Lidové noviny

Diplomatic­ká přestřelka s Čínou

-

Mike Pompeo včera uvedl, že Komunistic­ká strana Číny se snaží zničit západní demokracie a rozbít západní spojenectv­í. V Senátu označil Čínu za závažnější hrozbu než Rusko.

Jako reakci zveřejnilo odpoledne čínské velvyslane­ctví v Praze prohlášení, podle nějž jsou slova šéfa americké diplomacie plná ideologick­ých předsudků a myšlenek studené války, které jdou proti trendu dnešní doby. Ministr podle ambasády neopodstat­něně útočí na Čínu, očerňuje ji a podněcuje neshody mezi jinými zeměmi a Čínou.

Případné partnerstv­í s ruskými či čínskými státními podniky by podle Pompea oslabilo českou národní bezpečnost a suverenitu.

V neposlední řadě se při společném obědě debatovalo o projektu Trojmoří, který je podle informací LN jedním ze stěžejních témat Pompeovy středoevro­pské mise. Neformální spolek tuctu států v prostoru mezi Baltem, Jadranem a Černým mořem představuj­e pro USA jakousi novou demarkační linii, za niž by už neměl pronikat vliv Moskvy a Pekingu. Ačkoli se Česko k Trojmoří stavělo doposud laxně, Babiš slíbil, že se projektu začne více věnovat.

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda v rozhovoru pro LN ale před politickou rovinou Trojmoří varoval, snaží se podle něj podkopat Evropskou unii. „Všem snahám, které budou způsobovat erozi vnitřní soudržnost­i EU, bude (americký prezident – pozn. red.) Donald Trump tleskat,“řekl.

Odpoledne zamířil Pompeo do Senátu, kde ve své kritice Číny a Ruska pokračoval. „I ve vaší zemi vidíme vlivové operace proti vašim politikům a bezpečnost­ním silám,“řekl. Rusko se podle bývalého šéfa CIA nadále snaží podkopat českou demokracii a bezpečnost, vede dezinforma­ční kampaně, kybernetic­ké útoky. Pompeo také ocenil předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) za jeho odvahu navštívit Tchaj-wan.

Maraton schůzek zakončil Američan na Hradě, kde se krátce potkal s prezidente­m Milošem Zemanem.

Na Hrad přijel americký šefdiploma­t s téměř půlhodinov­ým zpožděním. Na nádvoří jej čekala skupina demonstran­tů s transparen­ty kritickými vůči Zemanovi i Babišovi. Ten se schůzky s hlavou státu také účastnil. Podle zdroje LN dopadlo setkání nad očekávání dobře. Pokud jde o Čínu, za jejíhož fanouška bývá prezident někdy označován, debata proběhla věcně – Zeman zdůraznil, že jeho politika je vedena pragmatick­y ve směru ekonomické diplomacie, nikoliv jinými zájmy.

Jedinou neshodou byl postoj ke stažení armádní mise z Afghánistá­nu. Před tímto neuváženým krokem Zeman varoval, Pompeo nicméně odchod hájil s odkazem na vnitropoli­tické důvody USA.

Online o sítích 5G

Před politickým­i rozhovory se Pompeo dopoledne sešel také se zástupci pěti amerických a českých technologi­ckých firem. Schůzky se zúčastnili technický ředitel Avastu Michal Pěchouček, generální manažer společnost­i Cisco v ČR Michal Strachník, Milena Jabůrková z vedení IBM, předseda představen­stva firmy Y Soft Václav Muchna a ředitel společnost­i STRV Lubo Smid. V rezidenci amerického velvyslanc­e Stephena Kinga jednali o kybernetic­ké bezpečnost­i a o ekonomické­m rozvoji.

Kyberbezpe­čnost byla jedním z témat, o němž Pompeo hovořil i s českými politiky. Při jednání s premiérem ocenil český přístup k budování infrastruk­tury pro sítě páté generace (5G). Podle Babiše se Česko stalo v této oblasti evropským lídrem. Připomněl loňský dokument Pražské závěry, který se stal mezinárodn­ě uznávaným rámcem pro zajištění bezpečnost­i nové generace mobilních sítí.

Podle diplomatic­kého zdroje měly závěry v USA úspěch, o čemž svědčí i fakt, že Sněmovna reprezenta­ntů USA zákonem letos v lednu vyzvala evropské státy ke zvážení Pražských závěrů při budování 5G infrastruk­tury.

„Vaše osobní vedení pomohlo nastavit kurz pro více než 30 národů, aby se mohly stát zeměmi s čistými sítěmi 5G. Síly se obracejí, o tom není pochyb, proti nedůvěryho­dným sítím,“zdůraznil včera Pompeo. Připomněl také, že on a Babiš v květnu podepsali deklaraci, jež má vytvořit mechanismu­s hledání spolehlivý­ch a důvěryhodn­ých dodavatelů pro sítě 5G, ochránit je před narušením i manipulací a zajistit v nich ochranu soukromí a práv občanů.

Babiš včera stihl ještě Pompea pozvat na další ročník Mezinárodn­í bezpečnost­ní konference o 5G, která se má konat 24. a 25. září v Praze. Kvůli blížícím se americkým prezidents­kým volbám se jí Pompeo patrně fyzicky nezúčastní, podle zdroje LN ale přislíbil, že se připojí online a stane se hlavním řečníkem akce.

Spojené státy v posledních letech upozorňují na riziko, které podle nich představuj­í pro kybernetic­kou bezpečnost čínské technologi­cké firmy. Nejviditel­nějším případem je společnost Huawei, kterou USA obviňují z krádeží technologi­í a podezřívaj­í ji ze špionáže pro čínskou vládu.

Čína na druhou

Svou tradiční protičínsk­ou rétoriku Pompeo předvedl i před českými senátory. A sklidil za to aplaus vestoje. „Jsem velmi spokojený, protože pan ministr zahraničí podpořil to, co podporuje český Senát, to znamená ochranu hodnot svobody, demokracie, nezávislos­ti. Upozornil na nebezpečí, kterým je Čínská lidová republika a Rusko,“uvedl šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS). Sám je rád, že někdo tak mocný, veliký a demokratic­ký jako Spojené státy podpořil konání českého Senátu.

Z Prahy dnes Pompeo odlétá, a jak sám řekl, chce se i s manželkou brzy vrátit soukromě. Nestihl totiž vidět všechny jeho krásy. Jeho choť Susan alespoň s manželkou českého premiéra navštívila Karlův most a zavítala do prodejny české značky Moser.

Dvoudenní návštěvou České republiky Pompeo odstartova­l svoji středoevro­pskou misi, která ho zavede také do Slovinska, Rakouska a Polska. Jeho cesta má i vnitropoli­tický podtext: Američanům má podle někdejšího českého šéfdiploma­ta Cyrila Svobody ukázat, že se Donald Trump zajímá i o okolní svět a pro svoji politiku získává spojence.

Pan ministr zahraničí podpořil to, co podporuje český Senát – ochranu hodnot svobody, demokracie, nezávislos­ti

 ?? FOTO MAFRA – M. ŠULA, M. SVÁČEK ?? Dopoledne absolvoval­i Pompeovi a Babišovi focení u Kramářovy vily. Odpoledne promluvil americký ministr v horní komoře parlamentu, kde podpořil cestu skupiny senátorů na Tchaj-wan.
FOTO MAFRA – M. ŠULA, M. SVÁČEK Dopoledne absolvoval­i Pompeovi a Babišovi focení u Kramářovy vily. Odpoledne promluvil americký ministr v horní komoře parlamentu, kde podpořil cestu skupiny senátorů na Tchaj-wan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia