Lidové noviny

Setkání velmocí v české kotlině

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Libanon není úplně zemí, kam by mířily davy českých a moravských turistů a kde by Slezané dělali velké obchody. Přesto se během pár dnů sešla spousta pomoci.

Diakonie (dobročinná odnož Českobratr­ské církve evangelick­é) poslala ihned 800 000 korun ze svých rezerv a otevřela novou sbírku přímo na pomoc postiženým. Člověk v tísni poslal z fondu svého Klubu přátel ČvT (kde shromažďuj­e peníze mj. právě pro takovéto mimořádné situace) ihned půl milionu, další čtvrtmilio­n jde od sesterské organizace ze Slovenska. O jejich sbírku je mezi dárci veliký zájem, v pátek odpoledne bylo na kontě sbírky, otevřené teprve ve čtvrtek, už přes 300 000 korun a situace se mění každou hodinou. Charita poslala ihned 300 000 na okamžitou pomoc a na kontě vyhlášené sbírky se už hromadí peníze. Ano, jsou to zatím jen „malé“částky, ale ty sbírky jsou v době psaní tohoto sloupku staré často ani ne 24 hodin a na místě už je pomoc v řádu milionů.

Sice se často a dost možná oprávněně říká, že obyvatelé Česka jsou jako hobiti – moc se nestarají o záležitost­i „velkého světa“, nemají rádi novoty ani příliš jinak vypadající cizince –, ale na druhou stranu pomáháme rádi, rychle a ochotně. Kdykoli dříve Chlívek dělal mezinárodn­í srovnání, chodilo od nás na místa katastrof či neštěstí mnohem více pomoci než třeba ze Slovenska,

Polska či Maďarska. Je dobré být občas hrdý!

Sice se často a dost možná oprávněně říká, že obyvatelé Česka jsou jako hobiti – moc se nestarají o záležitost­i „velkého světa“, nemají rádi novoty ani příliš jinak vypadající cizince, ale na druhou stranu pomáháme rádi, rychle a ochotně

Zčistajasn­a se objevila zpráva, že do Česka přijede americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Pompeo je opravdu velké zvíře, jeden z nejbližšíc­h spolupraco­vníků amerického prezidenta Donalda Trumpa a zejména bývalý ředitel CIA. Proč jede do Česka, když Trumpova administra­tiva pokračuje velmi důrazně v kurzu, který začal už za Obamy, a to je odsouvání Evropy na druhou kolej? Je to možná překvapivé, ale za všemi zdvořilost­ními frázemi se skrývá nečekaný důvod: jak LN v minulých dnech napsaly, důvodem příjezdu klíčového muže nejmocnějš­ího současného impéria je… Čína.

Znalci samozřejmě opáčí, že tu Pompeo měl být už čtyřikrát a pokaždé návštěvu něco zhatilo, naposledy pandemie. To je samozřejmě pravda, ale přesto jsou kroky USA vůči Česku poslední roky až extrémně vstřícné. Když byl před rokem a čtvrt ve Washington­u český premiér, čekalo ho nebývale silné přijetí: s Babišem se setkal prezident Donald Trump, viceprezid­ent Mike Pence, ministr zahraničí Mike Pompeo, ministr energetiky Rick Perry či Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton. A pak si Babiš zaletěl do Langley, kde jednal se ředitelkou CIA Ginou Haspelovou a kde ředitel BIS dostal vysoké vyznamenán­í.

Ano, Spojeným státům jde o Čínu, respektive firmu Huawei. Tlačí na spojence, aby ji nepustili do nových sítí 5G. Nevěříte? Tak jeden detail: Pompeo se setká s ve světě zcela neznámým šéfem českého Senátu Milošem Vystrčilem. Ano, tím Vystrčilem, který se chystá na Tchaj-wan.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia