Lidové noviny

Obrněnce v supertendr­u čeká test

Případné slabé stránky zájemců o přidělení armádní zakázky za 53 miliard korun má odhalit listopadov­á zátěžová prověrka

- MARTIN SHABU

Za tři měsíce by mělo být jasno, kdo uspěje v historicky největším armádním tendru. Ještě předtím musejí zájemci – jsou nyní tři – projít náročným testováním, které prověří veškeré schopnosti pásových obrněnců. Ty by měly v armádní výbavě nahradit přesluhují­cí sovětské stroje. Zkoušky jsou naplánovan­é na tři týdny, ministerst­vo obrany během nich chce zjistit, zda parametry prezentova­né výrobci odpovídají realitě.

„Vlastní prováděcí období zkoušek je plánováno na měsíc listopad. V jejich průběhu armáda prakticky a u všech vozidel jednotlivě ověří konkrétníc­h zhruba dvacet až třicet výrobci deklarovan­ých parametrů. Výsledky ověřovacíc­h zkoušek se pak promítnou do konečného hodnocení nabídek,“sdělil LN Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerst­va obrany.

Výrobci byli s požadavkem na provedení testů seznámeni hned při zahájení tendru loni v březnu.

Co vše bude testování zahrnovat, se nyní ladí. Jasno musí být do konce srpna, aby se zájemci na testování stihli připravit.

Tendru se účastní společnost BAE Systems se strojem CV90, německý Rheinmetal­l s vozem Lynx a stroj Ascod od společnost­i General Dynamics. Na vítěze soutěže čeká zakázka na 210 kusů pásových bojových vozidel pěchoty za více než 53 miliard korun.

Obrana zvolila novátorský postup. Zpravidla totiž nejprve vyhodnotí, kdo je z adeptů nejvhodněj­ší, a následně už testuje jen jeho vůz. V listopadu však otestuje vozy všech tří kandidátů a teprve pak vyhlásí vítěze.

„Spojí se dvě fáze dohromady, což tendr zrychlí. Omezí se i prostor pro případné stížnosti neúspěšnýc­h zájemců,“řekl LN důvěryhodn­ý zdroj. Pokud by totiž hypotetick­ý vítěz tendru neprošel následnými armádními testy, musely by se znovu opakovat výběr i test. Takto budou na testech všechny tři pásové obrněnce. Ministerst­vo obrany potom určí pořadí – od nejlepšího po nejhoršího.

Pokud se během zkoušek odhalí nějaké nedostatky „papírového“favorita, může být vybrán druhý v pořadí, což ušetří případnou prodlevu s opakovaným výběrem.

V minulosti se už několikrát harmonogra­m tendru posouval. Oficiálně žádný termín pro podpis kontraktu neexistuje. Má to dobré důvody.

Peníze i covid

Kromě technickýc­h parametrů bude rozhodovat i způsob úhrady ceny strojů. I to ovlivní, kdy dojde k podpisu smlouvy. „Než k němu bude moci dojít, jsou potřebné další kroky, například ty, které vyplývají z rozhodnutí ČR o rozložení financován­í do delšího období. Projevit se může i těžko předvídate­lný vliv pandemie u nás a v zahraničí. Teprve až bude s průběhem a výsledky soutěže seznámena vláda, bude moci dojít k podpisu smlouvy,“uvedl Sýkora z tiskového oddělení ministerst­va obrany.

Koronakriz­e, zhoršení ekonomické situace i výrok premiéra Andreje Babiše (ANO) o možném

ASCOD 2:

CV90: odložení nákupu vedly obranu v květnu k obeslání firem s novou podmínkou. V ní resort požádal o delší splátkový kalendář. Nově chce mít možnost poslat poslední splátku až v roce 2028, přičemž vlastní dodávky strojů mají skončit o rok dříve. Původně obrana hodlala vše zaplatit a mít stroje „pod střechou“do roku 2026. Právě tehdy vyprší jediný pevný časový limit nákupu. A sice závazek Česka v NATO, aby česká armáda měla plně vyzbrojeno­u a vycvičenou těžkou brigádu.

Každá z firem hledá způsob, jak v tendru vyhrát. Třeba Tommy Gustafsson Rask, šéf firmy BAE Systems Hägglunds, v rozhovoru pro LN v červnu uvedl, že v případě triumfu v zakázce by mohla v Česku vzniknout speciální bojová laboratoř, v níž by se sdílely zkušenosti ostatních armád, jež používají vůz CV90. Vedle toho Švédové nabízejí Česku, že zařídí úvěr od státní banky. Němci, nabízející stroj Lynx, zase avizovali, že jsou připraveni postavit továrnu v Ústí nad Labem pro 200 zaměstnanc­ů.

HN pak upozornily, že třetí zájemce o zakázku vyniká nad konkurenty pro změnu v technické specifikac­i. A sice v tzv. náměru. Jde o zdvih kanonu, kdy je potřeba zasáhnout cíl a vystřelit na něj ve strmém úhlu.

Ministerst­vo obrany už loni stanovilo seznam šestnácti parametrů, jež musejí zájemci v supertendr­u splnit. Kromě těch technickýc­h jde i o zapojení českého průmyslu. Úřad také žádá, aby vítěz vrátil minimálně

Lynx KF31: 40 procent z ceny zakázky zpět českým subdodavat­elům.

Ministerst­vo obrany žádá, aby vítěz tendru vrátil nejméně 40 procent z ceny zakázky zpět českým subdodavat­elům

Už druhé testy

Zahraniční obrněnce si armáda už jednou „osahala“– v létě 2017 v prostoru Libavá. Tehdy se tam sjely čtyři stroje. Kromě již zmíněných to byla i Puma, již vyrábí německé konsorcium PSM (sdružení firem Rheinmetal­l a Krauss Maffei Wegmann). Nešlo však o testy v tendru, ale o ukázky toho, co je na trhu k mání. Armáda spolu s resortem obrany podle získaných informací vypracoval­a parametry pro vypsání výběrového řízení.

V mezičase se však proměnily jak samotné stroje, tak i zájemci. Z tendru odstoupilo PSM se strojem Puma. Armáda si totiž jako podmínku vymínila osádkovou věž, jenže Puma má plně automatizo­vanou věž bez lidí.

Další tři zájemci inovovali. Společnost BAE před třemi lety ukázala stoj CV90 Mark III. Na testy však v listopadu vyšle již čtvrtou generaci. Konstrukčn­í úpravy proběhly i na strojích Lynx a Ascod.

 ?? FOTO: AČR, ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Koronaviro­vá krize nepřímo dopadla i na Armádu ČR. Ministerst­vo obrany už oznámilo, že hodlá o rok prodloužit termín dodání 210 pásových bojových vozidel pěchoty.
Místo roku 2026, jak bylo původně stanoveno, mají být stroje k dispozici 7. mechanizov­ané brigádě o rok později. Obrana chce také protáhnout až do roku 2028 splátkový kalendář tendru, historicky největšího od vzniku České republiky. V soutěži za 53 miliard korun, v níž má být znám vítěz do konce roku, jsou aktuálně tři zájemci.
Mezinárodn­í společnost BAE Systems nabízí vozidlo CV90. Stroj s osádkovou věží pojme tři vojáky a může převézt osmičlenný výsadek. Stroje používají armády sedmi evropských zemí.
Firma General Dynamics European Land Systems (GDELS) nabízí Ascod 2. Jeho posádku podle provedení tvoří tři vojáci a osm až deset členů výsadku. Je schopen nabídnout osádkovou i bezosádkov­ou věž.
Rheinmetal­l samostatně nabízí i vozidlo Lynx, jehož součástí je osádková věž Lance. Posádku tvoří tři vojáci, lehčí typ uveze ve výsadku dalších až šest vojáků, těžší osm.
FOTO: AČR, ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN Koronaviro­vá krize nepřímo dopadla i na Armádu ČR. Ministerst­vo obrany už oznámilo, že hodlá o rok prodloužit termín dodání 210 pásových bojových vozidel pěchoty. Místo roku 2026, jak bylo původně stanoveno, mají být stroje k dispozici 7. mechanizov­ané brigádě o rok později. Obrana chce také protáhnout až do roku 2028 splátkový kalendář tendru, historicky největšího od vzniku České republiky. V soutěži za 53 miliard korun, v níž má být znám vítěz do konce roku, jsou aktuálně tři zájemci. Mezinárodn­í společnost BAE Systems nabízí vozidlo CV90. Stroj s osádkovou věží pojme tři vojáky a může převézt osmičlenný výsadek. Stroje používají armády sedmi evropských zemí. Firma General Dynamics European Land Systems (GDELS) nabízí Ascod 2. Jeho posádku podle provedení tvoří tři vojáci a osm až deset členů výsadku. Je schopen nabídnout osádkovou i bezosádkov­ou věž. Rheinmetal­l samostatně nabízí i vozidlo Lynx, jehož součástí je osádková věž Lance. Posádku tvoří tři vojáci, lehčí typ uveze ve výsadku dalších až šest vojáků, těžší osm.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia