Lidové noviny

Iniciativa s polským rukopisem. Česko váhá

-

Projekt Trojmoří je od roku 2016 neformální­m spolkem 12 států v prostoru mezi Baltem, Jadranem a Černým mořem. Za cíl si klade prohloubit spolupráci jednotlivý­ch členů, a to v oblastech obchodu, infrastruk­tury a energetiky.

Iniciativa má polský rukopis – polské snahy o integraci regionu středových­odní Evropy nejsou ničím novým, už v meziválečn­ém období měl polský státník Józef Piłsudski vizi jakési federace států regionu, tedy takzvané Mezimoří neboli Intermarum. Na tuto koncepci často navazovali polští politici zejména z řad pravice i po roce 1989, ovšem reálných úspěchů při jejím prosazován­í nedosáhli. Projekt ožil s příchodem strany Právo a spravedlno­st (PiS) k moci v roce 2015.

Česká republika, byť člen spolku, se k projektu prozatím stavěla vždy laxně. Češi nechtějí, aby měla iniciativa politický charakter Česko Slovensko Polsko

J a

Maďarsko Rakousko Slovinsko a poškodila spolupráci uvnitř Evropské unie. Všechny země spolku jsou kromě Rakouska postkomuni­stickými státy. Žije v nich na 112 milionů obyvatel.

Americká miliarda

Letos v únoru Spojené státy přislíbily Trojmoří miliardu dolarů, aby podpořily energetick­ou nezávislos­t oblasti na Rusku. USA dlouhodobě kritizují dokončovan­ý plynovod Nord Stream 2, který bude přivádět plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa, a obejde tak země střední a východní Evropy. Washington se obává přílišné závislosti Evropy na ruském plynu.

Podle Moskvy jsou ale Spojené státy motivovány vlastními ekonomický­mi zájmy a snaží se zajistit v Evropě odbyt dražšímu zkapalněné­mu zemnímu plynu z USA. Česká republika bude k plynovodu Nord Stream 2 připojena plynovodem Eugal. ik

Baltskémoř­e

Chorvatsko Litva Lotyšsko Černé moře

Estonsko Bulharsko Rumunsko

 ?? FOTO MAFRA – L. KŘIVAN ?? Prohlídka památek. Monika Babišová (vpravo) provedla choť amerického šéfdiploma­ta Susan Pompeovou po Karlově mostě.
FOTO MAFRA – L. KŘIVAN Prohlídka památek. Monika Babišová (vpravo) provedla choť amerického šéfdiploma­ta Susan Pompeovou po Karlově mostě.
 ??  ?? státy Trojmoří
ostatní státy EU
státy Trojmoří ostatní státy EU

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia