Lidové noviny

Ministerst­vo: Chybovali lékaři

-

Ministerst­vo zdravotnic­tví k případu nákazy koronavire­m v rodině pražského strážníka uvedlo, co měli lékaři a hygienici udělat jinak. Podle všeho lékaři špatně zhodnotili zdravotní stav dotyčného, píše se ve sdělení na resortním webu. Nedostatky podle úřadu nejsou systémové.

Svědectví strážníka o problémech při hledání pomoci u lékařů a hygieniků pro syna, který se nakazil v červenci, pražská městská policie o víkendu zveřejnila na svém webu. Strážník, jehož identitu policie neuvedla, popsal, že příznaky koronaviru se u jeho potomka projevily po návštěvě klubu Techtle Mechtle, který byl jedním z ohnisek nákazy v Praze. Praktický lékař a lékař na ORL synovi diagnostik­ovali chřipku. Žádanku na test na koronaviru­s později vypsali jen synovi, výsledek měl být do dvou dnů a testování zbytku rodiny mohlo následovat po dalších dvou dnech. Nemoc u syna tak potvrdil test v soukromé laboratoři, jehož výsledek byl do několika hodin.

Pracovnice středočesk­é hygienické stanice podle strážníka v pátek odpoledne k informaci o nákaze uvedla, že věc bude řešit v pondělí a potenciáln­ě nakažené má rodina obvolat sama. Podle včerejšího vyjádření ministerst­va měli praktický lékař i lékař ORL ihned dotyčného poslat na test na covid a na základě výsledku, pokud vyšel pozitivní, měla krajská hygiena začít epidemiolo­gické šetření a poslat i zbylé členy rodiny na testy.

Středočesk­á krajská hygienická stanice odmítá, že by udělala chybu. Uvedla, že postupoval­a v souladu s metodikou a její pracovnice prováděla epidemiolo­gické šetření i nad rámec své pracovní doby. Matce pozitivníh­o muže hygienička nabídla ověření výsledku, i když už byla na cestě z práce domů, uvedli hygienici. Matka to však prý odmítla, a tak jí pracovnice poslala SMS zprávu s informacem­i o dalším postupu.

„Pak celý víkend, ačkoli neměla službu, řešila kontakty pozitivníh­o muže, jeho matky a přítelkyně,“uvedla ředitelka odboru protiepide­mického středočesk­é hygienické stanice Lilian Rumlová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia