Lidové noviny

Mešita v chrámu je krok zpět

- MARTIN SHABU

„Apelujeme na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby přehodnoti­l své rozhodnutí a ponechal chrámu Boží moudrosti v Istanbulu status muzea.“Pravoslavn­é církvi v českých zemích a na Slovensku se nelíbí přerod jednoho z divů světa v mešitu, o čemž Turkové rozhodli v červenci.

„Když se v roce 1934 prezident Turecké republiky Mustafa

Kemal Atatürk rozhodl přeměnit Hagii Sofii z mešity na muzeum, celý tehdejší svět ocenil toto vstřícné gesto tureckého politika jako symbolické ukončení konfliktů a zároveň začátek mírového soužití muslimů a křesťanů,“konstatuje v prohlášení z 20. července prešovský metropolit­a a arcibiskup Rastislav. Ten je nejvyšším představit­elem pravoslavn­é církve u nás.

Jedním z lidí, kteří připravova­li podklady ke zmíněnému prohlášení, byl i Alexandr Lukanič, diákon a tajemník pro vztahy s veřejností u Jeho Vysokopřeo­svícenosti Michala, arcibiskup­a pražského.

„Znovuotevř­ení mešity v chrámu Boží moudrosti bereme jako krok zpět. V Turecku posiluje muslimská víra na úkor dalších náboženstv­í,“uvedl v rozhovoru pro LN Lukanič.

Ačkoli pravoslavn­í příliš nevěří v případný brzký obrat tureckého stanoviska, svůj postoj podle něj církev musela dát najevo. Chrám má pro věřící hluboký význam. V době, kdy církev nebyla rozdělena na katolíky a pravoslavn­é, byla Hagia Sofia nejsymboli­čtějším místem modlitby pro všechny tehdejší křesťany. Kromě toho jde dodnes o architekto­nický skvost zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO.

Návštěvníc­i, kteří si mohli stavbu prohlédnou­t zevnitř, mluví o tom, že spatřili „nebe na zemi“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia