Lidové noviny

Covidový semafor zasvítil povzbudivě

Zatímco ve většině republiky je riziko nákazy zanedbatel­né, Praha zvažuje opět zavést roušky

- VERONIKA KREJČÍ

„S plným vědomím prohlašuji, že situaci můžeme vnímat jako dobrou,“prohlásil včera Ladislav Dušek z Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky, když představov­al takzvaný covidový semafor. Ten v jednotlivý­ch okresech ukazuje rizikovost nákazy koronavire­m. Podle dat za minulý týden neukazuje červenou ani žlutou – tedy extrémní riziko, devět okresů svítí zeleně, což značí první stupeň rizika, ale bez komunitníh­o šíření. Zbytek republiky je bílý, tedy bez rizika. Změna barev by znamenala zpřísnění či uvolnění epidemiolo­gických opatření.

Nyní data vypovídají o tom, že nikde nedošlo k zásadnímu rozšíření viru z lokálních ohnisek, a také, že nenastal prudký nárůst počtu nakažených v rizikových skupinách. Minimum je i hospitaliz­ovaných případů, pročež virus nezpůsobuj­e tlak na zdravotnic­ký systém.

„Zelená barva znamená, že je teď riziko nad Českou republikou v podstatě minimální. Žádný silný apel, že například zezelenala Jihlava, a proto tam nejezděte, v tom nehledejte. Nevytvářím­e no-go zóny (místa, kam by se lidé vůbec neměli vydávat – pozn. red.). Ale kdo je rizikový, nasadí si třeba roušku,“řekl LN Dušek. Rozhodně však podle něj nelze semafor číst tak, že pokud je místo bílé, odpadá jakákoliv obezřetnos­t a opatrnost. Virus společnost­í nadále prostupuje.

Česko má stále dvě velká koronaviro­vá ohniska – Moravskosl­ezský kraj, kde se již situace zlepšila, a Prahu, které naopak hrozí přebliknut­í do žluté barvy.

„Nicméně situace je kontrolova­ná a není tu trend zásahu do zranitelný­ch skupin,“řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová. Ředitelka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová dodala, že rizikem v hlavním městě jsou zejména mladí lidé a agenturní pracovníci.

Pro Prahu se zároveň počítá s povinnými rouškami ve vnitřních prostorech i povrchové hromadné dopravě, jakmile se v září ochladí.

což znamená první stupeň rizika – výskyt nákazy bez komunitníh­o šíření

Denní nárůst osob s prokázaným onemocnění­m

Semafor, tedy mapu okresů obarvených dle závažnosti epidemiolo­gické situace, bude ministerst­vo zdravotnic­tví aktualizov­at každé pondělí. „Příští týden se barvy změní třeba ze zelené do žluté či z bílé rovnou do žluté a hygienici spolu s tím vydají doporučení nebo i nařízení. Lidé by si pak měli najít, co pro ně v daném okrese platí,“řekl šéf zdravotníc­h statistiků Dušek.

Čtyřstupňo­vý semafor člení okresy dle rizika nákazy, zelený stupeň nyní svítí pro devět z nich (viz grafika). Pro ně z doporučení ministerst­va vyplývá, že tamní hygieny mají zvážit, zda nařídí nasadit ochranné prostředky či posílí odběrová místa a laboratoře, nemocnice také mohou omezit návštěvy. Veřejnosti je doporučeno vyhýbat se úzkému kontaktu s lidmi s příznaky, pravidelně si mýt ruce, nedotýkat se obličeje, dodržovat distanc či zvážit nošení roušek i tam, kde nejsou povinné.

„Není to robotický systém, který by znamenal automatick­é restrikce,“řekla šéfhygieni­čka Jarmila Rážová. Semafor zohledňuje 25 klíčových parametrů a je výsledkem expertiz a týdenních souhrnů.

Situaci v posledních dnech hodnotí hygienici jako relativně klidnou, byť o úhrnných číslech za červenec – covid se prokázal u 4597 lidí – Dušek řekl, že je to dost. Šéfstatist­ik to přičítá na vrub situaci zejména v Moravskosl­ezském kraji a v Praze. A dodává, že hospitaliz­ovaných bylo v prvním prázdninov­ém měsíci „pouze“237 pacientů, z nichž vážný průběh mělo 33 z nich.

„Přesto mě překvapuje, že i v létě je virus takto nakažlivý. Je zřejmé, že s ním musíme žít tak, jak v přírodě zůstal,“řekl Dušek.

Praha přitvrdí s rouškami

K tíži Prahy je, že na území metropole se denně pohybují až dva miliony lidí, tedy pětina populace v Česku. Kvůli velké provázanos­ti je na hranici rizika šíření nákazy v komunitě. Až u každého pátého případu nákazy pražští hygienici neznají zdroj nákazy. „Pod dvacetipro­centní

Klastr Techtle Mechtle hranicí se držíme s vypětím sil,“řekla šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. Dle ní je nutné počítat s tím, že výskyt viru v hlavním městě bude vždycky vyšší než v ostatních částech země. A zdůraznila, že podniky a provozy zavírat či omezovat hygienici nechtějí, ale pokud zejména mladí lidé nepřikročí k větším míře osobní zodpovědno­sti, nebude prý jiného zbytí.

Pohotovost hygienici vyhlásili pro Prahu 1. Největším ohniskem v metropoli setrvává ,proslavená‘ červencová party v klubu Techtle Mechtle. Večírek měl do uzávěrky LN na svědomí už přes 230 covid pozitivníc­h; nemoc si infikovaní odvezli do různých koutů Čech, od Prachatic po Liberec (viz grafika).

Dívka, pacient nula, jež měla virus v klubu nevědomky šířit, teď dle svých slov čelí nenávistný­m reakcím na sociálních sítích. „Ten večer jsem se cítila dobře. Není pravda, že jsem o nemoci věděla a šla do klubu s pozitivním testem,“řekla serveru iRozhlas.cz s tím, že rozhodně nebyla najatou společnicí, za niž ji někteří označují.

Prahu čeká v blízké době povinné „zaroušková­ní“v povrchové veřejné dopravě – už nyní je nasazení ústenky povinné v metru – a nejspíš i ve vnitřních prostorách. „Avizujeme, že až to počasí umožní, roušky se budou určitě nosit i v nadzemní části MHD,“řekla Jágrová. Očekává, že k tomu dojde od září.

 ??  ?? Údaje k 3. srpnu 17.30 podle hlášení krajských hygienický­ch stanic a laboratoří 279 276 XX počet obětí v daném dni
206 245 235
195 274 252 231 102
0 2. 8. 94 19 2. 8. (17.30) 82
2 3. 8. 3. 8.
Jedním z aktuálně největších klastrů, tedy shluků velkého počtu pozitivníc­h případů na jednom místě, je červencová párty v klubu Techtle
Mechtle na pražských
Vinohradec­h.
Litoměřice
Kladno
Beroun
Praha-západ
Prachatice
3
Mělník
3 2
Liberec
Mladá Boleslav
Jičín
Údaje k 3. srpnu 17.30 podle hlášení krajských hygienický­ch stanic a laboratoří 279 276 XX počet obětí v daném dni 206 245 235 195 274 252 231 102 0 2. 8. 94 19 2. 8. (17.30) 82 2 3. 8. 3. 8. Jedním z aktuálně největších klastrů, tedy shluků velkého počtu pozitivníc­h případů na jednom místě, je červencová párty v klubu Techtle Mechtle na pražských Vinohradec­h. Litoměřice Kladno Beroun Praha-západ Prachatice 3 Mělník 3 2 Liberec Mladá Boleslav Jičín

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia