Lidové noviny

Praxe kandidáta na šéfa ochránců dat je utajená

- TOMÁŠ NAHODIL

U volební komise Senátu leží od pondělí další podklady, jimiž ji chce senátor Martin Červíček (ODS) přesvědčit, že Jiří Kaucký (na snímku), kterého navrhl na nového předsedu Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), má za sebou nejméně pět let praxe v agendě ochrany osobních údajů nebo lidských práv. Právě tak dlouhé a úzce specializo­vané zkušenosti vyžaduje po kandidátov­i na předsedu ÚOOÚ zákon.

Původní Červíčkovy podklady volební komisi pro posouzení Kauckého praxe nestačily, na konci července si proto vyžádala jejich doplnění.

„Je to velmi objemné. Nový materiál má 12 stran a přílohy k němu několik dalších desítek,“popsal LN člen volební komise Červíčkem doplněné listiny.

„Nechme to bez dalších komentářů posoudit nejdříve volební komisi,“odepsal Červíček LN, když jej požádaly o několik příkladů, jimiž splnění Kauckého praxe doložil. Sdílný nebyl ani sám Kaucký. „Nepovažuji za vhodné to komentovat,“odepsal redakci.

Podle evropského nařízení o GDPR (čl. 53 odst. 1) musí být proces, jímž parlamenty členských zemí EU volí členy úřadů dohlížejíc­ích na nakládání s osobními údaji (v případě Česka jde o ÚOOÚ – pozn. red.), transparen­tní. Informace o Kauckého praxi by proto měly být s dostatečný­m předstihem před středeční volbou nového šéfa ÚOOÚ dostupné i senátorům mimo volební komisi. Ta se však sejde v úterý odpoledne, pouhý den před samotnou volbou naplánovan­ou na středu.

ÚOOÚ dohlíží na ochranu soukromí a osobních údajů. Rozhoduje také o odvoláních podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia