Lidové noviny

Hotelům scházejí miliony hostů

Ubytovací služby v Česku přišly kvůli koronakriz­i meziročně téměř o 83 procent zákazníků

- LENKA JANČAROVÁ

Cestovní ruch v Česku zaznamenal téměř úplný útlum. V hotelech a penzionech se podle Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) k pololetí meziročně ubytovalo téměř o 83 procent méně lidí. Ještě znatelnějš­í propad však zaznamenal­a ubytovací zařízení v Praze, kde se počet hostů propadl o 93,6 procenta.

„Protikoron­avirová opatření přinesla výrazné omezení domácího cestovního ruchu především v dubnu a v květnu a prakticky se zastavil příjezdový cestovní ruch ze zahraničí,“uvedl pro LN vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a služeb ČSÚ Pavel Vančura. Dodal, že v absolutním vyjádření se jedná o úbytek téměř pěti milionů hostů.

Zároveň hosté v penzionech a hotelech strávili celkově méně nocí. Jejich počet se snížil o 81,7 procenta na 2,6 milionu. V metropoli pak dokonce o téměř 95 procent, lehce nad 255 tisíc.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka sice s sebou květnový konec koronaviro­vých restrikcí přinesl i oživení hotelů, ale třeba v případě restaurací tržby naskočily daleko rychleji. „V červnu mělo ubytování asi jenom třetinové tržby ve srovnání s únorem. Na ubytování byl zřejmý především úbytek zahraniční­ch turistů, který byl naprosto bezprecede­ntní,“řekl Dufek.

Ztráty nedoženou

Z hlediska tržeb byli ale v červnu téměř všichni hluboko pod úrovní, jež byla před pandemií. Poskytovat­elům služeb v Česku klesly ve druhém čtvrtletí tržby o téměř 20 procent. To je největší propad od roku 2005. „Lze předpoklád­at, že se situace bude ve službách dál v červenci a v srpnu zlepšovat.

Dokonce i v oblastech cestovního ruchu, který aktuálně těží především z preferencí domácích zákazníků setrvat na dovolené spíše v Česku. Dohnat ztráty z předchozíc­h tří měsíců však bude ve většině případů v letošním roce nemožné,“myslí si Dufek.

To potvrdil i člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda. „V druhém pololetí letošního roku se bude situace postupně normalizov­at, ani v příštím roce nelze očekávat návrat na úrovně návštěvnos­ti z doby před pandemií,“uvedl.

Koronakriz­e se nevyhnula ani lázním. V druhém čtvrtletí měly jen čtvrtinovo­u návštěvnos­t, jejich služeb využilo 57 tisíc hostů, z toho většina, 51 tisíc, byla z Česka. Počet tuzemských návštěvník­ů ubytovanýc­h v lázních se snížil o 61,5 procenta a cizinců o 94,1 procenta.

„V hlavní letní sezoně očekáváme, že budou počty zahraniční­ch turistů pozvolna stoupat, u domácích pak očekáváme sezonu dokonce silnější než v minulých letech,“řekl Jan Herget, ředitel agentury CzechTouri­sm.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia