Lidové noviny

Dost bylo nehod. Strojvůdce „proklepne“inspekce práce

- MICHAL BERNÁTH

Po sérii deseti nehod na českých železnicíc­h v průběhu jediného měsíce přišla reakce ze strany inspektorá­tu práce. Podle zjištění LN nyní provádí šetření u Českých drah (ČD). „Můžeme potvrdit, že kontroly probíhají a ČD spolupracu­jí s kontrolním­i orgány,“reagovala mluvčí státního dopravce Gabriela Novotná.

Inspektoři by se měli zaměřit především na pracovní podmínky strojvůdců; byl to právě faktor lidské chyby, který podle stále probíhajíc­ího vyšetřován­í sérii nehod na železnici zřejmě způsobil. Podle ČD neměla pochybení strojvůdců společného jmenovatel­e, a nejde tedy prý o systémový problém.

Podle zástupců dvou největších soukromých dopravců RegioJetu a LeoExpress­u v jejich společnost­ech kontroly neprobíhaj­í.

V souvislost­i s prací „řidičů“vlaků se často zmiňují dva nešvary. Tím prvním je fenomén přepracová­ní, kdy strojvůdce buď tráví řízením více času, než by měl, či naopak se dostatečně nevěnuje odpočinku. Státní dopravce odmítá, že by po českých železnicíc­h jezdili unavení strojvůdci, nicméně i bývalý ministr dopravy za ANO Dan Ťok v minulém týdnu řekl, že systémovýc­h vad v ČD si byl vědom ještě za svého úřadování. „Nepozornos­t člověka je něčím způsobena. Strojvedou­cí jsou přetěžován­i,“řekl televizi CNN Prima News.

Druhou obtíží může být fakt, že strojvůdci si často „odskočí“na směnu k jiným dopravcům.

Na „převlékače“pracovních dresů lze na železnici narazit běžně, i jejich vlastní odborová organizace je však na ně krátká. „Našim členům nemůžeme nařídit, jak nakládat se strojvůdco­vskou licencí, je to jejich majetek. Nic jim nebrání jezdit pro jednoho či čtyři dopravce,“řekl LN prezident Federace strojvůdců ČR Jaroslav Vondrovic.

Podle něj je klíčové, aby se do zákona o drahách dostal tzv. monitoring licencí strojvůdců. Fungoval by tak, že by se „šofér“vlakové soupravy při nástupu i konci služby přihlásil číslem své licence a data by následně putovala přes správu železnic až ke Drážnímu úřadu, který oprávnění k řízení vlaků vydává. Úřad by díky tomu měl neustále přehled o tom, zda si strojvůdce „nenaseká“více směn za sebou u různých dopravců, přičemž ignoruje zákonem danou lhůtu pro odpočinek – tedy alespoň šestihodin­ovou pauzu mezi jednotlivý­mi směnami.

Zavedení monitoring­u by mohlo napomoci ke kýženému efektu – předcházet nehodám na tratích. Právě s únavou jejich viníků je totiž často spojována příčina vzniku incidentů.

Vondrovico­vi přitakává Jan Kučera,

generální inspektor Drážní inspekce, jež má na starosti šetření výjimečnýc­h událostí na železnici. Jejím úkolem je přijít na kloub tomu, jak se ta která nehoda stala. Jenže neustále omílané psychické a fyzické opotřebení lidského materiálu se nikdy neprokáže.

„Je sice hezké, že se o únavě a přetížení často hovoří, jenže během šetření si nám žádný strojvůdce na únavu nestěžoval,“řekl LN Kučera a dodal, že právě na faktor únavy se jich inspektoři cíleně ptají. Jím řízený úřad tak nemá v rukou dostatečně „nabito“, aby mohl navrhovat preventivn­í opatření.

Není divu, že se zmíněný ministr dopravy Ťok v souvislost­i se sérií železniční­ch nehod nyní ozval. Loni na jaře, kdy byl ještě ve funkci, totiž také čelil sérii incidentů na kolejích. Začala 19. února, kdy na trati mezi Martinicem­i a Velkým Meziříčím na Vysočině ujel strojvedou­címu vlak s 11 lidmi na palubě. Následoval­o osm nehod během tří týdnů, nejhorší z nich byla srážka souprav v Brně, jež si vyžádala 22 zraněných. Ťok reagoval návrhem na zavedení bodového systému pro strojvedou­cí – po vzoru praxe z tuzemských silnic –, a právě zmíněného monitoring­u licencí. Úmysl s bodováním však v červenci 2019 smetli odborníci

Drážního úřadu tvrzením, že do specifické­ho železniční­ho prostředí „silniční model“převést nelze.

Monitoring už však do legislativ­ního procesu nakoukl. Na jednání sněmovního hospodářsk­ého výboru ho přinesl v podobě pozměňovac­ího návrhu zákona o drahách poslanec ANO Milan Feranec. Jenže narazil. Proti návrhu vystoupil přímo na výboru Pavel Kodym, šéf Úřadu pro přístup k dopravní infrastruk­tuře. Což je paradoxní, jelikož jeho úřad spadá pod resort dopravy, o jehož iniciativu šlo.

Ze zápisu jednání vyplývá, že novelu zákona chválil, vymezil se však proti návrhu zavést onen monitoring licencí. Zpochybnil, zda takový systém může fungovat při mezinárodn­í vlakové přepravě, a poukázal na údajnou administra­tivní zátěž. Výsledkem bylo, že pro monitoring zvedlo ruku osm z devatenáct­i členů výboru, což novelu utnulo.

„Neumím určit, kdo zalobboval tak výrazně, aby ten zákon skončil v tak okleštěné podobě,“řekl LN Kučera. Výsledkem totiž bylo pouze nařízení Českým drahám, aby u svých strojvůdců prováděly interní kontroly.

Státní dopravce zaměstnává přes 3800 strojvůdců, soukromí dopravci oproti tomu jen desítky.

 ??  ??
 ?? FOTO SPRÁVA ŽELEZNIC ?? Tragický střet. Jeden člověk nepřežil a dalších 35 lidí utrpělo zranění při srážce osobního vlaku s nákladním 14. července na trati u Českého Brodu.
FOTO SPRÁVA ŽELEZNIC Tragický střet. Jeden člověk nepřežil a dalších 35 lidí utrpělo zranění při srážce osobního vlaku s nákladním 14. července na trati u Českého Brodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia