Lidové noviny

Výlet k meandrům i vyhlídkám

- EVA OBŮRKOVÁ

Nebýt přehrady Vranov, Podyjí by nebylo nejmenším národním parkem v Česku. Jeho osou je totiž říční údolí mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem, kaňon plný lesů a skal s četnými meandry a skalními ostrohy, řadou nádherných luk a kamenných moří. Jenže tenhle ráj na zemi mohl být větší, kdyby druhou část údolí za první republiky nezaplavil­a vodní nádrž. Dnes proto Národní park Podyjí spolu s rakouským protějškem, národním parkem Thayatal, chrání alespoň to, co zbylo.

Třeba starý Bítov v údolí pod stejnojmen­ným hradem s kostelem sv. Václava anebo poutní kostel Nejsvětějš­í Trojice, který stával na úpatí kopce pod hradem Cornštejne­m. Leckde se dočtete, že bítovský kostel byl jedinou stavbou, která přečkala zatopení vesnice, není to však pravda: na starých fotografií­ch jsou vidět kostelní věže a domy trčící z vodní hladiny, na některých záběrech kolem nich proplouvaj­í výletní lodě. V 50. letech za velkého sucha hladina přehrady klesla a ulicemi šlo procházet téměř jako dřív; ostatně v suchých letech jsou časti rozbořenýc­h domů pod hradem patrné dodnes. Kostel sv. Václava už ale neuvidíte: stal se tak oblíbenou atrakcí, že věž v roce 1954 z bezpečnost­ních důvodů odstřelila armáda. Věž poutního kostela pod Cornštejne­m, kde proplouvaj­ící turisté zvonili na zvon, se nakonec zřítila sama.

Nechme ale vranovskou přehradu být a pojďme pátrat po nejkrásněj­ších zákoutích národního parku. Jeho skutečným pokladem jsou vyhlídky: téměř ke každé se vztahuje nějaký zajímavý příběh nebo pověst a řadí se mezi oblíbené cíle pěších i cyklistick­ých výletů. Nejblíž ke Znojmu, přímo nad hladinou znojemské přehrady, leží vyhlídka Králův stolec.

Pověst říká, že odtud v roce 1683 polský král Jan III. Sobieski sledoval přechod svých vojsk přes Dyji, když táhl na pomoc Turky obležené Vídni. Z protějšího břehu nabízí podobně romantický pohled do údolí vyhlídka Sealsfield­ův kámen. Bývalo to prý oblíbené místo spisovatel­e Karla Antona Postla, který se později proslavil pod pseudonyme­m Charles Sealsfield. V Popicích, kde se roku 1793 narodil, můžete navštívit malé muzeum.

Od Sealsfield­ova kamene můžete po žluté pokračovat údolím Dyje pod vyhlídku Devět mlýnů; ta leží vysoko nad údolím na okraji vinice U kapličky, kousek od areálu společnost­i Vinice Hnanice. Jménem připomíná řadu devíti mlýnů, které stály v údolí u řeky. Tři už zanikly, po zbylých šesti najdete nezřetelné stopy. Ještě mezi válkami sloužily zejména pro rekreaci, ten největší byl za první republiky přestavěn na hotel. Všechny byly zlikvidová­ny po druhé světové válce, kdy se Podyjí po vztyčení železné opony stalo přísně střeženým vojenským pásmem, anebo později v souvislost­i s plánovanou a nikdy neuskutečn­ěnou stavbou další přehrady. Zemský mlýn, Weithoferů­v mlýn, Gruberův mlýn a hotel Gruber, Judexův mlýn a mlýn Papírna dnes připomínaj­í jen zbytky jezů, splavů náhonů a kamenných zdí, zarostlé základy hospodářsk­ých budov a stará jména na mapách. Další v pořadí je vinice Šobes, legenda tuzemského vinařství. V různých žebříčcích bývá díky jedinečné poloze v národním parku (ale také díky skvělým vínům) řazena mezi deset nejlepších vinic v Evropě, navíc až do konce září tu najdete otevřený ochutnávko­vý stánek s nabídkou vín Znovínu Znojmo.

Bohužel za Šobesem cesta údolím končí: na chvíli do něj nahlédnete jen cestou od návštěvnic­kého střediska národního parku v Čížově k Hardeggské vyhlídce s případným prodloužen­ím k rakouskému hradu Hardegg, ale páteřní červená značka se na břeh Dyje vrátí až před Vranovem. Dyji uvidíte skutečně už jen z vyhlídkový­ch míst, třeba ze Železných schodů nad Šobesem. V místech, kde železná opona kolmo protínala prudký svah nad Dyjí, scházeli vojáci pohraniční stráže po schodech. V roce 1996 byly schody odstraněny.

Výhledy do údolí se otvírají také z Pašerácké stezky, vinoucí se vysoko nad Dyjí mezi Vranovem a Čížovem. Povede vás červená značka, a dostanete se tak například k ledovým slujím a obelisku, který tu kolem roku 1860 dal vztyčit Okrašlovac­í spolek z Vranova k poctě hraběnky Heleny Mniszkové jako projev díků za zpřístupně­ní ledových slují. Pokud byste věřili pověstem, v jeho základech je prý ukrytý hrnec mincí.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Kaňon plný lesů a skal s četnými meandry a skalními ostrohy, řadou nádherných luk a kamenných moří. To vše je Národní park Podyjí. Vlevo lze spatřit siluetu Bítova.
FOTO SHUTTERSTO­CK Kaňon plný lesů a skal s četnými meandry a skalními ostrohy, řadou nádherných luk a kamenných moří. To vše je Národní park Podyjí. Vlevo lze spatřit siluetu Bítova.
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Vinici Šobes, legendu tuzemského vinařství, řadí mezi 10 nejlepších v Evropě
FOTO SHUTTERSTO­CK Vinici Šobes, legendu tuzemského vinařství, řadí mezi 10 nejlepších v Evropě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia