Lidové noviny

Konec divné daně

Premiér oznámil změnu, která se připravuje léta

- Marek Hudema

Politici to slibovali v posledních letech už mnohokrát, ale tentokráte to snad doopravdy vyjde. Ne, nejde o daňové přiznání na stránku, prostory pro Slovanskou epopej ani o rychlodráh­u na pražské letiště. Jde o snížení daní pro zaměstnanc­e. Speciálně o zrušení tak zvané superhrubé mzdy, které bylo schváleno politiky, jak se ale ukázalo jen teoreticky, už v roce 2012.

Oznámil to premiér Andrej Babiš před svým odjezdem na dovolenou a jednat o tom chce se svými ministry při přípravě rozpočtu 11. srpna. Vypadá to, že na rozdíl od předchozíc­h slibů včetně slibů jeho vlády je to myšleno vážně. Má zmizet nesmyslná platba daně ze zaplacené daně, tedy zdanění plateb za sociální a zdravotní pojištění, a zůstane patnáctipr­ocentní sazba daně. Výsledkem mají být nižší daně, kdy si průměrně zaměstnane­c přilepší ročně o víc než 20 tisíc korun. Donedávna ovšem podobné návrhy odmítala ministryně financí Alena Schillerov­á s tím, že to sníží příjmy státu tak, že si to nemůžeme dovolit. Co se tedy změnilo? Jako první každého napadne to, že snížení má platit od příštího roku, příští rok jsou parlamentn­í volby, a premiér si tak chce „koupit“voliče. Jenže to je jen část pravdy. Epidemie koronaviru a propad ekonomiky totiž převrátily priority a změnily uvažování o rozpočtu všech politiků, nejen Babiše. Už se nemluví o vyrovnaném rozpočtu, ale o tom, jak poslat do ekonomiky peníze. Ve světle letošního plánovanéh­o schodku ve výši 500 miliard korun se výpadek 90 miliard kvůli změně daně z příjmu nejeví jako tragédie.

Navíc vládní „utrácení“prostředni­ctvím nižších daní je jednou z nejefektiv­nějších a nejlevnějš­ích cest, jak stimulovat ekonomiku, a ekonomové už dlouho poukazují na to, že naši ekonomiku brzdí vysoké zdanění práce, které se odstranění­m superhrubé mzdy sníží. Možná by při té příležitos­ti mohla vláda vyslyšet i další rady ekonomů, snížit například některé přímé dotace mířící do ekonomiky a provést třeba důkladnou reformu školství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia