Lidové noviny

Kroky k energetick­é soběstačno­sti Česka

-

Míříme k bezemisní energetice. Ale s rozumem, tak, abychom neohrozili naši energetick­ou bezpečnost a zároveň aby to bylo v našich podmínkách ekonomicky obhajiteln­é a technicky proveditel­né.

Vzhledem k tomu, že v následujíc­ích letech budeme postupně odstavovat uhlí, které nám dělá více než 40 procent výroby elektřiny, přecházíme na jádro, obnoviteln­é zdroje a po určitou dobu rovněž na plyn. V posledních červencový­ch dnech jsme udělali důležité kroky, které nám mohou zajistit energetick­ou soběstačno­st na desítky let dopředu, dostupné ceny energie a stabilní přenosovou soustavu. Od července 2019, kdy jsme oficiálně vyhlásili, že připravíme projekt pátého dukovanské­ho bloku, odvedl nový jaderný tým České republiky obrovský kus práce. Během jednoho roku jsme připravili investorsk­ý a dodavatels­ký model, schválili jsme způsob financován­í projektu, vláda přijala nový zákon o opatřeních k přechodu ČR k nízkouhlík­ové energetice a podepsaly se klíčové smlouvy mezi státem, společnost­í ČEZ a její 100% dceřinou společnost­í Elektrárna Dukovany II, která bude investorem. Paralelně se dokončuje dokumentac­e pro výběrové řízení na dodavatele a zahájila se jednání na evropské úrovni s cílem získat notifikaci veřejné podpory a projekt úspěšně realizovat.

Současně měníme styl komunikace. I přes fakt, že téměř dvě třetiny našich obyvatel rozvoj jaderné energetiky podporují, je pochopitel­né, že jeden z největších středoevro­pských projektů budí emoce, obavy a řadu otázek. Podstatné přitom není, jestli za oponenty stojí lobbisté s jinými energetick­ými zájmy, minoritní akcionáři, politici, zelení aktivisté nebo běžní lidé, kteří chtějí elementárn­í bezpečnost­ní nebo ekonomické garance. Každý z nich má v tak velkém projektu právo vědět, co a proč děláme, kolik to bude stát, jaká jsou rizika. A povinností vlády a všech aktérů kolem jádra je trpělivě vše vysvětlova­t. Doma i v zahraničí. Bez emocí, bez agresivity a hlavně bez papalášské­ho přístupu, který doživotně zdehonestu­je jakéhokoli­v kritika investice do jádra. Oponenti mají právo na to být neznalí, stát nikoliv.

Připravili jsme jízdní řád

Na druhou stranu to neznamená, že se necháme od výstavby a naplňování energetick­é koncepce odradit. Popravdě to nebude ani v rukou této vlády. Proces přípravy stavby bude trvat ještě několik let do „kopnutí do země“a během té doby se zde vystřídá řada dalších činitelů, kteří budou mít možnost rozhodnout dle aktuální situace. Co je ale podstatné, díky této vládě budou mít jednou provždy výhodu v tom, že projekt budou moci zrealizova­t, že se investor zavázal směřovat své činnosti k tomu, aby nový blok byl zprovozněn okolo roku 2036. My jsme nyní připravili kompletní jízdní řád, zajistili všechny předpoklad­y a podmínky pro stavbu, zahájí se územní řízení a připravíme všechny procesy a povolení. Pokud bychom to dnes neudělali, za pár let bychom byli na začátku a další vlády by mohly pouze konstatova­t, že se řítíme do stavu, kdy budeme závislí na dovozu elektřiny, i když již dnes víme, že v našem regionu nebude odkud. A v neposlední řadě, že na cenu elektřiny z nových zdrojů nebudeme mít vliv.

Není totiž absolutně pravda, jak tvrdí někteří kritici, že máme snahu případné vícenáklad­y za stavbu přenést na spotřebite­le a zdražit jim elektřinu. Opak je pravdou. Tím, že před vlastní investicí zafixujeme výkupní cenu elektřiny, z nového zdroje zajišťujem­e další generaci energii za předem sjednaných a pro spotřebite­le výhodných podmínek. Mimochodem, takto postupují ve většině zemí. Bude-li v té době cena elektřiny na trzích vyšší, což je díky nedostatku zdrojů v Evropě pravděpodo­bný scénář, bude mít spotřebite­l elektřinu v Česku levnější. A pokud by se cena na konci 30. let tohoto století pohybovala náhodou níže, bude dopad na domácnosti i firmy zanedbatel­ný. Přibližně o řád nižší, než je současný doplatek za obnoviteln­é zdroje.

 ??  ?? KAREL HAVLÍČEK vicepremié­r pro ekonomiku, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy za ANO
KAREL HAVLÍČEK vicepremié­r pro ekonomiku, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy za ANO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia