviště na Ruzyni, které je primárně určeno pro cestující. Pro jeho flexibilit­u ho ale hojně využívá i veřejnost. Na rozdíl od dalších soukromých laboratoří totiž letištní stanoviště odebírá vzorky každý den od 4. hodiny ranní a končí o půlnoci.

Povolení testovat na nový koronaviru­s má v Česku 106 laboratoří, kromě nemocnic a zdravotníc­h ústavů jde většinou o soukromá zařízení. Za čtyři a půl tisíce nabízí výsledek do čtyř hodin například i laboratoře EUC.

Příplatek za luxus nevedeme Většina testovacíc­h zařízení, nemocnice nevyjímaje, ale expresní „luxus“neumožňuje. „Vzhledem k tomu, že všechny vzorky pro průkaz přímé infekce SARS-CoV-2 vyšetřujem­e okamžitě, není možné připlatit si za rychlejší variantu. Stanovené podmínky jsou pro všechny stejné,“vysvětlil LN mluvčí Synlabu Robert Hladil.

Potvrdila to i pražská Bulovka. „Když někdo přijde a uvede vážný důvod, vyjdeme mu vstříc a test jsme schopni vyhodnotit do osmi hodin, ale nemáme na to žádnou sazbu,“sdělila LN Simona Krautová, mluvčí jedné z nejvytížen­ějších nemocnic.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Podle pracovníků odběrového centra ochotně připlatí asi desetina zájemců. na ruzyňském letišti si za expresní test
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Podle pracovníků odběrového centra ochotně připlatí asi desetina zájemců. na ruzyňském letišti si za expresní test

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia