Lidové noviny

Deutsche Bank vyšetřuje Trumpovu bankéřku

- DOMINIK STAIN

Deutsche Bank spustila interní šetření Rosemary Vrablicové, osobní bankéřky amerického prezidenta Donalda Trumpa. V hledáčku je sedm let stará realitní transakce, jež proběhla mezi bankéřkou a firmou, která je spoluvlast­něná prezidento­vým poradcem a zetěm v jedné osobě Jaredem Kushnerem. S informací přišel server The New York Times.

V červnu 2013 Vrablicová a dva její kolegové z Deutsche bank koupili za 1,5 milionu dolarů (přes 29 milionů korun) byt na Park Avenue na newyorském Manhattanu. Prodejcem byla firma Bergel 715 Associates. Minulý

pátek zveřejnil Kushner každoroční majetkové přiznání, z něhož plyne, že on a jeho žena Ivanka Trumpová vydělali právě na firmě Bergel 715 Associates mezi jedním a pěti miliony dolarů.

Jenže když Vrablicová – žena s pověstí jedné z nejvlivněj­ších newyorskýc­h bankéřek privátního sektoru, jež každoročně generuje zisk pro banku v řádech desítek milionů dolarů – kupovala se svými dvěma kolegy zmíněný byt, byli Trump a Kushner jejími klienty v Deutsche Bank. Dvojice obdržela od instituce v roce 2013 na půjčkách nejméně 190 milionů dolarů (asi 3,8 miliardy korun). Banky přitom zakazují svým zaměstnanc­ům vstupovat do osobních obchodních styků s klienty kvůli možnému střetu zájmů.

Mluvčí Deutsche Bank Daniel Hunter včera uvedl, že společnost neměla nejmenší potuchu o transakci mezi jejich zaměstnanc­i a firmou Jareda Kushnera, dokud je o tom neinformov­ali novináři The New York Times. „Banka pečlivě prozkoumá informaci, která vyšla v pátek najevo,“řekl Hunter.

Právní zástupce bankéřky Vrablicové, která mimochodem seděla při Trumpově inauguraci v lednu 2017 ve VIP sekci, odmítl záležitost komentovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia