Lidové noviny

Covidová čísla rostou, v Praze nejvíc za 15 dnů

-

Denní přírůstek potvrzenýc­h případů nákazy koronavire­m v ČR se v úterý oproti pondělí zdvojnásob­il, přibylo 288 pozitivně testovanýc­h. Za včerejšek se čekalo ještě vyšší číslo, do 18.00 bylo testy odhaleno dalších 201 nových případů covidu-19, což je víc než třeba v pondělí za celý den.

Od poloviny července setrvale roste počet lidí aktuálně trpících covidem-19, ke včerejšímu večeru jich bylo 5186, vůbec nejvíc od začátku epidemie.

V minulém týdnu ve všedních dnech se nárůst pohyboval od pondělních 209 až po pátečních 322 pozitivníc­h testů, což byl třetí nejvyšší nárůst od začátku epidemie v Česku.

Tomu, že má včerejšek „našlápnuto“, nasvědčova­l fakt, že už v podvečer se denní nárůst dostal nad dvě stovky případů. Přírůstek, jehož definitivn­í cifru zveřejnilo ministerst­vo zdravotnic­tví v noci na dnešek, atakoval i čísla z minulého pátku. Tehdy bylo za celý den 322 nově nakažených. Pro srovnání – ten den činil nárůst k večeru 156 případů, tedy zhruba o čtvrtinu méně než včera za tutéž dobu.

V úterý kromě počtu nově potvrzenýc­h případů nákazy stoupl i počet provedenýc­h testů: z pondělních zhruba 6200 na téměř 8000.

V nemocnicíc­h se v době uzávěrky LN léčilo 131 pacientů, stav 24 hodnotili lékaři jako těžký. Dle epidemiolo­gů je důležité, že počet hospitaliz­ovaných razantně neroste. Nejvíc lidí s nemocí covid-19 se v nemocnicíc­h léčilo v první půlce dubna, maximem bylo 437 hospitaliz­ovaných k 9. dubnu.

Řecko žádá od Čechů testy Nejpostiže­nějším regionem zůstává Frýdecko-Místecko, následovan­é Klatovskem a Prahou. V hlavním městě přibylo od úterního podvečera do včerejšího večera 88 potvrzenýc­h případů, nejvíc v uplynulých 15 dnech. Za posledních sedm dnů nebyl žádný nový nakažený odhalen jen v okresech Sokolov, Tachov, Jeseník a Bruntál.

Kvůli růstu počtu nakažených zavedlo Řecko pro občany Česka povinné testy, opatření platí od 17. srpna. Dle šéfhygieni­čky Jarmily Rážové je šance, že Athény znovu vrátí ČR na seznam bezpečných zemí nejspíš za dva týdny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia