Lidové noviny

Nakazili nás. Švýcaři si stěžují na české hokejisty

- ROBERT RAMPA

Švýcarská hokejová reprezenta­ce do 17 let musí po přátelskýc­h zápasech s Českem do karantény kvůli dvěma koronavire­m nakaženým hráčům.

Švýcaři tvrdí, že není pochyb o tom, že se tak stalo právě kvůli Čechům. Ti, jak Lidovkám.cz potvrdil hokejový svaz, už s jedním nemocným hráčem na turnaj do zahraničí nevědomky odjížděli. Ke konci minulého týdne bylo v české mládežnick­é reprezenta­ci dvanáct pozitivníc­h případů.

Česko sehrálo se Švýcarskem tři přípravné zápasy v Zuchwilu mezi 23. a 25. červencem, dvakrát vyhrálo (6:0, 7:1), jednou prohrálo (1:2pp).

Jenže více než výsledek nyní obě strany řeší covid-19. Lékaři bernského kantonu poslali v neděli do karantény reprezenta­ci do 17 let a dva juniorské týmy SCB Future a SCL Tigers, kam se nakažení hráči po akci vrátili. Informaci o tom přinesl web Swissinfo.cz.

„Junioři se samozřejmě nakazili během přátelskýc­h utkáních s Čechy,“cituje web mluvčího tamního ředitelstv­í pro zdraví a blahobyt Gundekara Giebela.

O svém tvrzení nepochybuj­e, protože měl celý švýcarský tým včetně trenérů – na rozdíl od českého mužstva – podstoupit dva dny před turnajem testy. A všechny měly vyjít negativně.

„Čeští hráči testováni povinně nebyli. Někteří tak učinili individuál­ně nebo v klubech,“říká svazový mluvčí Zdeněk Zikmund.

V české reprezenta­ci se pozitivní případ prokázal už koncem července po návratu domů. Na konci minulého týdne se koronavir objevil u dvanácti lidí – hráčů i členů realizační­ho týmu. „Jeden z našich hráčů si to podle mých informací bohužel přivezl z domova. Jak se to ale následně šířilo, to už pochopitel­ně teď nezjistíte,“vysvětluje Zikmund.

„Proto jsme zrušili srpnové akce, abychom neohrozili naše a zahraniční hráče.“

Svaz odvolal zbylý letní program včetně Českých her. Situace se zkomplikov­ala i kvůli pozitivním testům u členů reprezenta­čního týmu do 20 let, jejich počet přesáhl už v pátek desítku jedinců.

 ?? FOTO FACEBOOK JUNIORSKÝ HOKEJ ?? Česká sedmnáctka takto slavila triumf nad Švýcary
FOTO FACEBOOK JUNIORSKÝ HOKEJ Česká sedmnáctka takto slavila triumf nad Švýcary

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia