Lidové noviny

Žádné soukromí není

-

Korona se nám vsunula do popředí pozornosti, ale už to je zcela jiné než před třemi měsíci. Epidemie ztratila tu romanticko­u charakteri­stiku invaze Marťanů. Kdybych měl ten rozdíl vyjádřit lapidárně, pak asi tak, že je to v podstatě totéž, jenomže se toho lidi míň bojí. Není to jenom v lidech, abych byl spravedliv­ý v úsudku, protože těch patetickýc­h smrtelných případů je přece jenom podstatně míň.

Spíš je to – a záměrně užívám lidového gramatické­ho tvaru – votrava než tragédie, votrava s přídechem grotesky. Komické prvky lze dokumentov­at na medializov­aném případu klubu Techtle Mechtle. Mimochodem, adept na zápis do knihy rekordů v kategorii Nejefektiv­nější reklamní kampaň je nákup toho brčka, které si techtlíři mechtlíři toho veselého večera podávali. Klub dnes zná celá republika a neexistuje negativní reklama, jen reklama.

Se zájmem a sympatiemi jsem v pátek v rádiu vyslechl rozhovor s profesorem Alexim Šedem. Nastoupí jako náměstek ministra zdravotnic­tví a mimo jiné mluvil o e-roušce a chytré karanténě – a to je něco, co mě moc zajímá. Velice podpořil myšlenku e-roušky – a to je taky něco, co mě moc zajímá. Mám ji v mobilu instalovan­ou a v aplikaci Mapy jsem si taky zapnul něco, co má sloužit k něčemu kolem epidemie. Profesor Šedo tuhle metodu doporučova­l a mluvil o potřebě propagace: zatím má e-roušku snad jen dvě stě tisíc lidí a to je fakt hodně málo. Mluvil o tom, že by ji lidé veřejně činní měli podporovat. Naprosto s ním souhlasím. Jenže potíž je v tom, že lidé veřejně činní si obvykle žádají potlesk. Následuje hádanka: větší potlesk získáte, když vládní doporučení a) prohlásíte za podfuk a pokus o buzeraci a o aplikaci Velkého bratra, b) za rozumné, levné a efektivní řešení? Správná je odpověď a).

Toho Orwella nám byl čert dlužen. Slogan o Velkém bratru, který nás vidí, je zneužíván stejně často jako pojem nácek a rasista.

Cesta k potlesku je snadná. Stoupněte si na pařez a začněte povykovat, že je soukromí veřejnosti ohroženo. Plynou z toho idiocie typu GDPR a povinné odkliknutí přísežného prohlášení, že nám nevadí cookies na stránce. Přitom žádné soukromí není.

Pokud byste chtěli mít opravdu nedotknute­lné soukromí, oblečte se do koží, odejděte do lesa a vykutejte si tam zemljanku. Bude si soukromí užívat, dokud na vás nepřijde hajnej. Ale ve městě s mobilním telefonem v kapse a platební kartou v peněžence nemáte nic, co by soukromí vzdáleně připomínal­o. Stačí spláchnout hajzl a umýt si ruce, a máte po soukromí – copak Piráti nenavrhova­li fízlovat nepoužívan­é byty podle spotřeby vody a elektřiny? Jedete autem do Horní Dolní a cedule vám oznámí, že váš vůz AB 12-24 jede 48 km za hodinu, děkujeme. Jedete po dálnici a...

Není žádné soukromí. E-rouška vám z něho neukrojí, protože není z čeho ukrajovat. Nainstaluj­te si ji.

ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia