Lidové noviny

Biden vsadil na jistotu

Joe Biden si vybral jako svou spolukandi­dátku senátorku Kamalu Harrisovou. Pětapadesá­tiletá politička je první političkou tmavé pleti v takto významné pozici.

- MARTIN HAMPEJS

„Rozhodl jsem se, že Kamala Harrisová je nejlepší osobou, která mi pomůže v boji proti Donaldu Trumpovi a Mikeu Penceovi,“napsal v úterním e-mailu adresované­m svým podporovat­elům demokratic­ký kandidát na prezidenta USA Joe Biden. Dodržel tak svůj slib, že jako svou spolukandi­dátku do boje o Bílý dům vybere ženu.

Od letošního června, kdy se v USA rozhořely rasové nepokoje kvůli smrti černocha George Floyda, bylo jasné, že si Biden vybere ženu pocházejíc­í z jedné z etnických menšin.

Bývalý viceprezid­ent Baracka Obamy tak zvolil cestu nejmenšího odporu. Harrisová není příliš progresivn­í v otázkách sociálních reforem a dokáže přitáhnout umírněné voliče i černošský elektorát. Podle některých analytiků totiž právě volební neúčast černošské populace v roce 2016 připravila o vítězství Hillary Clintonovo­u.

Bývalá kalifornsk­á prokurátor­ka je charismati­ckou osobností a působí dobře i na televizníc­h obrazovkác­h. Pozornost na sebe přitáhla již v letošních demokratic­kých primárkách, když při televizníc­h debatách téměř zadupala do země svého dnešního spolukandi­dáta Joea Bidena. Voliči ji v tehdejších průzkumech považovali za téměř nejkvalifi­kovanějšíh­o kandidáta na prezidenta.

Historicky první politička tmavé pleti na kandidátce jedné z hlavních amerických stran má zajímavé etnické pozadí – její matka pochází z Indie, otec z Jamajky. Harrisová je na historické poprvé zvyklá. V Kalifornii se stala první prokurátor­kou i ministryní spravedlno­sti. Právě jako šéfka resortu justice zaznamenal­a masivní úspěch, když se jí podařilo vyjednat mimosoudní vyrovnání s pěti velkými bankami po hospodářsk­é krizi roku 2008. Tehdy měly tisíce Kaliforňan­ů přijít o domovy kvůli neschopnos­ti splácet hypotéky a Harrisová pro ně získala úlevu od bank ve výši 12 miliard dolarů. Senátorka má s Bidenem relativně přátelský vztah, což byl podle nejmenovan­ého zdroje deníku

The New York Times jeden z hlavních faktorů při výběru viceprezid­entky. Harrisová se navíc dobře znala i s jeho zesnulým synem Beauem.

Když prezident Trump loni v únoru komentoval pole svých možných demokratic­kých oponentů, řekl, že má podle jeho názoru největší šance Harrisová. Ostatní označil za „mdlé“. Sám Donald Trump ostatně v letech 2011 a 2013 přispěl Harrisové šesti tisíci dolary na kampaň do senátu. Finanční dar dostala Harrisová i od Trumpovy dcery Ivanky či od současného ministra financí Steva Mnuchina.

Překvapený Trump

Nyní, po oznámení kandidatur­y Harrisové na viceprezid­entku, o ní Donald Trump řekl, že ho její nominace překvapila, protože se prý v kampani k Bidenovi chovala neuctivě a podává průměrné výkony. Podle amerických komentátor­ů bude pro dvojici Trump-Pence složité na Harrisovou útočit. V mnoha ohledech se totiž její postoje shodují s názory jejich voličů, a to především v tvrdém přístupu ke zločincům. Komentátor televize Fox News Tucker Carlson ale již stihl duo Biden-Harrisová označit za „ideově nejvyprázd­něnější“kandidáty v dějinách.

Demokratic­ká dvojice ve svém volebním programu slibuje návrat k politice z éry Baracka Obamy v oblasti klimatu, rozšíření zdravotníh­o pojištění i zlepšení sociálních standardů pro černošské obyvatelst­vo. Prezident Trump oproti tomu žádný program na své druhé volební období nepředloži­l. V průzkumech za Bidenem zaostává až o 8 procentníc­h bodů a doufá, že nepříjemný trend zvrátí v televizníc­h debatách.

Za běžných okolností nebývá pozice viceprezid­enta tolik exponovaná. Jde přeci jen o „dvojku“na kandidátce. Letos je to ale jiné. Tím, že Joe Biden oznámil, že nemá ambice ucházet se o případný druhý mandát, získá jeho „dvojka“značný náskok před ostatními demokraty na rok 2024.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Jdu do toho! Kamala Harrisová by se mohla stát po boku Joea Bidena první americkou viceprezid­entkou.
FOTO ČTK/AP Jdu do toho! Kamala Harrisová by se mohla stát po boku Joea Bidena první americkou viceprezid­entkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia