Lidové noviny

Nakažlivé nemoci

-

vždycky, když se mi psychicky přitíží, tedy většinou po večerních televizníc­h zprávách. Tuhle jsem si říkala, že zjistím, proč tomu tak je, a vzala jsem si ke sledování Událostí tužku a papír.

První informace by mohla dostat titulek „Nakažených covidem přibývá a lepší to nebude“, další dokumentov­ala, že v Jihočínské­m moři se stupňuje napětí, které může skončit konfrontac­í mezi velmocemi. Následoval­o konstatová­ní, že z Řecka do Severní Makedonie přicházejí pašeráckým­i stezkami tisíce běženců, které pak policisté chytají. Pak tu máme (čtu ze zápisků) znásilnění dívky v Německu, vraždu novináře na Slovensku, desátý vlak, který tento měsíc projel na červenou, takže cestujícím šlo o život, jeden zmanipulov­aný tendr a jednu připomínku holokaustu, přesněji trest pro třiadevade­sátiletého dozorce v koncentrák­u, který mu udělil soud pro mladistvé. To proto, že souzenému za války ještě nebylo osmnáct. Za jediný pozitivní pohled by snad bylo možné považovat záběr na takzvanou Chudobínsk­ou borovici vzdorující času, živlům a lidem na skalnatém výběžku a připomínaj­ící zatopenou vesnici pod sebou. Dendrologo­vé připustili, že stav tři sta let starého stromu je sice vážný, nikoliv však kritický. Aspoň tak. Jako vzpruha ovšem málo.

Já dobře vím, že pozitivním­i zprávami musejí média ve vlastním zájmu šetřit, protože ve vyšším množství by mohly nudit, ale předávková­ní špatnými by asi měl taky někdo hlídat. Z hygienický­ch důvodů, kvůli těm depresím. Podle toho, co slýchám, začínají se šířit snad ještě rychleji než covid-19 a roušky na ně nezabírají. Vidím to tak, že by třeba Rada České televize, která má dohlížet na takové věci, jako je rozpočet a objektivit­a, jmenovala taky svého hygienika (optimálně psychologa nebo přímo psychiatra), který by si tak jako já dělal u zpráv poznámky a občas doporučil, nebo dokonce zavelel: Tohle těm divákům radši ani neříkejte. Nebo s tím aspoň počkejte, až se zase v zoo narodí nějaké mládě a bude ty jobovky čím vyvážit. Protože jak říkám, deprese je nakažlivá. A kdo šíří nakažlivé choroby… (viz výše).

RADKA KVAČKOVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia