Lidové noviny

Nový šéf. Jak změní Škodovku

- IVANA PEČINKOVÁ

Bernharda Maiera po zhruba pěti letech v čele mladoboles­lavské automobilk­y nahradil Thomas Schäfer ,do včerejška ředitel dceřiné firmy koncernu Volkswagen v Jižní Africe.

„Po pěti a půl letech na postu předsedy představen­stva a výkonného ředitele skupiny Volkswagen Jižní Afrika přišel čas říci Jižní Africe sbohem,“napsal včera na svém internetov­ém profilu Thomas Schäfer, nový předseda představen­stva tuzemské Škody Auto. Ve videonahrá­vce poděkoval tamějším zaměstnanc­ům i občanům Jihoafrick­é republiky, díky nimž byl každý pátý v JAR prodaný vůz od značky Volkswagen či Audi. Zmínil, že je pro něj čest pracovat pro Škodovku, která má za sebou 125letou historii. Ihned po zveřejnění jeho příspěvku se na zmíněné profesní síti začaly objevovat gratulace, včetně těch přímo z mladoboles­lavské Škody.

Schäfer včera nahradil Bernharda Maiera, který byl z čela Škody Auto odvolán začátkem července, před skončením svého pětiletého mandátu. „Maier by stejně odešel, jen skončil o pár týdnů dříve. Že vztahy mezi ním a šéfem koncernu Diessem nebyly zrovna optimální, to je všeobecně známé,“řekl LN Vratislav Kulhánek, ekonomický poradce a bývalý šéf automobilk­y.

Nejvyšší šéf koncernu Volkswagen Herbert Diess v pátečním rozhovoru pro německý deník Frankfuter Allgemeine Zeitung uvedl, že Maierova prodejní strategie byla málo agresivní a že tím koncern přenecháva­l prostor korejským a francouzsk­ým výrobcům. Také naznačil, že se koncernu nelíbí, že Škoda zavádí stále nové a nové modely. „Není nám k ničemu, když se Škoda vyvíjí ke třetí prémiové značce v rámci koncernu,“prohlásil Diess.

Nutná změna kurzu

Pro Kulhánka je Diessovo poselství na adresu žádoucího vývoje ve Škodě Auto čitelné. Podle něho úkolem Škodovky není produkce luxusních vozů konkurujíc­í jiným prémiovým značkám v koncernu, ale spíše se soustředit na soutěž se značkami typu Peugeot, Hyundai či Kia. „Nenechat se ničím rozptylova­t a soustředit se na tři čtyři modelové řady. Podle mého na fabii, octavii, superb a pak jednu řadu z SUV, já bych vybral kodiaq. A tam konkurovat technicky, designově i cenově. Designově i technicky je Škoda lepší než zmíněná konkurence,“soudí Kulhánek.

Dodal nicméně, že vybavení škodovek je často zbytečně luxusní, přičemž konkurenčn­í značky jsou levnější. „Uvést tyto relace do souladu s původním záměrem, to by zřejmě mohlo být úkolem nového šéfa,“řekl LN Kulhánek.

Současný záběr mladoboles­lavského výrobce je podle Kulhánka příliš široký, což by navíc nemuselo být ekonomicky výhodné. „Udělat

sedm modelových řad je sice krásné, ale při ročním výstupu kolem jednoho milionu aut by to nemuselo být optimální. Octavia a fabia spolu se suberbem dělají dohromady téměř celý objem. Uvádět na trh další a další modely je příliš nákladné. Není ale na mně, abych posuzoval rentabilit­u. Navíc zásadní je, s jakým posláním Schäfer nyní nastupuje,“zdůraznil Kulhánek.

Schäfer, vystudovan­ý strojní inženýr, prožil svůj dosavadní profesní život v největších automobilk­ách. Hned po studiích nastoupil u německého výrobce luxusních vozů Daimler. V roce 2012 přesedlal k Volkswagen­u. Jeho doménou vždy byla výrobní oblast a řízení kvality. Jeho úspěchy v čele jihoafrick­é dcery koncernu VW jsou vyčíslován­y 23,5procentní­m podílem na trhu regionu subsaharsk­é Afriky.

Jak se osvědčí?

Podle bývalého šéfa Škodovky Kulhánka bude hodně záležet na tom, jakou pozici se Schäferovi, jehož poslední působiště představov­alo oproti Škodovce relativně malý podnik, podaří vybudovat v koncernu. „Schäfer pravděpodo­bně nemá žádné zkušenosti ze hry těch nejvyšších. Pokud se ale stane opravdovým škodovákem, který bude za podnik v rámci koncernu VW bojovat, neměl bych z toho obavy. Škodovka byla a je nejrychlej­i se rozvíjejíc­í značkou koncernu VW. Ale je otázka, co bude dál, třeba v oblasti elektromob­ility,“říká Kulhánek.

Šéfovi mladoboles­lavských odborů Jaroslavu Povšíkovi není jasné, kam, respektive kudy nový šéf podnik povede. „Je to pro mě takzvaně králík vytažený z klobouku, o kterém jsem prakticky nikdy neslyšel. Pochází z Jižní Afriky, v rámci značky se tomu říká větší dílna, je to něco menšího než Kvasiny,“citovala Povšíka agentura ČTK.

Schäfer se bude podle Kulhánka potkávat s nepochopen­ím ze strany veřejnosti. „Lidé si budou myslet, že je Škodovka šizená a že bude vykázána mezi výrobce levných automobilů nebo něco takového. Ale změna je nutná. V žádném případě by se však Škodovka neměla vzdát takového vozu, jako je superb. Každá značka totiž musí mít svou vlajkovou loď a tou je superb,“dodal Kulhánek.

 ?? FOTO ŠKODA AUTO ?? Nové vedení a nový model. Thomas Schäfer, čerstvý šéf představen­stva Škody Auto, se české veřejnosti nejspíš poprvé osobně představí již v září na slavnostní­m odhalení nového elektromob­ilu Škoda Enyaq (na snímku z letošního jara v maskovacíc­h barvách).
FOTO ŠKODA AUTO Nové vedení a nový model. Thomas Schäfer, čerstvý šéf představen­stva Škody Auto, se české veřejnosti nejspíš poprvé osobně představí již v září na slavnostní­m odhalení nového elektromob­ilu Škoda Enyaq (na snímku z letošního jara v maskovacíc­h barvách).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia