Lidové noviny

Trojmoří podkope EU

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Pokud česká diplomacie kývne na iniciativu Trojmoří, kterou prosazuje Varšava, stane se „přidavačem“Polska, soudí bývalý ministr zahraničí a nynější poradce premiéra Cyril Svoboda. Cílem sporného projektu je podle něj polonizace Evropy.

LN Americká diplomacie přijela do Prahy podpořit i projekt Trojmoří. O co přesně jde?

Iniciativa Trojmoří má dva rozměry. První je politický, jde o evidentní snahu Polska navazující na politika Józefa Piłsudskéh­o z meziválečn­ého období. Polsko chce být dominantní zemí prostoru střední Evropy a Balkánu, proto se Trojmoří představuj­e formálně jako chorvatsko-polská iniciativa a je v ní zapojeno dvanáct států. Polsko tím chce zvýšit svoji pozici, roli v regionu, být lídrem. To ale samozřejmě jde určitým způsobem proti pevné integraci v rámci EU. Česká diplomacie by na to neměla kývnout. Kdyby to udělala, stane se Česko „přidavačem“Polska.

Druhý rozměr je ekonomický. Takovéto spolupráci se bránit nemusíme. Celkově ale jsem k projektu Trojmoří velmi skeptický a opatrný, protože chci, abychom drželi v rámci EU pohromadě. Nicméně budou-li společné ekonomické projekty, proč ne.

LN Jakou roli v tom sehrávají Spojené státy?

Je to zájem Donalda Trumpa. On nechce mít pevnou Evropskou unii. Vždyť si vzpomeňme, jak chválil brexit. Trump je člověk, který chce mít za partnery spíše jednotlivé evropské státy, nikoli EU jako celek. Všem snahám, které budou způsobovat erozi vnitřní soudržnost­i Unie, bude tleskat.

LN Nedá se to číst také jako určitá nová americká demarkační linie v Evropě? Nechce tím Trump ukázat Rusku a Číně svou sféru vlivu?

Netuším, co se odehrává v hlavách těch, kdo tuto iniciativu tvoří a podporují. Vycházím ale z toho, že prapůvodní nápad je evidentně polský. Polsko mluví také o tom, že chce polonizaci Evropy, polské uvažování, polský styl života má být určující v regionu. Na to potřebuje váhu. Proto musí podporovat projekty, které zvýší váhu Polska v Evropě. A tohle je cesta. Všimněme si, že to celé jde mimo velké země Evropské unie, vyhýbá se to všem zemím, které jsou v tvrdém jádru. Vyhýbá se to zakládajíc­ím členským státům Evropské unie. Že toho Američané využívají, je pochopitel­né.

LN Amerika ale svou náklonnost projektu vysvětluje i tím, že chce střední a východní Evropu podpořit v jejich energetick­é nezávislos­ti na Rusku.

Je to celé věcí statečnost­i a hrdosti jednotlivý­ch členských států. Samozřejmě naším zájmem musí být transparen­tní výběrové řízení. A strategick­ým zájmem České republiky musí být také diverzifik­ace zdrojů. Jakákoli závislost jenom na jednom zdroji se nám může v budoucnu vymstít. Dobrý stratég dělá diverzifik­aci, aby zajistil svou zemi.

LN Mike Pompeo v únoru řekl, že na Trojmoří vyčlení miliardu dolarů. Rýsují se už nějaké projekty?

Netuším. Ale ukazuje to důležitost, jakou tomu Američané přikládají. Strategick­ým zájmem americké administra­tivy je, jak jsem řekl, mít za partnery jednotlivé evropské státy, nikoli EU jako celek. V tomto ohledu mají z druhé strany úplně stejný zájem i Rusové. Chtějí, aby Evropská unie nedržela pevně pohromadě. Zájem Evropy má naopak být, že se má semknout, protože to jí dává váhu.

Trojmoří je snaha o podkopáván­í soudržnost­i v rámci EU. Proč na to, abychom stavěli nějakou páteřní síť dálniční, železniční nebo energetick­ou, máme vytvářet novou politickou iniciativu Trojmoří? Nemá to vůbec smysl. Pokud tam tedy není zmíněn politický záměr Polska hrát dominantní roli a zároveň vliv velkých mocností, které chtějí, aby EU neměla takovou váhu, jakou má.

LN Dá se ona miliarda dolarů číst i jako určitý americký úplatek střední a východní Evropě?

Jsou to drobné. Samozřejmě že takto upevňuje i Čína vliv v Africe, dává prostředky na některé projekty a tím si fakticky, když ne právně, získává podporu, přízeň jednotlivý­ch afrických států. To ale není nic nového, tyto kroky se dělají, co je lidstvo lidstvem.

 ?? FOTO TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA ?? Na konec na Hrad. Návštěva u prezidenta Miloše Zemana (vpravo) byla na seznamu oficiálníh­o Pompeova programu jako poslední.
FOTO TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA Na konec na Hrad. Návštěva u prezidenta Miloše Zemana (vpravo) byla na seznamu oficiálníh­o Pompeova programu jako poslední.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia