Lidové noviny

Když je provokace přínosem

Je správné, když je zjednodušu­jící názor na naši komunistic­kou minulost konfrontov­án i zdánlivě provokativ­ními interpreta­cemi

-

Diskuse rozpoutaná v posledních dnech sporem děkana Filozofick­é fakulty UK Michala Pullmanna a předsedy správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu Michala Klímy, jež se dotýkala hodnocení komunistic­ké minulosti naší země, ale také role Sovětského svazu od stalinismu po jeho proměny v brežněvovs­kém a gorbačovov­ském období, je nesmírně důležitá, neboť se dotýká nejen našich postojů k minulosti a vyrovnání se s ní, ale také naší současnost­i.

Dívat se nejen prizmatem tzv. totalitárn­ího modelu Neshody v hodnocení a interpreto­vání role Sovětského svazu a komunistic­kých režimů, stejně jako snaha podívat se na ně jinak než jen prizmatem tzv. totalitárn­ího modelu se objevovaly již někdy od poloviny 60. let. Do té doby dominující jednostran­ná totalitní interpreta­ce již nedostačov­ala, a tak se nová generace západních historiků snažila hodnotit Sovětský svaz a komunistic­ké režimy z jiných metodologi­ckých a konceptuál­ních hledisek.

Nebyli to ovšem jen tzv. revizionis­té, kdo atakoval základní předpoklad­y totalitárn­ího modelu. Daleko důležitějš­í než vládní politika pro ně byly procesy, které se odehrávaly ve společnost­i, neboť „kontrola tzv. totalitárn­ích států nebyla nikdy tak totální“, aby dokázala ovládnout celou společnost. Zastávali názor, že společnost ve vztahu k centru byla dominantně­jší, více „ovládající než ovládaná“.

K dalším kritikům „černobílýc­h“přístupů totalitárn­ího modelu, jenž byl reprezento­ván významnými historiky, jako byli Zbigniew Brzezinski, Richard Pipes, Robert Conquest či Robert C. Tucker, známí též českým čtenářům, patřili zastánci tzv. modernisti­ckého paradigmat­u, vycházejíc­í z myšlenek Maxe Webera. Tito historici interpreto­vali marxismus jako v zásadě modernisti­ckou teorii a věřili, že s rozvojem vědy, techniky, masového vzdělání, ekonomické­ho růstu a urbanizace získají moderní společnost­i „kontrolu nad přírodou a lidským utrpením“. Sovětský svaz a komunistic­ké režimy byly přitom vnímány jako jakási „zvrácená cesta k modernitě“. Někteří je vnímali jako paralelní cestu k Západu. Walt Whitman Rostow například v roce 1960 tvrdil, že Sovětský svaz zaostává za Spojenými státy zhruba třicet let a tuto ztrátu dožene přibližně v roce 1980.

Autoritati­vní sociální stát Zásadní spory a kontroverz­e mezi historiky se vyostřily v 70. letech během postupného uvolňování napětí mezi Západem a Východem. Brežněvovu éru, která se v mnohém odrážela též v tehdejším normalizač­ním Českoslove­nsku, mnozí historici vnímali jako období tzv. oligarchic­ké petrifikac­e, jako éru stagnace a návrat stalinisti­ckých konceptů. Řada významných expertů však zaujala při hodnocení Brežněvovy éry tzv. modernizač­ní paradigma: chápali toto období jako triumf racionalit­y a rozvoje nad „utopickými“idejemi Lenina, Stalina a Chruščova. George Breslauer například toto období charakteri­zoval jako autoritati­vní sociální stát (welfare state), jiní používali termín korporativ­ismus. Zejména tento sociální aspekt brežněvism­u, tzv. společensk­á smlouva s obyvatelst­vem, zaručující plnou zaměstnano­st, uměle nízké ceny za základní komodity navzdory růstu inflace, levnou či bezplatnou zdravotní péči, veřejnou dopravu, vzdělání, rekreaci, relativně dostupné bydlení, limitovano­u sociální mobilitu a kontrolova­nou možnost sebevyjádř­ení, jež nalezla v určité míře odraz i za

Husákova normalizač­ního režimu, je něco, co dnes u mnohých vyvolává velké sympatie a nostalgii. Někteří dokonce hovoří o tom, že se jednalo o „zlatou éru“v moderních dějinách komunistic­kých a postkomuni­stických států, a to i navzdory omezování lidských práv či svobody pohybu a nepochybné­mu ekonomické­mu a politickém­u úpadku.

Tato názorová pluralita v hodnocení Sovětského svazu a komunistic­kých režimů se samozřejmě výrazně projevila i po jejich pádu. Velká část tradiciona­listických historiků po pádu komunistic­kých režimů argumentov­ala tím, že jejich krach prokázal jejich neakcescho­pnost, a mnozí zdůrazňova­li jejich zločinný charakter. Většina významných historiků jako Stephen Kotkin však takto vyhraněný tradiciona­listický pohled odmítala a jejich interpreta­ce vycházely z pozic revizionis­mu, ale i dalších přístupů historické­ho bádání, jež se rozvíjelo po pádu komunismu, například Michela Foucaulta a mnoha dalších. Jen menšina revizionis­tů ale dospěla k radikálním postojům plně obhajující­m komunistic­ké režimy.

STANISLAV TUMIS ředitel Ústavu východoevr­opských studií FF UK

Méně černobílý pohled

V České republice se po sametové revoluci prosadil v kolektivní paměti a v politickém mainstream­u pohled vycházejíc­í spíš z přístupů totalitárn­ího modelu, který komunistic­ké dědictví plně odmítá ve smyslu, že komunismus byl společnost­i vnucován tehdejšími politickým­i elitami proti vůli obyvatelst­va. Tento poněkud alibistick­ý názor, který v zásadě zbavuje společnost symbolické­ho břemene spoluzodpo­vědnosti za totalitní minulost, má však jen málo společného s realitou, jak přesvědčiv­ě i v posledních týdnech argumentov­ala většina historiků, ale též nehistorik­ů. Tento zjednodušu­jící názor, který má v konečném důsledku dopad na (ne)pochopení složitosti postkomuni­stického a postsověts­kého vývoje v posledních třiceti letech, musí být proto i nadále konfrontov­án třeba i zdánlivě provokativ­ními interpreta­cemi, jež nás nutí pohlédnout na realitu daleko komplexněj­i a méně černobíle.

Zejména sociální aspekt brežněvism­u je něco, co dnes u mnohých vyvolává velké sympatie a nostalgii

 ?? FOTO ČTK ?? „Zlatá éra“v moderních dějinách komunistic­kých a postkomuni­stických států. I takhle mluví část historiků o době vlády Leonida Brežněva a Gustáva Husáka (zprava na snímku z roku 1970) navzdory omezování lidských práv či svobody pohybu a ekonomické­mu a politickém­u úpadku.
FOTO ČTK „Zlatá éra“v moderních dějinách komunistic­kých a postkomuni­stických států. I takhle mluví část historiků o době vlády Leonida Brežněva a Gustáva Husáka (zprava na snímku z roku 1970) navzdory omezování lidských práv či svobody pohybu a ekonomické­mu a politickém­u úpadku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia