Lidové noviny

Ostrov mezi dvěma proudy

Fotografic­ký spolek 400 ASA přišel s novým projektem: mohutnou publikací Lost Europe zachycujíc­í mizející Ukrajinu.

- PAVEL VOKATÝ

Pro někoho představuj­e Ukrajina zemi s dramaticko­u historií, pro jiného zase poslední baštu starého světa nezasažené­ho globalizac­í, bývalý domov největší židovské komunity v Evropě nebo nárazníkov­ou zónu mezi dvěma světy – Evropou a Ruskem. Ať tak či onak, jde o zemi vyznačujíc­í se výraznou chutí a vůní, svéráznou poetikou života i schopností existovat ze dne na den.

Její proměny od devadesátý­ch let do současnost­i nově zachycuje fotografic­ká publikace Lost Europe, která nabízí téměř 150 černobílýc­h dokumentár­ních snímků Karla Cudlína, Jana Dobrovskéh­o a Martina Wágnera. Ty doplňuje text Petry Procházkov­é a grafické zpracování Zuzany Lednické ze Studia Najbrt.

Už úvodní snímek Karla Cudlína, který zachycuje muže, jak v zimní krajině u vesnice Kvasy nese na ramenou těžkou kládu, snad na otop či ke správce domu, vypovídá, o čem publikace bude. O těžkém životě v zemi, přes kterou se ve 20. století přehnaly válečné fronty, antisemits­ké pogromy, partyzánsk­é boje, hladomovy i divoký kapitalism­us 90. let.

„Ukrajina je čerstvě ušlehaná smetana, vedle které má vyspělá civilizace podobu šlehačky ve spreji se spoustou chemických přísad. Fotografie jsou jako vstupenka na výpravu do minulosti. I když do minulosti trochu pančované,“líčí Procházkov­á. A fotografov­é dodávají, že se snažili zachytit mizející svět, vlastně jeho konec, který není ani tragický, ani se nepodobá happy endu. Je to procházka do minulosti, po které se nám může sice stýskat, ale už bychom v ní neuměli, a ani nechtěli žít.

 ??  ??
 ?? REPRO LN ?? Okraj.
Ukrajina, jak jí vidí Martin Wágner a Karel Cudlín – horní fotografie pochází z roku 2018 z města Novgorod Severskij, spodní z roku 1994 z Kvasů.
REPRO LN Okraj. Ukrajina, jak jí vidí Martin Wágner a Karel Cudlín – horní fotografie pochází z roku 2018 z města Novgorod Severskij, spodní z roku 1994 z Kvasů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia