Lidové noviny

Kubalík zničil Edmonton

Češi v play off Kvalifikac­e play off NHL – 1. duely:

-

bodů. Nejdřív v první třetině třikrát asistoval, z toho dvakrát vskutku výstavně, načež ve druhé části využil přesilové hry. Ránou bez přípravy a tečí. Zejména díky němu vedou Blackhawks v sérii na tři vítězná utkání 1:0.

„Naše zbraň,“popisuje českého spoluhráče obránce Duncan Keith. „Podívejte, jak umí střílet. Díky němu máme každý zápas větší šance na výhru.“

„Je to chytrý kluk. A bude se ještě zlepšovat. Umí si najít správné místo, to je skvělé vzhledem k tomu, jak se hokej zrychluje. Hned reaguje, okamžitě vypálí. Ještě se trefí hodněkrát,“předurčuje mu světlou budoucnost parťák z útoku, kapitán slavného klubu Jonathan Toews.

Kubalík přitom strávil na ledě relativně málo času – 13:56, z toho přes pět minut odbruslil v početních výhodách. Ačkoliv člen elitního útoku, na hru pěti proti pěti ho trenéři zas tolik nestavěli.

„Ani nevím, kolik jsem toho odehrál, ale funguje nám to. S Toewsem a Brandonem Saadem 6 (3+3) – David Pastrňák (Boston), 14. dubna 2018 proti Torontu.

6 (2+4) – Patrik Eliáš (New Jersey), 22. dubna 2006 proti NY Rangers. 5 (2+3) – Dominik Kubalík (Chicago), 1. srpna 2020 v Edmontonu.

5 (1+4) – Vladimír Růžička (Boston), 3. května 1991 proti Pittsburgh­u.

4 (3+1) – Petr Klíma (Detroit),

21. dubna 1988 proti St. Louis.

je všechno mnohem jednodušší, já se snažím dělat jen svoji práci,“vykládal Kubalík. Momentálně ji odvádí skvěle. Důkaz?

Následujíc­í statistiku zkreslují počty zápasů (nebo naopak upřesňují?), přesto stojí za to zaznamenat, že Kubalík momentálně vede historicko­u tabulku průměru bodů na zápas v play off.

S pěti body na utkání drží bezkonkure­nční náskok. Za ním jsou Newsy Lalonde (sedm zápasů v play off, průměr 2,71 bodu), který hrál NHL po první světové válce, a Derek Laxdal (jeden zápas, dva body v roce 1990).

Čtvrté a páté místo patří Waynu Gretzkému (208 zápasů, průměr 1,84) a Mariu Lemieuxovi (107 zápasů, průměr 1,61).

Z praktickéh­o hlediska zaslouží největší uznání v této tabulce pochopitel­ně duo kanadských legend, protože udrželi vysoký standard v takovém množství duelů, navíc je vyšperkova­li zisky Stanley Cupů, přesto leckdy hravá statistika ukazuje na prvním místě českého útočníka.

Zatím...

„Jde teprve o první zápas, máme toho před sebou ještě hodně,“uvědomuje si Kubalík.

„Je to chlapík, co se postupem sezony jen zlepšoval,“oceňuje ho hlavní trenér Jeremy Colliton.

„Dobře bruslí, bez puku hraje zodpovědně a v útoku se Saadem a Toewsem si zjevně dobře porozuměli.“

Jak bude tato statistika vypadat po zítřejším ránu, kdy se v Edmontonu hraje od 4.30 hodin středoevro­pského času druhý duel této série?

Východní konference:

Carolina – New York Rangers 3:2 Branky: 2. Slavin, 27. Aho, 51. NEČAS – 35. Zibanejad, 59. M. Staal. MRÁZEK (CAR) inkasoval dvě branky z 26 střel a úspěšnost zásahů měl 92,31 procenta.

NY Islanders – Florida 2:1 Branky: 12. Pageau, 24. Beauvillie­r - 41. Huberdeau.

Pittsburgh – Montreal 2:3pp Branky: 30. Crosby, 33. Rust – 12. Kotkaniemi, 27. Suzuki, 74. Petry.

Západní konference: Edmonton – Chicago 4:6 Branky: 3. McDavid, 25. Draisaitl, 57. Neal, 57. Nugent-Hopkins –

8. a 13. J. Toews (na obě D. KUBALÍK), 27. a 38.

D. KUBALÍK, 6. D. Strome,

10. Saad (D. KUBALÍK).

Calgary – Winnipeg 4:1

Branky: 28. Gaudreau, 33. Rieder, 39. Backlund, 59. Mangiapane

– 9. Copp.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Pětibodový Dominik Kubalík (vlevo) přijímá první gratulaci od svého kapitána a spoluhráče z první pětky Chicaga Blackhawks Jonathana Toewse (19), k oběma míří další útočník, Kirby Dach.
FOTO ČTK/AP Pětibodový Dominik Kubalík (vlevo) přijímá první gratulaci od svého kapitána a spoluhráče z první pětky Chicaga Blackhawks Jonathana Toewse (19), k oběma míří další útočník, Kirby Dach.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia