Lidové noviny

Premiéra hry o pochodni 2003

-

Na Salcburské­m festivalu byla v neděli ve světové premiéře uvedena divadelní hra rakouského nositele Nobelovy ceny za literaturu Petera Handkeho – pod názvem Zdeněk Adamec je věnována českému mladíkovi, který se v roce 2003 upálil u Národního muzea v Praze na protest proti vládě „peněz a moci“. Výtky v některých recenzích si vysloužila režisérka Friederike Hellerová za zpracování hry. Dle deníku Kleine Zeitung pro Handkeho „platné argumenty o zoufalství světa“našla režisérka jen „vágní obrazy“. „Člověk si během těch téměř dvou hodin znovu a znovu kladl otázku: O co tady vlastně jde?“komentoval­a premiéru rakouská tisková agentura APA. Podle autora článku v deníku Kurier nezpracova­l Handke „poutavé téma“v divadelní hru, nýbrž v „esej přestrojen­ou za divadelní hru“.

Na Salcburské­m festivalu by měla být hra Zdeněk Adamec uvedena ještě sedmkrát. V Česku ji pro příští divadelní sezonu chystá pražské Divadlo Na zábradlí v režii Dušana D. Pařízka.

Zdeněk Adamec, který se narodil v roce 1984, pocházel z Humpolce a v době činu byl studentem střední průmyslové školy. V březnu 2003 se na Václavském náměstí v Praze polil hořlavinou a zapálil. I přes rychlý zásah kolemjdouc­ích a zdravotník­ů se ho nepodařilo zachránit.

Důvody svého činu vysvětlil v dopise nazvaném Akce pochodeň 2003, v němž se označil za „oběť takzvaného demokratic­kého systému, kde ale nerozhoduj­í lidé, avšak peníze a moc“.

 ?? FOTO SF/RUTH WALZ ?? Zdeněk Adamec 2020. Inscenace v režii Friederike Hellerové.
FOTO SF/RUTH WALZ Zdeněk Adamec 2020. Inscenace v režii Friederike Hellerové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia