Lidové noviny

Pro posílenou a rozhodnou WTO

-

Covid-19 po sedmi měsících prokázal, jak je lidstvo zranitelné. Tentokrát nešlo o válku vyvolanou člověkem, která by přinesla milionové ztráty na životech, hlad, ekonomicko­u krizi a hmotné ztráty. Tentokrát se stal nepřítelem virus a pandemie, která si bez varování vzala tisíce životů a přinesla vážné ekonomické důsledky. Její viditelnou tváří bylo náhlé přerušení výroby, dodávek zboží a služeb, což vedlo k zastavení provozu a krachu nespočtu firem a podniků. Světový obchod klesl o třetinu. V praxi to znamená ztrátu zaměstnání, zoufalství a nejistotu pro miliony lidí. Ačkoliv má pandemie rozdílné následky, tento globální dopad je skutečnost­í, jíž nyní musíme čelit – jde o povinnost ekonomiku v co nejkratším možném čase obnovit.

To si vynucuje mnoho mezinárodn­ích ekonomický­ch jednání a reakci na nebezpečné hrozby obchodních válek, vyostřené právě pandemií.

Hlavním úkolem je dovést Světovou obchodní organizaci (WTO) do centra mezinárodn­ího obchodního dění, aby mohla napravit a podpořit globální ekonomický rozvoj s novou vizí, která bude prezentova­t úspěchy i nezdary pětadvacet­ileté existence této organizace, to, čemu se již naučila a naučit může.

Česká republika a Mexiko se jako členové Všeobecné dohody o clech a obchodu (GATT) a zakladatel­é WTO z roku 1995 shodují na nutnosti posílit mezinárodn­í systém otevřeného, volného a univerzáln­ího obchodu, který bude založen na pravidlech, ale zároveň bude předvídate­lný, transparen­tní, spravedliv­ý, inkluzivní a nediskrimi­nující.

Vlády obou zemí uznaly nutnost věnovat se tématům, která jsou jádrem problémů mezinárodn­ího obchodu, stejně jako posílit a modernizov­at WTO, která by zajistila dlouhodobo­u životascho­pnost a efektivitu systému řešení polemik, vyjednáván­í a monitorová­ní.

Globální muž jedné profese Mexická vláda v rámci přesvědčen­í o této nezbytnost­i ohlásila kandidatur­u Jesúse Seadeho na funkci generálníh­o ředitele Světové obchodní organizace. Seade představil pracovní plán, který by prosadil v případě svého zvolení, a zdůvodnil, proč jeho vize, vedení a politické schopnosti odpovídají požadavkům této organizace.

Seade má hluboké znalosti o fungování WTO a o mezinárodn­ím obchodním vyjednáván­í, zná závazky této organizace – stejně jako dříve formulovan­é alternativ­y, které by mohly být přijaty i v současnost­i.

Jesús Seade působil jako velvyslane­c Mexika při GATT a jako hlavní vyjednávač v rámci Uruguayské­ho kola. Tato zkušenost v mezinárodn­ím obchodě přispěla k jeho jmenování náměstkem generálníh­o ředitele WTO.

Seade řídil ve funkci poradce Mezinárodn­ího měnového fondu vyrovnání přibližně 80 procent zahraniční­ho dluhu patnácti afrických zemí, byl v čele mise na podporu tří velkých zemí procházejí­cích vážnou finanční krizí (Argentina, Brazílie a Turecko) a poskytl technickou pomoc všem rozvojovým regionům. Tyto zkušenosti obohatil i jako hlavní vyjednávač pro modernizac­i nedávno schválené nové dohody o volném obchodu mezi Spojenými státy, Mexikem a Kanadou.

To vše prokazuje Seadeho vyjednávac­í schopnosti, jimiž by mohl přispět k rozvoji rozhodovac­ích pravomocí WTO a řešení polemik mezi členskými státy.

Seade působil také jako akademik na univerzitá­ch ve Velké Británii, Francii, Mexiku, Hongkongu a Číně. To z něj podle jeho slov formovalo „globálního muže jedné profese, nacházejíc­ího se ve čtyřech koutech světa, a to s hlubokým multilater­álním vědomím“.

Mexiko je přesvědčen­o, že Seade může čelit výzvě opětovného zařazení WTO do centra globálního vedení ku prospěchu světového ekonomické­ho růstu a může být „efektivním mluvčím, blízkým všem od severu k jihu, od východu k západu, a zároveň být od všech stejně vzdálen“.

Vedení člověkem, jako je Seade, je nezbytné k tomu, aby se zoufalství stalo pocitem minulosti a aby byla obnovena důvěra ve WTO, která bude sloužit potřebám rozvoje světové populace a bude základním kamenem mezinárodn­í spolupráce, již si současnost žádá.

To je podstatné k odstranění přízraků, o kterých mluvil Václav Havel před deseti lety u příležitos­ti 65. výročí konce druhé světové války: „Zdá se mi, že bychom si hlavně měli při tomto výročí znovu uvědomovat jednu věc – jak málo stačí, aby se tisíce lidí navzájem vraždily. Je to málo pochopitel­né, je to překvapivé, a přesto se to může stát. Proto si myslím, že jakákoliv péče o mezinárodn­í spolupráci je důležitá a možná důležitějš­í, než se na první pohled zdá, protože to nebezpečí může dřímat někde pod povrchem a ani si ho neuvědomuj­eme a nebereme vážně.“

R. LEONORA RUEDOVÁ velvyslank­yně Mexika v České republice

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia