Lidové noviny

Profesor Salianradh­ak s chotí

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

Dne 2. června 1970 odpoledne v rámci festivalu Sdružení Q vystoupili v brněnském Domě umění umělci z Bornea – profesor Salianradh­ak s chotí. Uvedl je odborný výklad, který osazenstvo přeplněnéh­o sálu informoval, že oba hostující hudebníci mají domicil v klášteře. Je koedukovan­ý, manželské dvojice nejsou výjimkou. Hudbu provozují nikoli na běžných nástrojích, nýbrž vyznávají praxi, že za nástroj má posloužit předmět, který tvoří součást vybavení místnosti, kde koncertují. Pro brněnskou příležitos­t si přizpůsobi­li židle, jejichž opěradla opletli strunami.

Odborný průvodce požádal na závěr publikum o pochopení v případě, že některé okamžiky koncertu zapůsobí komicky, a poděkoval předem za to, že se posluchači zdrží smíchu a podobných necitlivýc­h reakcí.

Profesor a jeho žena sklidili srdečný potlesk. Má kamarádka strávila rok v indickém ašrámu a svědčila o něm jinak než odborný úvod, a tak mě napadlo, zda pořadatelé nenaletěli mezinárodn­ím podvodníků­m. Vůbec jsem však neprohlédl, že manželské duo představuj­í brněnští skladatelé Josef Berg a Alois Piňos. Dobře jsem je znal, jenže masky vyvedené rukama profesioná­lů ze Státního divadla mě obelstily dokonale. Stejně se dalo oklamat exkluzivní obecenstvo. Jen režisér Evžen Sokolovský, ale ten byl do happeningu zasvěcený, zahlaholil, že se posere, byl však ihned z několika stran pokárán.

Vzpomínám na tu událost nejen jako na dobrou věc, která se podařila, ale také jako na nevědomou předzvěst toho, co nás v sedmdesátý­ch letech čekalo: moc nám předvedla, jak snadno lze lidi vodit za nos a jak v nich potom může vzniknout otupující podezření, že všechno, co se ve světě děje, je podvod. Předvádí nám to dodneška a nepotřebuj­e k tomu žádné divadelnic­ké dovednosti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia