Lidové noviny

Odpuštění odvodů využily tři pětiny firem

-

Možnosti odpuštění sociálních odvodů využilo v červnu 107 tisíc z celkem 186 tisíc menších firem, tedy zhruba tři pětiny. Úleva na pojistném se mohla týkat asi 735 tisíc jejich pracovníků. Placení sociálního pojištění si odložilo se sníženým penále zhruba 8500 firem se 165 tisíci zaměstnanc­i. Údaje zveřejnilo ministerst­vo práce. Podrobnějš­í analýzu by mělo mít v srpnu.

Odložení se sníženým penále Sociální pojištění a příspěvek na politiku zaměstnano­sti, které platí zaměstnava­tel, činí 24,8 procenta pracovníko­va výdělku. Odpuštění těchto odvodů za červen až srpen firmám s méně než 50 zaměstnanc­i, které nepropoušt­ěly a nesnižoval­y mzdy, je jednou z podpor z kurzarbeit­ového programu Antivirus. Podniky měly také možnost si odložit pojistné za květen až červenec, a to se sníženým penále. Místo 4,5 procenta dlužné částky připlatí procento, musí ale vše stihnout uhradit do 20. října.

Program Antivirus má bránit propouštěn­í. Vedle odpuštění odvodů, které se označuje jako podpora C, zahrnuje i dva druhy příspěvků na mzdy. Příspěvek A činí 80 procent náhrady v karanténě či výdělku v zavřených provozech do 39 tisíc korun, B pak 60 procent náhrady při výpadku surovin či poptávky do 29 tisíc korun.

Podle dřívějších propočtů by tříměsíční odpuštění pojistného mělo činit asi 13,5 miliardy korun. Na příspěvcíc­h A a B stát k 19. červenci vyplatil 14,99 miliardy korun. Rozdělilo si je 57 tisíc firem. Celkem dostaly kolem 1,6 milionu příspěvků na 731 233 zaměstnanc­ů. O jejich pozicích ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) mluví jako o „zachráněný­ch pracovních místech“.

Podle některých odborníků, například ekonomů z iniciativy KoroNERV-20, ale není dobré udržovat pozice, které by bez podpory už neexistova­ly. Uskupení navrhuje podporu ukončit a zavést kurzarbeit podle německého vzoru. Stát by tak nepřispíva­l na mzdu lidem, kteří nepracují, ale dorovnával by výdělek těm, kteří mají kvůli poklesu poptávky snížený úvazek. O takové podobě dlouhodobé­ho kurzarbeit­u jednají s ministerst­vem práce odboráři a zástupci zaměstnava­telů. Na nastavení zatím shoda není.

Exit z Antiviru

Podle Maláčové průzkum úřadů práce z minulého týdne ukázal, že tři čtvrtiny příjemců čerpají příspěvek B jen na část pracovní doby svých zaměstnanc­ů. Šéfka resortu práce míní, že se tak nynější Antivirus začíná přibližova­t podobě dlouhodobé­ho kurzarbeit­u. Uvedla, že odpuštění odvodů je výhodnější pro firmy, které se vracejí do běžného provozu a fungují. Prominutí pojistného označila za „řízený exit“z programu Antivirus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia