Lidové noviny

Babiš hostil Pompea křepelkou. Věnoval

- IVETA KŘÍŽOVÁ

V parném letním dnu by Američané poctivou českou svíčkovou či knedlo-vepřo-zelo asi nestrávili. A tak na šéfa diplomacie USA včera v Kramářově vile, kde ho hostil český premiér Andrej Babiš (ANO), čekal jen lehký oběd. Přesto ryze český a rafinovaný.

Státníci začali předkrmem, který podle informací LN tvořila šunka z černého prasete s ostružinam­i, bílou hořčicí a křenem. A pak už přišel na řadu hlavní chod: křepelka bez kosti s bílými hříbky, husími játry a celerem v popelu. Oběd zakončila sladká a studená tečka – meruňkový sorbet. Česky se i popíjelo. Na výběr byl ryzlink vlašský, cuvée red a plzeňská dvanáctka.

Separátní oběd měly i manželky Susan Pompeová a Monika Babišová. Rovněž v Kramářově vile na ně čekal zeleninový vývar, kuřecí se zeleninou a čerstvé ovoce.

Během setkání došlo i na dary. Česko se americkému páru symbolicko­u pozorností strefilo přímo do jejich vkusu. Milovnice šperků a skla Susan Pompeová dostala sadu z českého granátu, který pro ni není neznámý. O jeho existenci prý dobře ví, stejně tak jako má povědomí o českém křišťálu, který podle zdroje LN doslova miluje. Její choť si zase může užít doušek whisky ze skleněné sady značky Moser.

Šperky z českého granátu i skleničky Moser patří k tomu nejvěhlasn­ějšímu a nejluxusně­jšímu, co může Česko, kdysi uznávaná sklářská velmoc, nabídnout.

Rudě zbarvený granát je s českou identitou spojován téměř od nepaměti. Jeho historie sahá až ke Keltům, kteří ho nahodile sbírali již v druhé polovině 5. století. Kámen z Českého ráje získal věhlas ve středověku, kdy zdobil nejeden šperk či liturgické a jiné církevní předměty. Označení český granát získal za vlády císaře Rudolfa II.

 ?? FOTO LN ?? Lehký pokrm. Křepelka bez kosti, bílé hříbky, husí játra, celer v popelu.
FOTO LN Lehký pokrm. Křepelka bez kosti, bílé hříbky, husí játra, celer v popelu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia