Lidové noviny

Svoboda na čtyřech kolech se prodraží

- ONDŘEJ KINKOR

Nesplnilo konkrétní místo v cíli dovolenkov­é cesty očekávání? Prší? Nebo už zkrátka není co objevovat? Stačí nasednout a vyrazit zase o kus dál. Styl cestování, který si může vyzkoušet každý, kdo má oprávnění řídit osobní auto. Faktem ovšem je, že půjčovny obytných aut je nepůjčují úplným nováčkům – obvykle je potřeba mít řidičák minimálně dva roky.

Pak už stačí zvolit ten pravý model. „Základní je si říci, kolik lidí na dovolenou pojede. Existuje varianta ideální pro dva i pro šest cestujícíc­h,“říká Jiří Mayer, jenž v Česku zastupuje slovinskou firmu Megamobil, která prodává upravené obytné vozy. Obytná auta lze podle něj rozdělit do čtyř základních kategorií. „Do první patří plně integrovan­á obytná auta. Laicky řečeno je poznáte tak, že nemají žádný ‚čumák‘. Druhou skupinu tvoří polointegr­ovaná, ta jsou asi nejčastějš­í. Mají kabinu dodávky, za níž je speciální nástavba. Třetí kategorie je takzvaná alkovna, což je totéž jako polointegr­ované auto, jen má nad kabinou výklenek, kde se vyspí dva lidé. A poslední třídou jsou obytné dodávky s vestavbou, což vypadá jako osobní dodávka s veškerým komfortem obytného vozu,“vysvětluje Mayer.

Z hlediska vybavenost­i jsou všechny kategorie v základu stejné. Standardem je sprchový kout, WC, umyvadlo, kuchyňská linka, vestavěné postele a jídelní stolek. Co se tedy především počítá, je prostor na spaní. Ve většině obytných aut se vyspí minimálně čtyři až pět dospělých lidí.

Záloha i třicet tisíc

U obytné dodávky je potřeba počítat s tím, že se v ní pohodlně uloží nanejvýš dva dospělí a dvě děti. Limitující je i užší kabina, která je ale výhodou z pohledu řízení. „Je to skoro stejné, jako když řídíte osobní auto,“říká Mayer, podle nějž jsou obytné dodávky ideálním řešením pro páry či rodiny s jedním dítětem. „Její další výhodou je i to, že oproti klasickému obytnému autu nejste tak nápadní při kempování nadivoko,“dodává.

Půjčení kteréhokol­iv typu obytného auta ale není levná záležitost. Během prázdnin je třeba počítat s částkou i přes 3000 korun za den. Před cestou je nutno také složit zálohu od dvaceti do třiceti tisíc. Nižší ceny jsou mimo letní sezonu. Chladnější­ch jarních nebo podzimních dnů se přitom není třeba bát. „Do minus deseti stupňů se v našich autech budete cítit komfortně. Dvě propanbuta­nové lahve vám vydrží auto vytápět po dobu šesti dnů,“uklidňuje Jiří Mayer.

Nelze nocovat kdekoli

Tomu, kdo předem ví, že bude s autem hodně jezdit, se vyplatí zajít do takové půjčovny, kde neřeší počet ujetých kilometrů. Někde lze narazit na denní limit například 250 kilometrů a tříkorunov­ý poplatek za každý další ujetý kilometr.

Také je dobré se ptát, zda je v ceně kuchyňské a kempingové vybavení, naplněné propanbuta­nové lahve, nádrž s vodou a různé kabely, které se používají pro připojení auta při stání v kempu. V ideálním případě byste si měli vystačit s oblečením, hygienický­mi potřebami, dekou a polštářem. O vše ostatní by se měla postarat autopůjčov­na.

Náklady také zvýší útrata za naftu. Obecně je podle typu vozu potřeba počítat se spotřebou deset až třináct litrů na sto kilometrů. Překvapení­m může být i výše poplatků za dálnice. Zejména tam, kde se vybírá formou mýtného, je třeba platit víc. Typicky jde o Itálii, Francii nebo Španělsko. Cena oproti osobnímu autu může být i dvojnásobn­á.

A ačkoliv se zdá, že v obytném autě není potřeba řešit, kde zrovna nocujete, opak je pravdou. Například v Chorvatsku je takové táboření mimo kempy zakázané a pokutované. Je tak nutné počítat i s tím, že kempovací místo v sezoně v Chorvatsku vyjde na 400 až 700 korun – podle kvality kempu. Podobné je to ve Španělsku, Francii i Itálii. Česko je z tohoto pohledu levnější – obvykle stačí sto až tři sta korun.

Obytná auta jsou důkazem, že i cesta může být cíl. Cestování s ložnicí, kuchyňkou a sociálním zařízením v jednom za zády řidiče ale není nic levného.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Prostor i pohodlí.
Takzvaná alkovna pojme i početnější rodinu.
FOTO SHUTTERSTO­CK Prostor i pohodlí. Takzvaná alkovna pojme i početnější rodinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia