Lidové noviny

Koronaviru­s v Polsku opět sílí

Nově nakažených přibývá v Polsku stejně jako za jarní pandemie – plošné zákazy ale už vláda nechystá.

- TOMÁŠ VLACH

Na období jarní pandemie, kdy vláda zavřela kromě obchodů všechno, co se dalo, a zakázala dokonce vstup do lesa, nemají Poláci zrovna nejlepší vzpomínky. Dnes však počty nově nakažených dokonce pokořují tehdejší statistiky.

V pátek a sobotu se počty dostaly přes 650 nových případů denně, přitom květnový „rekord“je 595 nakažených za den. Nyní už infikovaný­ch zase o něco ubývá, nedělní výsledek je 575. Celkově se nákaza dosud potvrdila u 47 469 lidí a mrtvých je 1732. Aktivních případů bylo ke včerejšímu dni 10 856 – při osmatřicet­imilionové populaci to znamená 29 nakažených na sto tisíc obyvatel, přičemž Česko má zhruba 45 případů.

V Polsku však nových nákaz přibývá skoro dvakrát rychleji.

Oblastí s nejvyšším výskytem covidu-19 sice nadále zůstává Slezské vojvodství, kde se virus rozšířil mezi horníky, teď však koronaviru­s putuje prakticky po celé jižní polovině země. Na 164 nakažených přišli hygienici v městečku Mikstat ve Velkopolsk­u, nemoc se zřejmě rozšířila v místní drůbežárně.

„Těžko říci, jestli je to druhá vlna, spíš jde o takové místní záchvěvy,“prohlásil ve vysílání Rádia Jedynka ministr zdravotnic­tví Łukasz Szumowski. Zdrojem jsou kromě dolů a provozů i rodinné oslavy. Fotograf Kacper Kowalski ale na svém Facebooku ukazuje pláže z městečka Władysławo­wo u Baltského moře, kde je hlava na hlavě a z nařízení udržovat mezi sebou rozestupy půldruhého metru si nikdo nic nedělá. A podobně to vypadá třeba i v nočních barech.

Vládní mluvčí Piotr Müller připustil možné restrikce, neměly by se však už týkat omezení pohybu či zavírání obchodů. „Připravuje­me balíček legislativ­ních změn, které umožní zavádět omezení na regionální­m základě. Třeba stanoví maximální počet návštěvník­ů v obchodech a restaurací­ch nebo umožní regulace ve fungování škol. Podle Müllera bude základem boje proti koronaviru rouška, jejíž nošení už platí například ve vlacích nebo veřejných budovách. Stát také připraví zákony postihujíc­í firmy nedodržují­cí pravidla vyššími pokutami.

Rána pro cestovní ruch

Podle ministerst­va zdravotnic­tví musí do budoucna s hrozbou karantény počítat i lidé cestující za hranice. „Buďte při plánování opatrní,“varoval mluvčí resortu Wojciech Andrusiewi­cz. Omezení se může týkat Španělska nebo Balkánu včetně oblíbeného Chorvatska, ministerst­vo ale slibuje, že opatření vyhlásí s předstihem.

Žádná omezení se zatím neplánují ani směrem k Česku, kde také panuje čilý přeshranič­ní ruch. I v Polsku běží kampaň lákající obyvatele do vlastní části Krkonoš i dalších domácích destinací. Právě cestovní ruch, závislý na náročné klientele cestujícíc­h za poznáním či připomínka­mi historie, v důsledku pandemie trpí.

Například do Muzea Varšavskéh­o povstání v polské metropoli míří oproti dobám před koronavire­m jen deset procent návštěvník­ů. „A protože jsme polovinu nákladů na náš provoz i výzkum platili ze vstupného, máme vážný problém,“řekl LN pracovník muzea. Nedostatek peněz se nakonec podařilo vyřešit pomocí sponzorů, přesto se ale omezí některé publikační aktivity.

Podobný problém měl i památník nacistické­ho vyhlazovac­ího tábora Auschwitz-Birkenau, který v červnu žádal o pomoc veřejnost. Ztráty počítají i hotely a penziony, tak jako celá polská ekonomika. Očekává se, že kvůli koronaviru klesne letos zhruba o čtyři procenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia