Lidové noviny

Zmar i radost v jednom

NHL zažila v zápase Colorada se St. Louis gól 0,05 vteřiny před koncem

- JAROSLAV TOMAS

Ne, není to nadsázka. Hokejová NHL skutečně zažila rozhodujíc­í gól, který padl v posledních setinách vteřiny zápasu.

Tomu se říká smrtící rána!

Vzít na sebe odpovědnos­t za takový verdikt, to chtělo odvahu. Videorozho­dčí zápasu Colorado – St. Louis (2:1) se toho ale nebál. Pozorně si rozfázoval horní záběr kamery, která snímá brankovou čáru společně s časomírou, a určil: „Tohle je regulérní gól!“

Na první pohled to však úplně jednoznačn­é nebylo a je snadné si představit rozčarován­í fanoušků St. Louis. Jejich Blues hráli v závěru vyrovnanéh­o utkání oslabení, v němž se dlouho a úspěšně bránili.

Pak však přišla rychlá kombinace, střela Landeskoga z mezikruží a dorážka Nazema Kadriho.

Puk po ní přešel brankovou čáru opravdu v posledních okamžicích, bylo to ještě těsnější než desetina vteřiny. Tady šlo skutečně o setiny, byť se takto přesný údaj oficiálně neudává a gól podle zápisu padl v čase 59:59.

„Trošku jsme si při přesilovce prodloužil­i pobyt na ledě, ale měli jsme tlak a byli dobře rozestavěn­í. Vyplynulo to z neúnavné snahy spoluhráčů. Byl to perfektní pocit, když se přede mě odrazil puk a já ho mohl doklepnout do prázdné,“culil se po zápase střelec Kadri.

I tento moment naznačuje, že se na začátku restartu slavné soutěže rozhodně nikdo nešetří. Přestože má Colorado i St. Louis jistou účast v play off, tak si obě mužstva chtějí vytvořit co nejlepší rozpoložen­í (a také pozici).

Avalanche jsou teď rozhodně spokojení, takový vstup plný euforie jim může jedině pomoct. „Cítíme, že můžeme porazit kohokoli,“pravil trenér Colorada Jared Bednar. „Kdybychom to tak nevnímali, tak nemusíme ani hrát.“

Pro Colorado je vítězství o to cennější, že bylo nad obhájcem

Stanley Cupu. Jeho hráči mohli být oprávněně zklamaní, možná si mohli i stěžovat na verdikt videorozho­dčího, ale...

„Víme, že ten gól byl těsný. Sudí se na to ale koukal určitě pozorně. Je frustrujíc­í prohrát takovým způsobem, ale nedá se nic dělat,“reagoval elitní centr Ryan O´Reilly.

Vítězství může těšit i českého brankáře Pavla Francouze, byť utkání tentokrát sledoval pouze ze střídačky. Podle všeho ale dostane šanci příště a kouč určí jedničku pro „skutečné“play off až na základě aktuálních výkonů.

„Tentokrát dostal příležitos­t Grubauer a byl excelentní,“řekl kouč Bednar. A to je výzva pro Francouze.

 ?? FOTO REPRO NHL.COM ?? Později už Kadri (v tmavém dresu) gól vstřelit nemohl
FOTO REPRO NHL.COM Později už Kadri (v tmavém dresu) gól vstřelit nemohl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia