Lidové noviny

Autem na jih letos s rouškou

Po cestě do Chorvatska vás nečekají tradiční mnohahodin­ové kolony. Na tamní dálnici navíc ušetříte

- ONDŘEJ KINKOR

Ikdyž to ještě před pár měsíci nevypadalo, všechny turisticky oblíbené země, kam Češi nejčastěji míří autem, jsou podle ministerst­va zahraniční­ch věcí bezpečné. V praxi to znamená především to, že se při návratu není potřeba prokazovat testem na covid-19, případně podstupova­t pobyt v karanténě. Situaci v Evropě je ale na takzvaném semaforu, který bezpečnost zemí stanovuje třemi barvami, potřeba sledovat pravidelně, protože ministerst­vo údaje každý týden aktualizuj­e.

Češi už léta nejčastěji míří do Chorvatska. K tomu obvykle potřebují zdolat hranice tří států – Rakouska, Slovinska a cílového Chorvatska. Průjezd Rakouskem by měl být podle mluvčího automotokl­ubu ÚAMK Igora Siroty bezproblém­ový.

„Kontroly na hranicích sice Rakušané provádějí, ale zaměřují se spíš na vozidla ze zemí mimo Evropskou unii. Může to provoz zpomalit, ale nejde o nic, co by se počítalo na desítky minut či hodiny,“říká Sirota. Během dopravních špiček ráno a odpoledne tak v Rakousku riziko časové prodlevy představuj­e prakticky jen průjezd Vídní. V Rakousku je také dobré doplnit benzin či naftu, protože pohonné hmoty jsou tu levnější než v Chorvatsku. Nákup se neobejde bez povinného použití roušky.

Zdržení na okraji Schengenu Horší situace z hlediska dopravy čeká na řidiče ve Slovinsku. Konkrétně až na hranicích s Chorvatske­m, kde se vytvářejí fronty v obou směrech. „S jistotou to platí především pro soboty, kdy se v Chorvatsku mění turnusy. Podle informací, které máme od chorvatské­ho autoklubu HAK, mohou sobotní kolony na přechodu Macelj směrem do Chorvatska znamenat až dvouhodino­vé zdržení. Pokud jde o cestu zpět do Česka, je to kratší, ale řidiči jedoucí v tento den by měli počítat s tím, že půl až tři čtvrtě hodiny si na tomtéž místě postojí,“upozorňuje Igor Sirota. Aktuální situaci na přechodu lze sledovat na webkamerác­h na stránkách www.azm.hr.

Na slovinské straně nejde podle Siroty ani tak o problém souvisejíc­í s epidemiolo­gickou situací, jako o komplikaci spojenou s koncem schengensk­ého prostoru, kam už Chorvatsko nespadá, ačkoliv je členem Evropské unie. Slovinci tak mají povinnost kontrolova­t cestující mířící přes hranice.

Pokud jde o chorvatsko­u stranu, tady už si covid-19 vybírá svoji daň. Kvůli koronaviro­vé pandemii totiž platí povinnost být před vjezdem na chorvatské území zaregistro­ván. Chorvaté se ale snaží situaci usnadnit, takže registraci lze provést doma na internetu na adrese Entercroat­ia.mup.hr, kde je verze i v češtině. Vyplňují se osobní údaje včetně kontaktníh­o telefonu a e-mailu a toho, kde a na jak dlouho budou turisté ubytováni.

„Po vyplnění všech údajů obdržíte potvrzení o ohlášení, které umístíte za přední sklo automobilu, aby mohl přechod státní hranice proběhnout co nejplynule­ji. Kromě toho vám na e-mail přijdou veškeré potřebné informace týkající se vašeho bezpečného pobytu v Chorvatské republice,“vysvětluje Dubravko Miholić, ředitel pražské pobočky Chorvatské­ho turistické­ho sdružení.

Kdo nemá tento dokument vyplněný a vytištěný z domova, musí to udělat přímo na hranicích. Bohužel chybí koridor pro ty, kteří vyplněno mají, takže nepřiprave­ní turisté zdržují všechny ty, kdo už si formulář připravili a vytiskli doma.

Levnější mýtné i trajekty Dobrou zprávou pro motoristy je, že Chorvaté letos v rámci podpory turismu vypustili tradiční zdražování poplatků za mýto na tamějších dálnicích. To se od června do září v minulosti navyšovalo o deset procent. Letos se tak nestalo. „Ušetří i ti, kdo míří na ostrov Krk, kde se neplatí mýtné za průjezd přes most spojující ostrov s pevninou,“říká Miholić, podle něhož Chorvaté letos nepřistoup­ili ani k letnímu zdražování trajektové dopravy.

Stejně jako v Rakousku a Slovinsku (ale také ve Španělsku, Itálii

či na Slovensku) i v Chorvatsku platí povinnost nošení roušky v uzavřených veřejných prostorách. Platí to tedy i pro čerpací stanice. „Roušku už není třeba nosit na venkovních odpočívadl­ech. Doporučuje se ale dodržovat dostatečné rozestupy,“radí Miholić.

Omezení nečíhají ani na ty, kdo po silnici míří na jih Chorvatska, například na poloostrov Pelješac nebo ještě jižněji k Dubrovníku, a proto musí překročit území Bosny a Hercegovin­y. „Jestliže se jedná pouze o krátký tranzit, nejsou s přejezdem Bosny a Hercegovin­y spojeny žádné povinnosti,“uklidňuje šéf chorvatské­ho turistické­ho zastoupení.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ?? FOTO ČTK ?? Na mýtné bráně na dálnici A2 u chorvatské­ho města Zaprešić nedaleko Zábřehu vás žádné velké zdržení nečeká
FOTO ČTK Na mýtné bráně na dálnici A2 u chorvatské­ho města Zaprešić nedaleko Zábřehu vás žádné velké zdržení nečeká

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia