Lidové noviny

Pocta Bradburymu

V pilotované­m letu poprvé uspěla soukromá firma

- Zbyněk Petráček

Máte rádi science fiction? Je to za pandemie zajímavý žánr. Až teď působí aktuálně scéna z Vetřelce, kdy Ripleyová odmítá vzít na palubu nakaženého Kanea, ale prosadí to android Ash, čímž umožní záhubu posádky. Bacha, i tak se může chovat umělá inteligenc­e, řekne si leckdo. Ale sci-fi se ozývá i přízemněji. Třeba při nedělním přistání kosmické lodi Crew Dragon u Floridy.

Bylo to poprvé po 45 letech, kdy američtí astronauti přistávali na moři. Nezapomněl­i to? Občas se říká, že dnes by už lidé nedokázali postavit raketu Saturn V, která před půlstoletí­m vynášela posádky na dráhu k Měsíci. Ale jak vidíme, znalost přistání na moři se nevytratil­a.

Bylo to poprvé po devíti letech, po odstavení raketoplán­ů, kdy američtí astronauti nemuseli spoléhat na ruské raketové nosiče. Což je úspěch technický, ale i emoční, ba politický.

Ale hlavně: bylo to poprvé, kdy s pilotovaný­m kosmickým letem uspěla soukromá firma. Což vedle úspěchu technickéh­o odráží i poctu žánru sci-fi a Rayovi Bradburymu. Když po válce Bradbury psal Marťanskou kroniku, popustil uzdu své fantazii. Dokázal si představit věci, jež znepokojuj­í i dnes – třeba že Pozemšťané vyhubí původní Marťany zavlečením nákazy. Jiné věci si představit nedokázal – dálkovou komunikaci raději přenechal jakési „světelné morseovce“, což v éře IT a internetu působí směšně. Nicméně vůbec neváhal s představou, že Mars budou kolonizova­t soukromé rakety. Muselo uběhnout 70 let, aby se první krok tímto směrem stal skutečnost­í.

Proto je úspěch Elona Muska a firmy SpaceX poctou Bradburymu. Též poctou všem nekonformi­stům, dokladem toho, že právě oni posunují civilizaci dále. Jistě, mnozí Muska řadí do kolonek „narcis“či „pako“(teď napsal na Twitter, že egyptské pyramidy vystavěli mimozemšťa­né, čímž vytočil celý Egypt). Ve světě přísně vymáhané korektnost­i jsou takoví lidé vytěsňován­i. Ale ve světě svobodné konkurence dokážou přinášet větší úspěchy než konformist­é.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia