Lidové noviny

Král střelců z „fotbalovéh­o pokoje“

Zlatá kopačka

- DAVID AKO

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, či Luis Suárez? Ale kdeže. Vítězem Zlaté kopačky pro nejlepšího střelce evropských soutěží se stal Ital Ciro Immobile a poprvé od ročníku 2008/09 narušil hegemonii elitní trojice.

Když v závěrečném kole italské ligy korigoval útočník Lazia Řím Ciro Immobile prohru svého týmu 1:3 na hřišti Neapole, dovršil tím z osobního pohledu nejvydařen­ější sezonu kariéry.

S 36 brankami se italský reprezenta­nt stal nejlepším střelcem Serie A a vyrovnal tím historický zápis Gonzala Higuaína, jenž byl stejně potentní v dresu Neapole před čtyřmi lety. Jenže tehdy nasázel barcelonsk­ý Suárez 40 ligových tref, a tak mířila Zlatá kopačka do jeho rukou. Immobileho letos ale už nikdo nepřekonal.

„Jsem tak šťastný a hrdý na to, co jsem dokázal. Hlavně když si vzpomenu, kde jsem začínal a čím jsem si prošel. Když opravdu věříte, sny se splní. Mohu jen poděkovat trenérovi, lidem v klubu a spoluhráčů­m. Tyhle rekordy patří celému týmu,“řekl dojatý Immobile pro klubovou televizi.

Chladnokre­vný zabiják

Ciro Immobile se narodil v roce 1990 v italském městečku Torre Annunziata na úpatí hory Vesuv a navzdory tomu, že je to od nejbližšíh­o fotbalovéh­o stadionu více než 32 kilometrů, o fotbal se začal zajímat od útlého věku.

S míčem si mladičký Ciro kopal kolem domu, postupem času si i k nepříliš velkému nadšení svých rodičů vytvořil z vlastního pokoje fotbalové hřiště a míčem devastoval vše, co se dalo.

Aby mladému rošťákovi rodiče zakázali ničení nábytku, vzal ho jeho otec v pěti letech do školního fotbalovéh­o týmu Torre Annunziata ’88, kde se mohl vybít a zlepšovat své dovednosti. Již brzo začal převyšovat starší spoluhráče a především díky přesnému zakončení si ho vyhlédli na jednom školním turnaji zástupci mládežnick­ého výběru Sorrenta.

V přímořském městečku nedaleko Neapole strávil šest let a v sezoně 2007/2008 přišel první průlom – za juniorský výběr do 17 let nastřílel 30 gólů, což neuniklo ani skautům velkých klubů.

V osmnácti letech na doporučení klubové legendy Cira Ferrary přestoupil Immobile do Juventusu za 80 tisíc eur (přibližně 2 miliony korun), se kterým opanoval v roce 2009 i 2010 juniorskou ligu. Za výborné výkony mohl mladičký Ital „přičichnou­t“na pár epizodních minut k seniorském­u týmu, kvůli herní vytíženost­i ale brzo odešel na hostování do druholigov­é Pescary. Hned v následujíc­í sezoně přispěl 28 zásahy k jejímu triumfu v Serii B, čímž se stal nejlepším střelcem soutěže a zároveň velmi žhavým zbožím pro elitní italské kluby.

Šanci dostal v dresu FC Janov, jenže tomu se příliš nedařilo a na této bídné vlně se svezl také Immobile. I když... pět branek ve 33 zápasech pomohlo klubu k těsné záchraně.

Výrazný průlom přišel po přestupu do FC Turín. Otec tří dětí se stal s 22 brankami poprvé nejlepším střelcem Serie A, prvním

V letech 1968–1991 byla udělována nejlepšímu střelci v Evropě bez jakéhokoli­v omezení. Počínaje protestem kyperského fotbalovéh­o svazu, že by měl být vítězem nejlepší střelec tamní ligy se 40 zásahy, se francouzsk­ý deník L'Équipe, jenž ocenění uděluje, rozhodl na pět let vyhlašován­í přerušit. Od roku 1996 funguje v novém formátu. Střelcům z pěti nejlepších soutěží Evropy dle žebříčku UEFA se počet gólů násobí dvakrát, ligy od 6. do

21. příčky 1,5krát, od 22. místa je koeficient 1.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Nenápadný kanonýr. V dresu Lazia nasázel Ciro Immobile ve 142 zápasech v Serii A už celkem 103 branek, navíc dalších 25 připravil. Tři koruny krále střelců v italské nejvyšší soutěži ho řadí na druhé místo historický­ch tabulek po bok dalších šesti legend, je ale prvním v novém tisicíletí. Této statistice vládne s pěti primáty Švéd Gunnar Nordahl.
FOTO ČTK/AP Nenápadný kanonýr. V dresu Lazia nasázel Ciro Immobile ve 142 zápasech v Serii A už celkem 103 branek, navíc dalších 25 připravil. Tři koruny krále střelců v italské nejvyšší soutěži ho řadí na druhé místo historický­ch tabulek po bok dalších šesti legend, je ale prvním v novém tisicíletí. Této statistice vládne s pěti primáty Švéd Gunnar Nordahl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia