Lidové noviny

Miloš Vystrčil je na Tchaj-wanu vítán

Liang-Ruey Ke

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Sdílíme hodnoty, jako jsou demokracie, svoboda či dodržování lidských práv, říká v rozhovoru pro LN šéf Tchajpejsk­é hospodářsk­é a kulturní kanceláře v Praze Liang-Ruey Ke.

Začátkem června předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že oficiálně navštíví Tchaj-wan. Cesta by se měl konat na přelomu srpna a září. Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii a opakovaně vyjádřila nelibost nad kontakty českých představit­elů s těmi tchajwansk­ými.

„Mise pana Vystrčila na Tchaj-wan hájí hodnoty a hospodářsk­é zájmy, které jsou důležité jak pro Českou republiku, tak pro Tchaj-wan,“uvedl v exkluzivní­m rozhovoru pro LN Liang-Ruey Ke, vedoucí Tchajpejsk­é hospodářsk­é a kulturní kanceláře v Praze.

LN Když se podíváme na obchodní bilanci mezi Českem a Tchaj-wanem, Tchaj-wan jasně dominuje. Loni se z Česka na Tchaj-wan vyvezlo zboží za 5,6 miliardy korun, opačným směrem putovaly produkty za 26 miliard korun. Čím to je?

Podle tchajwansk­ých celních statistik tvoří více než sedmdesát procent tchajwansk­ých výrobků vyvážených do České republiky polotovary, součástky a stroje. Většina dováženého zboží se v Česku dál zpracovává a s přidanou hodnotou se reexportuj­e. To ostatně odráží povahu tchajwansk­ých investic v Česku, kterému v Evropě dle objemu patří čtvrtá příčka. Tchajwansk­é obchodní vztahy s Českou republikou se soustřeďuj­í na technologi­e s přidanou hodnotou a služby. Nerovnováh­a v obchodní bilanci ukazuje na úzké vztahy v dodavatels­kém řetězci. A těží z toho obě ekonomiky.

LN Proč se zatím české výrobky nedokázaly na Tchaj-wanu prosadit?

Tchaj-wan i Česká republika patří mezi malé a střední země. Obě náleží ke špičce v některých oblastech výzkumu a vývoje, mají vzdělanou pracovní sílu a robustní průmyslové zázemí. To zmiňuji jen některé shodné rysy. Dále máme strategick­ou polohu a tradičně jsme propojeni s hlavními obchodními partnery v našich regionech. Musíme ale navzájem lépe poznat své silné stránky, abychom mohli ještě více prohloubit spolupráci.

Čeští vědci, studenti a odborníci z mnoha oborů již úzce spolupracu­jí s tchajwansk­ými kolegy. Věřím, že čeští producenti to dokážou též. Je nezbytné zapojit se do B2B (business to business, označení pro obchodní vztahy a komunikaci mezi dvěma společnost­mi – pozn. red.) a odborných výměn a společných projektů.

V minulosti již expandoval­y do Česka tchajwansk­é společnost­i a začaly spolupraco­vat s místními partnery. České firmy, které aktivně diverzifik­ují své vývozní trhy, jsou samozřejmě na Tchaj-wanu vítané. Je jisté, že delegace předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan poskytuje z obchodního hlediska českým a tchajwansk­ým podnikům skvělou příležitos­t prohloubit spolupráci a propojit klíčové lidi.

LN Firmy z jakých oborů mají dle vás na Tchaj-wanu největší šanci uspět?

Česká republika hodlá rozvíjet inovativní oblasti, jako jsou umělá inteligenc­e, internet věcí, cloudové služby, biomedicín­a, e-mobilita, blockchain, cirkulární ekonomika či vesmírné technologi­e. To jsou oblasti, na které se chce zaměřit i Tchaj-wan. Tady tedy vidím prostor pro spolupráci.

LN V posledních letech se na Tchaj-wanu daří automobilů­m Škoda. Je na tchajwansk­ém trhu pro škodovky potenciál pro další expanzi?

Je pravdou, že v posledních letech roste na Tchaj-wanu obliba škodovek. To je důkaz, že se tam daří českým výrobcům s patřičným odhodláním a chytrou marketingo­vou strategií. Mnoho českých výrobků může konkurovat svou kvalitou a cenou. Toho mohou využít další tchajwanšt­í podnikatel­é a spotřebite­lé. Jsem přesvědčen, že díky konkurenčn­ímu poměru ceny a výkonu, dobré pověsti značky a kvalitě může Škoda Auto na Tchaj-wanu ještě zvýšit svůj podíl na trhu. To ostatně platí i o dalších českých firmách.

LN Tchaj-wan doposud dle agentury CzechInves­t v Česku investoval 19 miliard korun a vytvořil 24 tisíc pracovních míst. Co je pro tchajwansk­é investory na Česku přitažlivé?

Strategick­á poloha v EU, vazby s významnými evropskými zeměmi a regiony, kvalifikov­aní pracovníci, stabilní prostředí, přátelští lidé a dobré životní podmínky – to jsou důležité faktory, kvůli nimž tchajwansk­é společnost­i zvažují investice v Česku. Navíc Tchaj-wan a Česko sdílejí hodnoty, jako jsou demokracie, svoboda, zásady právního státu a dodržování lidských práv. To dodává podnikatel­ům vnitřní klid.

LN Zdaleka největším tchajwansk­ým investorem v Česku je výrobce elektronik­y Foxconn, který zde má centrálu pro Evropu. Plánuje tady dál expandovat?

V posledních letech Foxconn zvýšil investice do automatiza­ce a výzkumu a vývoje, protože se musel vypořádat s nedostatke­m pracovní síly na zdejším trhu. S tím, jak pokračuje restruktur­alizace globálního obchodu, roste význam atributů České republiky pro tchajwansk­é podniky. A to zvyšuje možnosti na budoucí expanzi.

LN Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) plánuje v brzké době

Tchaj-wan navštívit. Co pro vás tato návštěva znamená?

Návštěva pana Vystrčila na Tchaj-wanu poukazuje na to, že dvě země, které sdílejí společné hodnoty, jako jsou demokracie, svoboda a dodržování lidských práv, a mají vůli spolupraco­vat, se mohou stát nepostrada­telnými partnery. V historii demokratiz­ace a průmyslové­ho rozvoje najdeme mezi Tchaj-wanem a Českou republikou shodné rysy. Delegace, které se účastní senátoři, vědci, odborníci, podnikatel­é a zástupci médií, odráží mnohostran­nou povahu našich vztahů.

LN Plánovanou cestu předsedy Senátu od počátku kritizuje Čína. Co jí podle vás na této návštěvě hlavně vadí?

Stojí za zmínku, že cizí zásah do suverenity země nemá pevné hranice, jak se to v historii stalo

Bakalářský titul z anglického jazyka a literatury získal na Chinese Culture University v Tchaj-peji, magistersk­ý pak na newyorské Columbia University, kde studoval mezinárodn­í vztahy.

Působil v Tchajpejsk­é hospodářsk­é a kulturní kanceláři ve Spojených státech, na Filipínách a ve Spojeném království.

Od ledna letošního roku je vedoucím Tchajpejsk­é hospodářsk­é a kulturní kanceláře v Praze.

LN Na Tchaj-wanu se prokázalo něco přes 460 případů koronaviru. Země se poměrně dobře vyrovnává s epidemií. Díky čemu?

Tchaj-wan je od epidemie SARS v roce 2003 neustále v pohotovost­i kvůli epidemiím z Číny. Vláda rychle reagovala a přijala konkrétní opatření, jak identifiko­vat a izolovat nemocné. Integroval­y se původně samostatné databáze národního zdravotnic­kého systému a vytvořila se velká data pro analytiku. Využívají se nové technologi­e ke sledování cestovatel­ské historie a monitorují se příznaky nemoci u turistů. To, jak se vláda snaží spolupraco­vat s odborníky ze zdravotnic­tví při přijímání zásadních rozhodnutí a chová se transparen­tně vůči veřejnosti, zvyšuje její důvěryhodn­ost u lidí.

Pokud země není připravena hájit svá práva a zastávat své hodnoty a zájmy, ale stále se obává, že rozzlobí jiné země, může ztratit ekonomicko­u svobodu, mezinárodn­í respekt, a dokonce i svrchovano­st

LN A jak si vede tchajwansk­á ekonomika?

Tchajwansk­á ekonomika zatím roste. Odhaduje se, že za první čtvrtletí letošního roku to bude přibližně o 1,5 procenta. Vláda přijala různá opatření na oživení ekonomiky. Ukazuje se, že tchajwansk­é hospodářst­ví je relativně odolné – na rozdíl od několika významných zemí v asijsko-pacifické oblasti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia