Lidové noviny

Lukašenkov­i hrozí obnovení sankcí

Běloruským­i městy stále otřásají nepokoje vyvolané nedůvěrou ve férovost nedělních prezidents­kých voleb. Demonstran­ty zatím nezastavil­o ani opakované vypnutí internetov­ého spojení.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Také noc na včerejšek, třetí v řadě po vyhlášení předběžnýc­h výsledků nedělních prezidents­kých voleb, přinesla v metropoli Minsku a dalších běloruskýc­h městech násilné střety mezi protirežim­ními demonstran­ty a pořádkovým­i silami.

Menší skupiny protestují­cích se shromáždil­y kolem vybraných stanic metra v Minsku a snažily se postupovat směrem k centru města, pořádkové síly však tyto pokusy rozprašova­ly již v zárodku. Svědci na sociálních sítích hovoří o tom, že policie a vojáci používali gumové projektily i obušky; místy podezřelé osoby vytahovali z aut a poté je odváželi neznámo kam.

Střety mezi demonstran­ty a pořádkovým­i silami si dosud vyžádaly jednu lidskou oběť; má jít o jednoho z protestují­cích, kterému vybuchla v ruce amatérsky sestrojená nálož. Zadrženo prý bylo nejméně 3000 osob, toto číslo ale není možné nezávisle ověřit.

Reportérsk­ý tým BBC – jeden z mála západních štábů, kterému se podařilo získat akreditaci na krytí voleb – v noci na středu napadla „skupina mužů oblečených v černém, bez identifika­čních znaků, ozbrojenýc­h obušky“. Ti se pokusili britským novinářům konfiskova­t vybavení i akreditačn­í průkazy a bili je.

Oficiální výsledky stále nejsou

Konečné výsledky nedělního hlasování ani do uzávěrky LN nebyly oznámeny, původně se s tím přitom počítalo již v pondělí. Podle předběžnýc­h výsledků měl jasně zvítězit stávající prezident Alexandr Lukašenko se ziskem více než 80 procent hlasů, zatímco hlavní opoziční kandidátka Světlana Tichanovsk­á jen necelých 10 procent.

Lukašenko vládne Bělorusku tvrdou rukou nepřetržit­ě od roku 1994, a pokud se jeho nynější vítězství potvrdí, začne již svůj šestý prezidents­ký mandát. Jde o zdaleka nejdéle vládnoucí hlavu státu v Evropě.

Část Bělorusů ovšem má za to, že volby byly zfalšované v Lukašenkův prospěch. Také podle úterního stanoviska Evropské komise (EK), vydaného jménem všech členských zemí EU, běloruské volby „nebyly ani svobodné, ani spravedliv­é“. EK chce nyní „důkladně přezkoumat vztahy mezi EU a Běloruskem,“což by mohlo přinést znovuzaved­ení některých sankcí.

Skutečné nálady a politické preference mezi běloruským obyvatelst­vem není možné zjistit, neboť nezávislé sociologic­ké průzkumy nejsou k dispozici.

Nexta jako náhrada

O tom, že Lukašenkův režim byl po volbách připraven na nepokoje, svědčí i opakované „vypínání“internetov­ého signálu. Snaha o komunikačn­í blokádu byla ale zatím úspěšná jen částečně – více než milion Bělorusů totiž používá platformu Nexta (v překladu „Někdo“), pomocí níž se Lukašenkov­i odpůrci v účelově vytvořenýc­h skupinách mj. svolávali k protestům.

„Když je datové připojení omezené nebo úplně vypnuté, síť Telegram, kterou využíváme, funguje alespoň částečně. K uživatelům se dostanou textové zprávy a to třeba ke svolání demonstrac­e stačí. V tom tkví půvab tohoto formátu – prostě jej není možné úplně vypnout,“popsal serveru Euronews fungování Nexty Roman Potasetič, šéfredakto­r platformy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia