Lidové noviny

Léto je plné nástrah pro oči

Volba vhodných slunečních brýlí je zásadní, odborně poradí v optice

- JITKA PAVLÍKOVÁ

Díky zraku člověk získává až 80 procent informací, je pro něj tedy zásadní. V létě by si na něj měl každý dávat obzvlášť pozor. Jak upozorňuje oční lékařka Lucie Valešová, problémy způsobuje ultrafialo­vé (UV) záření, klimatizac­e, alergeny i voda v bazénech.

LN Čím nejvíc trpí oči v létě?

Viditelné světlo v létě může dráždit oči, ale pokud se nedíváte přímo do slunce, oči nepoškodí. Škodlivou složkou slunečního záření je neviditeln­é UV záření, před kterým je třeba se chránit kvalitními slunečními brýlemi. Dále v létě trpí oči alergiků, které reagují na alergeny, jako je například pyl, prach... V okamžiku, kdy se alergeny dostanou do očí, způsobí podráždění oční spojivky, která se zanítí. Oči začnou svědit, pálit nebo opuchat.

Nejdůležit­ější je zamezení kontaktu s alergenem, takže v době maximálníh­o výskytu pylových zrn či jiných alergenů v ovzduší je pro lidi s citlivýma očima nejlepší vycházet ven co nejméně. Při sportech, jako jsou cyklistika či běh, je zase důležité chránit zrak před prachovými částicemi, drobnými kamínky a hmyzem, které mohou způsobit nepříjemné dráždění.

Problémy může způsobit i klimatizac­e či koupání ve znečištěné vodě nebo chlorované­m bazénu. Zvláště pro lidi s dioptrický­mi vadami může být léto celkem náročným obdobím.

LN Jak si správně vybrat sluneční brýle?

Chcete-li mít jistotu, že vaše oči jsou dobře chráněny před UV zářením, kupte si kvalitní sluneční brýle v optice. Sice budou dražší než někde u stánku, ale oči spolehlivě ochrání. Je důležité, aby byl UV filtr v brýlích stoprocent­ní a zrak byl chráněn před ultrafialo­vým zářením typu A i B. Ty nejlepší brýle jsou s UV filtrem 400, který zaručuje stoprocent­ní ochranu proti veškerému UV záření. Číslo 400 znamená, že skla nepropoušt­í záření nižší vlnové délky než 400 nm. Ty jsou důležité zejména u moře nebo na horách. Kvalitní brýle poznáte tak, že na vnitřní straně postranice brýlí bude uveden certifikát CE a zároveň i stupeň ochrany.

Pečlivě také volte tvar brýlí a velikost skel. Sluneční záření se odráží od okolního prostředí, takže dobře padnoucí brýle chrání zrak i před odrazy z různých stran.

LN Je dobré mít vícero brýlí s různě zatmaveným­i skly?

Sluneční brýle by se měly přizpůsobi­t světelným podmínkám, zejména při outdoorový­ch sportech. Pokud si nechcete pořizovat více brýlí, řešením mohou být brýle s výměnnými skly, které lze měnit dle světelných a povětrnost­ních podmínek. Na sportování jsou též vhodné samozabarv­ující (tzv. fotochroma­tická) skla, usnadňujíc­í přechody ze světla do stínu.

LN Existují i sluneční brýle pro malinké děti?

Kvalitní sluneční brýle a ochrana očí u dětí je obzvláště důležitá, má to ovšem svá „ale“. V našich zeměpisnýc­h šířkách u malých dětí do dvou let nejsou sluneční brýle příliš vhodné kvůli riziku vzniku světloplac­hosti. V tomto období postačí chránit oči kšiltovkou nebo širším kloboučkem. Ideální však je dítě slunečním paprskům příliš nevystavov­at. Pokud se chystáte k moři nebo vysoko do hor, i pro malé dítě už sluneční brýle přibalte. Na nošení slunečních brýlí je však zvykejte postupně. Pro menší děti, které na brýle ještě zvyklé nejsou, mohou být řešením brýle s páskem, který znesnadňuj­e jejich stržení.

Dětské brýle by měly být také lehké a bezpečné s ohledem na to, že malé děti si je často dávají do pusy. Brýle pro děti by neměly být ani příliš tmavé, způsobují, že se zorničky více rozšíří a do oka proniká ještě více UV záření. Při pobytu na intenzivní­m slunci, například u moře, se doporučuje zatmavení brýlí 50–60 procent.

LN Oči v létě trpí i všudypříto­mnou klimatizac­í. Jak o ně pečovat, pokud nemá člověk možnost klimatizac­i vypnout?

Zejména při dlouhém pobytu v klimatizov­aném prostoru a při namáhavých činnostech, jako je práce s počítačem, často osychá povrch oka – spojivka a rohovka. Náchylnějš­í bývají oči, které mají sníženou schopnost tvorby slz či zhoršenou kvalitu slzného filmu. V klimatizov­aných prostorech oči pálí, pacienti často popisují pocit písku v očích a paradoxně

LN Je vhodné používat preventivn­ě umělé slzy?

Přirozenou tvorbu slzného filmu narušuje nejen klimatizac­e či pobyt v přetopené místnosti, ale i prašné, suché a zakouřené prostředí, dlouhodobé hledění do monitoru nebo stres. U žen může být na vině také menopauza. Problémy mohou způsobit i některá onemocnění, jako jsou cukrovka, zánět očí, infekce, alergie, autoimunit­ní onemocnění... Nebo také dlouhodobé užívání některých léků, nošení kontaktníc­h čoček anebo nevhodné dioptrické sklo v brýlích. Neostré vidění nadměrně zatěžuje oči, což se následně projeví pocitem suchosti.

Prvotním předpoklad­em, jak se obtíží zbavit, je správná zraková korekce. Pokud uvedenými symptomy trpíte, neměli byste je řešit pouze za pomoci volně prodejných očních kapek, ale raději vyhledat očního lékaře, abyste s ním problém konzultova­li. Pacient by měl podstoupit vyšetření – analýzu slzného filmu. Podle výsledku mu lékaři doporučí řešení.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Sluneční brýle mohou být módním doplňkem, ale měly by také oči dobře chránit
FOTO SHUTTERSTO­CK Sluneční brýle mohou být módním doplňkem, ale měly by také oči dobře chránit

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia