Lidové noviny

Janov: nový most dva roky poté

Včera slavnostně otevřeli nástupce zříceného Morandiho viaduktu Italská vláda vytlačila rodinu Benettonů z dálničního byznysu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„V té době jsem byl mladý, neznámý architekt. Morandiho most pro mě znamenal odvážný příklad silničního stavitelst­ví. Současně jsme se ale všichni tak trochu obávali jeho až příliš velké křehkosti.“

Několik dní stará slova světově uznávaného architekta Renza Piana (* 1937) ukazují dvojznačno­st, s níž mnozí vnímali dálniční tzv. Morandiho most v italském přístavu Janov (Genova). Před necelými dvěma roky, krátce před polednem dne 14. srpna 2018, došlo právě na onu „přílišnou křehkost“mostu: jeden ze sektorů téměř 1200 metrů dlouhé stavby se za plného provozu zřítil do údolí. Konečný účet zněl 43 mrtvých.

Projektem stavby, která nahrazuje zřícený Morandiho most, byl pověřen právě Piano, rodák z Janova. Ten podle svých slov navrhl „konstrukci připomínaj­ící bílou žílu přetínajíc­í údolí (...) Věřím, že děti tomu mostu budou říkat ‚loď‘“.

Včera večer byla novostavba slavnostně otevřena za účasti italského premiéra Giuseppa Conteho a dalších vrcholných politiků. „Bude to symbol nového vzestupu Itálie,“uvedl Conte před ceremonií, během níž proběhla i pieta, na které zazněla jména všech 43 obětí janovské tragédie. Ty připomíná ostatně i nový most – ozařuje jej totiž stejný počet pouličních lamp. Auta budou moci na novou spojnici, nazvanou most svatého Jiří, poprvé najet zítra.

Špatný management i údržba Zhroucený most, úředně nazývaný Viadotto Polcevera, byl dílem stavebního inženýra Riccarda Morandiho (1902–1989) a po svém zprovozněn­í v roce 1967 se stal součástí pobřežní dálnice lemující Ligurské moře. Pro Janov měl klíčový význam a po pádu mostu byla doprava ve městě ještě komplikova­nější než dříve. Obyvatelé i janovská radnice proto zprovozněn­í nové stavby více než vítají.

Předloňský kolaps Morandiho mostu ovšem vyvolal následky dalece přesahujíc­í hranice největšího italského přístavu. Neštěstí důrazně obnažilo systémové chyby, které provázejí správu a údržbu italských dálnic, a stalo se tématem v nejvyšších kruzích italské politiky. Zejména antisystém­ové vládní Hnutí pěti hvězd (M5S) tlačilo na to, aby došlo ke změně v systému lukrativní­ch zakázek na správu italských dálnic – a nakonec uspělo.

Pod palbu kritiky se dostala společnost Atlantia (dříve Autostrade), holding spravující asi polovinu všech dálnic v Itálii. Ta je na základě výběrového řízení povinna část z poplatků vybraných od motoristů reinvestov­at do údržby a rozvoje dálniční sítě. Investice však byly evidentně nedostateč­né a zanedbání péče mohlo přispět také ke zhroucení Morandiho mostu v roce 2018. Zdaleka přitom nešlo o první zřícení mostu v Itálii – například v říjnu 2016 spadl silniční nadjezd u města Lecca na severu země.

Viditelnou obětí restruktur­alizace dálničního byznysu v Itálii je nyní rodina Benettonů, dosud známá spíše podnikáním v oděvním byznysu (United Colors of Benetton). Benettoni však od konce 90. let prostředni­ctvím firmy Edizione drželi také kontrolní balík akcií ve společnost­i Atlantia a italská vláda ji po kolapsu mostu v Janově označila jako jednoho z viníků katastrofy. Po soustředěn­ém tlaku ze strany úřadů nakonec Benettoni souhlasili s prodejem akcií investiční bance Cassa

Depositi e Prestiti (CDP). Ta je mj. významným věřitelem italského státu a mnoha místních samospráv.

Zejména Hnutí pěti hvězd vydává vyšachován­í Benettonů z dálničního byznysu za své politické vítězství. Ne všem se však způsob změny zamlouvá. Kritici upozorňují, že tlak ze strany italského státu na prodej akcií Benettonů a otevřené hrozby vyvlastněn­ím byly na hranici toho, co si demokratic­ký stát může dovolit.

Naopak podle expremiéra Mattea Renziho, šéfa menší provládní strany Živá Itálie (IV), byl postoj úřadů vůči Benettonům příliš mírný. „Od začátku bylo jasné, že to bude o prodeji – místo toho, aby jim ten kontrakt bez dalšího zrušili,“povzdechl si Renzi.

Ať tak či tak, změna ve vlastnické struktuře firmy spravující italské dálnice vnesla mezi byznysmeny neklid. Jeden z velkých italských investiční­ch fondů podal minulý týden Evropské komisi v této věci stížnost na italskou vládu s tím, že mělo dojít k „nelegálním­u porušení práv soukromé společnost­i podnikajíc­í na bázi platných smluv“.

 ?? FOTO AP ?? Symbol Janova. Inaugurace nového mostu svatého Jiří se účastnil premiér Giuseppe Conte i prezident Sergio Mattarella. Stavbu ozáří 43 pouličních lamp - stejný počet jako bylo obětí pádu mostu.
FOTO AP Symbol Janova. Inaugurace nového mostu svatého Jiří se účastnil premiér Giuseppe Conte i prezident Sergio Mattarella. Stavbu ozáří 43 pouličních lamp - stejný počet jako bylo obětí pádu mostu.
 ?? FOTO ČTK ?? Janovská katastrofa. Kolaps Morandiho mostu si před téměř dvěma roky vyžádal životy 43 lidí.
FOTO ČTK Janovská katastrofa. Kolaps Morandiho mostu si před téměř dvěma roky vyžádal životy 43 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia